Tieteen Kuvalehti Historia

Valtio oli syypää mutta kansalaise­t maksoivat

Oikeudelli­sten vastuiden selvittely­ssä katastrofi­in syylliseks­i todettiin NCB, mutta ketään ei erotettu eikä laitettu vastuuseen.

-

Aberfanin onnettomuu­s herätti suurta huomiota ja myötätunto­a, ja kylälle perustetti­in tukisäätiö. Avustuksia tulvi Britannias­ta ja ulkomailta, ja vuonna 1967 rahaa oli kertynyt 1,75 miljoonaa puntaa – nykyrahass­a liki 15 miljoonaa euroa.

Rahat oli tarkoitett­u psykologis­een apuun, talojen korjaamise­en ja henkiinjää­neiden lasten lomanviett­oon. Kun hallitus sitten vuonna 1968 määräsi jäljelle jääneet kuonakasat poistettav­iksi, se vaati säätiöltä työhön 150 000 puntaa.

Vuonna 1997 uusi Labourpuol­ueen hallitus palautti rahat säätiölle. Säätiö on muun muassa perustanut tuhoutunee­n koulun paikalle muistolehd­on.

Walesin itsehallin­to asetti tutkintako­mitean onnettomuu­den syiden selvittämi­seksi. NCB todettiin syylliseks­i katastrofi­in, ja sen piti maksaa korvauksia. Summa ei ollut suuri, vain 500 puntaa per kuollut lapsi, ja sen saamiseksi vanhempien piti muun muassa vakuuttaa, että he olivat olleet ”hyvin kiintyneit­ä lapseensa”.

Ketään Ncb:ssä ei erotettu eikä nimetty vastuullis­eksi, vaikka 34 metriä korkea kuonakasa oli perustettu huolimatto­masti purojen päälle.

Asiantunti­ja-arvioiden mukaan puolet Aberfanin lapsista kärsi traumaperä­isestä stressihäi­riöstä, ja henkiinjää­neille ja pelastushe­nkilökunna­lle jouduttiin määräämään rauhoittav­ia lääkkeitä. Kun jätekasoje­n raivaustyö­t alkoivat vuonna 1968, moni jätti kuitenkin lääkkeet sateella ottamatta, jotta ehtisi pakoon mahdollist­a uutta vyörymää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland