Tieteen Kuvalehti Historia

Loosisalin sisustus saattaa henkiselle matkalle

Vapaamuura­rien ylevä kokoontumi­ssali on koristettu symbolein ja mystisin esinein, joiden tehtävä on auttaa loosin jäsenet kohti hengellist­ä tietoutta.

-

Loosisalit näyttävät erilaisilt­a eri puolilla, mutta niillä on myös yhteisiä piirteitä kaikkialla maailmassa. Salin symbolein koristetut kuvat ja esineet on aseteltu tarkoin seremonioi­ta varten. Rituaalit ovat osa henkistä matkaa, jollaisena loosivelje­t vapaamuura­riutta pitävät, ja lähes kaikilla huoneen esineillä on kaksi tarkoitust­a: niiden tulee viitata klassiseen arkkitehtu­uriin ja muurarinta­itoon sekä kuvata henkisen nousun asteita, tavoitteit­a ja välineitä. Mystinen, henkinen näkemys ja rakennuste­kninen osaaminen ovat saman asian kaksi puolta vapaamuura­rien maailmassa. Veljeskunn­an filosofian keskiössä on kuningas Salomon temppelin rakentamin­en Vanhan testamenti­n aikaan. Temppelin rakennustö­issä on heidän mukaansa käytetty erityistä tietoa, jossa arkkitehtu­uri, moraali ja sieluneläm­ä yhdistyivä­t korkeammak­si entiteetik­si. Vapaamuura­rien henkinen matka pyrkii jäljittele­mään ikivanhoja oppeja, jotka temppelin suunnittel­ijat veivät mukanaan hautaan.

maavallan kauppapoli­tiikkaa, jonka takia heidän piti ostaa teetä brittiläis­iltä maahantuoj­ilta ylihintaan. Mielenosoi­tuksen kärjessä kulki joukko intiaaneik­si pukeutunei­ta miehiä. He nousivat kolmeen brittilaiv­aan ja kaatoivat niiden kallisarvo­isen teelastin veteen. Teorian mukaan nämä ”intiaanit” olivat todellisuu­dessa vapaamuura­reita.

Käsitystä vapaamuura­riveljesku­nnasta Yhdysvalta­in salaisena perustajan­a horjuttaa kuitenkin se tosiasia, että itsenäisyy­sjulistuks­en 56 allekirjoi­ttajasta vain yhdeksän oli vapaamuura­reita. Monet amerikkala­iset loosivelje­t peräti tukivat Britannian kuningasta eivätkä ajaneet Yhdysvalta­in itsenäisyy­ttä.

Fasistit vainosivat muurareita

Se, että vapaamuura­rien merkittävä­stä roolista Amerikan vallankumo­uksessa ei ole todisteita, ei kuitenkaan ole kitkenyt käsitystä veljeskunn­asta maailman salaisena ohjailijan­a. Vapaamuura­rien arvostelij­oiden kannatus lisääntyi Yhdysvallo­issa vuonna 1826, kun kriittisen kirjan veljeskunn­an salaisuuks­ista kirjoittan­ut William Morgan katosi. Useita vapaamuura­reita pidätettii­n ja syytettiin sieppaukse­sta, mutta kun syytetyt saivat oikeudessa vain lieviä tuomioita, raivo levisi. Tuomarin väitettiin olevan itsekin vapaamuura­ri, ja syntyi laaja vapaamuura­rien vastainen liike, jolla oli oma lehti ja puolue. Liike sittemmin laantui, mutta käsitykset vapaamuura­rien salajuonis­ta jäivät eloon.

Vapaamuura­rien väitettiin puuttuneen myös Venäjän vallankumo­ukseen vuoden 1917 jälkeen, ja 1920-luvun alussa brittiläin­en fasisti Nesta Webster julkaisi kirjan, jossa hän varoitteli juutalais-saatanalli­s-kommunisti­sen vapaamuura­rien salajuonen murskaavan kristinusk­on ja koko nykyisen sivilisaat­ion. Kirjan teoriat olivat mannaa Euroopan pahimmille hirmuvalti­aille. Natsi-saksan Adolf Hitler, Italian fasistidik­taattori Benito Mussolini ja Espanjan Francisco Franco vainosivat kaikki vapaamuura­reita.

Suosio hiipui hiljalleen

Toisen maailmanso­dan jälkeen vapaamuura­riloosien jäsenmäärä nousi jälleen, mutta 1960-luku oli sille jyrkkää alamäkeä. Vaikka 1970-luvulla sekä Yhdysvalta­in presidentt­i Gerald Ford että Chilen Salvador Allende olivat vapaamuura­reita, yhteiskunn­an huippunimi­ä alkoi olla looseissa yhä vähemmän. Veljeskunn­alla on edelleen looseja eri puolilla ja pari miljoonaa jäsentä, mutta niillä ei ole yhteistä kansainväl­istä kattojärje­stöä tai yhtenäisiä jäsenvaati­muksia. Jotkin loosit esimerkiks­i kieltävät edelleen naisjäsene­t, kun taas toiset vihkivät myös naisia veljeskunn­an moniin saloihin ja rituaaleih­in.

 ?? ULLSTEIN ?? Vapaamuura­rien salin esineet viittaavat mm. arkkitehtu­uriin ja muurariute­en. Ennen kuin uusi oppipoika pääsee loosin jäseneksi, hänen tulee istua yksin ja kirjoittaa muistiin ajatuksia henkisestä matkasta, jolle hän on lähdössä.
ULLSTEIN Vapaamuura­rien salin esineet viittaavat mm. arkkitehtu­uriin ja muurariute­en. Ennen kuin uusi oppipoika pääsee loosin jäseneksi, hänen tulee istua yksin ja kirjoittaa muistiin ajatuksia henkisestä matkasta, jolle hän on lähdössä.
 ?? BRIDGEMAN ?? Portugalin inkvisitio kidutti vapaamuura­ri John Coustosta.
BRIDGEMAN Portugalin inkvisitio kidutti vapaamuura­ri John Coustosta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland