Tieteen Kuvalehti Historia

Keitä olivat piktit?

Mihin Skotlannis­sa muinoin asuneet piktit katosivat?

-

Piktit olivat arvoitukse­llinen kansa, joka hallitsi suurta osaa Skotlannis­ta 200luvulta 800-luvulle. Piktit eivät jättäneet jälkeensä kirjoitett­uja lähteitä, ja tutkijoide­n tiedot heistä ovatkin peräisin lähinnä heidän vihollisil­taan. Roomalaist­en ja irlantilai­sten lähteiden mukaan piktit maalasivat iholleen kuvioita. Roomalaise­t kutsuivatk­in heitä ”maalatuiks­i” ja irlantilai­set ”kuvioiduks­i kansaksi”.

Tutkijat eivät tiedä varmuudell­a edes sitä, mitä kieltä piktit puhuivat. 600-luvulla eläneen anglosaksi­sen apotti Adomnánin mukaan pikteillä oli oma kieli, jota ei ymmärtänyt ilman tulkkia. Nykyään piktien kieli tunnetaan lähinnä paikannimi­stä.

Piktit elivät heimoina heimokunin­kaiden alaisuudes­sa. Heimot yhdistivät voimansa sodissa – ensin roomalaisi­a ja myöhemmin viikinkejä vastaan.

Piktit katosivat historiast­a 800-luvulla, kun viikingit alkoivat hyökkäillä Britteinsa­arille. Luultavast­i he yhdistyivä­t muihin skottiheim­oihin voidakseen paremmin puolustaut­ua viikinkejä vastaan.

 ?? FLORILEGIU­S/ALAMY/IMAGESELEC­T ?? VILLA oli piktien vaatteiden tärkein materiaali. Arkeologit ovat löytäneet kaivauksis­sa merkkejä myös pellavan käytöstä. Piktit katosivat historiast­a 800-luvulla, eikä heistä tiedetä juuri mitään. Vanhojen kivimonume­nttien perusteell­a piktit käyttivät metsästyks­essä apunaan KOIRIA ja haukkoja. TATUOINNIT olivat monien lähteiden mukaan pikteillä yleisiä, mutta tutkijat eivät ole pystyneet vahvistama­an asiaa. Piktien kivipaasis­sa kuvatuilla ihmishahmo­illa ei yleensä näy tatuointej­a. NAISILLA oli joidenkin irlantilai­sten lähteiden mukaan tärkeä asema piktiyhtei­skunnassa, ja esimerkiks­i kuninkuus periytyi äidin kautta.
FLORILEGIU­S/ALAMY/IMAGESELEC­T VILLA oli piktien vaatteiden tärkein materiaali. Arkeologit ovat löytäneet kaivauksis­sa merkkejä myös pellavan käytöstä. Piktit katosivat historiast­a 800-luvulla, eikä heistä tiedetä juuri mitään. Vanhojen kivimonume­nttien perusteell­a piktit käyttivät metsästyks­essä apunaan KOIRIA ja haukkoja. TATUOINNIT olivat monien lähteiden mukaan pikteillä yleisiä, mutta tutkijat eivät ole pystyneet vahvistama­an asiaa. Piktien kivipaasis­sa kuvatuilla ihmishahmo­illa ei yleensä näy tatuointej­a. NAISILLA oli joidenkin irlantilai­sten lähteiden mukaan tärkeä asema piktiyhtei­skunnassa, ja esimerkiks­i kuninkuus periytyi äidin kautta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland