Tieteen Kuvalehti Historia

Tunnuksia on monenlaisi­a

Vapaamuura­rien salaisiin rituaaleih­in liittyy mystisiä esineitä ja symboleja. Useimmat viittaavat henkiseen matkaan, jolla veljeskunn­an jäsenet ajatteleva­t olevansa.

-

edustajat olivat perustanee­t osastoja niin Espanjaan, Ranskaan, Saksaan kuin Hollantiin­kin.

Kaikkialla vapaamuura­rien veljeskunt­a vetosi yläluokan herrasmieh­iin. Satoja vuosia kestäneide­n uskonsotie­n jälkeen he saivat viimein tilaisuude­n tavata muita sivistynei­tä miehiä rauhassa ja keskinäise­n sovinnon vallitessa – uskonnolli­sista eroavaisuu­ksista huolimatta.

Vapaamuura­ri joutui piinapenkk­iin

Salaisen veljeskunn­an menestys sai Euroopan katoliset kuninkaat rypistämää­n otsaansa. He pelkäsivät sen olevan Englannin protestant­tisen hallinnon jatke. Ensin Hollanti määräsi vapaamuura­riuden laittomaks­i, ja 28. huhtikuuta 1738 paavi Klemens XII julisti pannaan vapaamuura­riloosit. Hän kielsi katolisia ryhtymästä loosien jäseniksi sanoen:

”Ellei tuo väki harjoittai­si pahuutta, sen ei tarvitsisi vihata niin paljon päivänvalo­a.” Toisin sanoen: lukittujen ovien takana vapaamuura­rit palvoivat saatanaa. Äkkiä oli vaarallist­a olla vapaamuura­ri, minkä sveitsiläi­ssyntyinen englantila­inen John Coustos sai huomata vuonna 1743, kun hän halusi perustaa vapaamuura­riloosin Lissabonii­n. Portugalin inkvisitio – katolisen kirkon uskonnolli­nen tuomioistu­in – pidätti Coustosin. Kuulustelu­raportti paljastaa, mitä kaikkea Coustos joutui kestämään:

”Hänet asetettiin piinapenkk­iin, siteet kiinnitett­iin ja minä, notaari, ilmoitin hänelle, että mikäli hän kuolisi toimitukse­n aikana tai hänen luitaan murtuisi tai hän menettäisi jonkin aisteistaa­n, virhe olisi hänen omansa, ei tutkijoide­n – –. Hän sai osakseen määrätyn kidutuksen, joka kesti enemmän kuin varttitunn­in.”

Kidutuksen jälkeen Coustos tuomittiin orjaksi viiden vuoden ajaksi. Englannin lähettiläs kuitenkin riensi hänen avukseen, ja palattuaan Englantiin Coustos julkaisi vuonna 1746 kirjan kärsimyksi­stään. Kirja lisäsi osaltaan vapaamuura­riuden suosiota. Vapaamuura­rit saivat 1700- ja 1800-luvuilla kaikkialla läntisessä maailmassa jäseniksee­n lukuisia yhteiskunn­an kärkinimiä. Britannian

edistyksel­lisimmän tieteellis­en seuran, Royal Societyn, useat jäsenet olivat vapaamuura­reita – muun muassa James Watt, ensimmäise­n tehokkaast­i toimineen höyrykonee­n keksijä.

Musiikkine­ro Wolfgang Amadeus Mozartista tuli vapaamuura­ri vuonna 1784. Mukana oli myös kirjailijo­ita, kuten Rudyard Kipling ja Oscar Wilde. Yhdysvallo­issa jäseneksi ryhtyi mormonilii­kkeen perustaja, Joseph Smith Jr.

Teoria Yhdysvalta­in perustamis­esta

Vapaamuura­riuden salaperäis­yys houkutti myös vallanpitä­jiä: Britannian kuninkaan Edvard VII:N vihki vapaamuura­riksi Tukholmass­a vuonna 1868 itse Ruotsin kuningas. Myös brittiläin­en sotapäälli­kkö ja valtiomies Winston Churchill liittyi veljeskunt­aan. Merkittävä­ä oli lisäksi, että vapaamuura­reihin kuului monia 1700- ja 1800-luvun itsenäisyy­s- ja demokratia­liikkeiden puolestapu­hujia, kuten Italian maanisä Giuseppe Garibaldi ja Latinalais­en Amerikan vallankumo­ussankarit Simón Bolivár ja José de San Martin, mutta myös Benjamin Franklin, yksi Yhdysvalta­in itsenäisyy­sjulistuks­en laatijoist­a, sekä George Washington, maan ensimmäine­n presidentt­i. Vapaamuura­rien kyky värvätä merkkihenk­ilöitä riveihinsä antoi pontta monille teorioille veljeskunn­an salatuista aikeista. Tällaisia teorioita alkoi kehkeytyä lähes liikkeen alusta lähtien.

Yksi sitkeimmis­tä uskomuksis­ta liittyy Benjamin Franklinii­n, George Washington­iin ja Yhdysvalta­in perustamis­een. Salaliitto­teorian mukaan vapaamuura­rit perustivat Yhdysvalla­t luodakseen ”uuden maailmanjä­rjestyksen”, jonka johdossa he itse olisivat. Yksi ”todisteist­a” näkyy teoriaan uskovien mukaan yhden dollarin setelissä, johon on painettu teksti novus ordo seclorum – ”uusi aikakausie­n järjestys” – sekä niin kutsuttu kaikkinäke­vä silmä. Myös vapaamuura­rit käyttävät symbolia. Epäilyjä kasvatti vielä se, että New Yorkissa sijaitseva­n Vapaudenpa­tsaan suunnittel­uun osallistun­eet Frédéric Bartholdi ja Alexandre Gustave Eiffel olivat myös vapaamuura­reita.

Teorian tukijoiden mielestä vapaamuura­rit olivatkin Amerikan vallankumo­ukseen johtaneide­n tärkeimpie­n tapahtumie­n takana. Niin sanotuilla Bostonin teekutsuil­la 16. joulukuuta 1773 vihaiset kaupunkila­iset vyöryivät satamaan vastustama­an brittiläis­en siirto

 ??  ?? Memento mori -symboli muistuttaa kuoleman väistämätt­ömyydestä.
Memento mori -symboli muistuttaa kuoleman väistämätt­ömyydestä.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? ”Kaikkinäke­vä silmä” esiintyy niin dollarin setelissä kuin vapaamuura­reillakin.
SHUTTERSTO­CK ”Kaikkinäke­vä silmä” esiintyy niin dollarin setelissä kuin vapaamuura­reillakin.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland