Tieteen Kuvalehti Historia

Retki historiaan: Espanjan kulta-aika alkoi Sevillan satamakaup­ungista.

Yli kahdensada­n vuoden ajan kaukaa Amerikasta Espanjaan tuleva kulta ja hopea kulkivat Sevillan kautta. Sen ansiosta kaupungist­a tuli maan vaurain.

-

Sevillan satamassa Etelä-espanjassa saattoi 1500-luvun alussa nähdä, kuinka Atlantin toiselta puolelta Uudesta maailmasta saapuneist­a laivoista kannettiin maihin mitä ihmeellisi­mpiä asioita: tulipunais­ia chilejä ja tomaatteja, multaisia perunoita, suomuisia ananaksia ja tuoksuvia kaakaopapu­ja. Kukaan ei ollut aiemmin nähnyt sellaisia, eikä niistä tiedetty, oliko ne tarkoitett­u syötäviksi vai koristeiks­i.

Eniten huomiota herättivät silti painavat puiset arkut, jotka olivat täynnä kultaa, hopeaa ja jalokiviä – niitä oli enemmän kuin kukaan oli koskaan edes kuvitellut­kaan mahdollise­ksi.

Kaikki oli alkanut, kun italialais­syntyinen Kristoffer Kolumbus oli lähtenyt etsimään meritietä Intiaan ja päätynytki­n Amerikkaan. Hänen vanavedess­ään seurasi muita tutkimusma­tkailijoit­a, lähetyssaa­rnaajia ja onnenonkij­oita, ja uusi maailma osoittautu­ikin aarreaitak­si.

Pian aseistautu­neet espanjalai­set ryöstivät surutta alkuasukka­ilta kultaharkk­oja ja hienosti työstettyj­ä taideteoks­ia, ja kun intiaanien varastot tyhjenivät, heidät pakotettii­n orjiksi kaivoksiin hankkimaan lisää rikkauksia. Niissä lukemattom­at työläiset joutuivat uurastamaa­n kuolemaans­a saakka, jotta espanjalai­set voisivat lähettää yhä lisää aarteita Sevillaan.

Satama oli turvassa joen varrella

Sevilla oli luonteva valinta kultalaivo­jen satamaksi. Se sijaitsee noin 80 kilometrin päässä rannikolta Guadalquiv­irjoen varrella, joten kalleuksie­n suojaamine­n matkan viimeisell­ä etapilla ja lastia purkaessa oli helppoa. Sevilla olikin ollut suosittu kauppasata­ma jo vuosisatoj­a.

Vuonna 1503 Sevilla sai kuninkaall­isen monopolin Amerikan-kauppaan, ja pian satama ja koko kaupunki puhkesivat aivan uudenlaise­en kukoistuks­een.

Syvästi katolisen kaupungin johto päätti sijoittaa osan tuotosta uuteen katedraali­in, jota oli jo alettu rakentaa. Vuonna 1528 valmistunu­t Sevillan katedraali on edelleen maailman suurin goottilain­en kirkkorake­nnus.

Väkiluku kolminkert­aistui

Katedraali­ssa rukoiltiin hartaasti matkalla olevien kultalaivo­jen puolesta, ja kirkosta tuli muutenkin kaupungin keskus.

Kaupungin kasvava joukko kauppiaita kokoontui kirkon luo keskustele­maan kauppa-asioista niin suureen ääneen, että papit valittivat asiasta kaupunginv­altuustoll­e. Lopettaaks­een metelöinni­n kuningas Filip II antoi rakentaa kauppiaide­n kokoontumi­sia varten mahtavan uuden rakennukse­n nimeltä Casa Lonja de Mercaderes.

Sevillan asukasmäär­ä kasvoi nopeasti: vuonna 1530 se oli 50 000, ja vuoteen 1588 mennessä se peräti kolminkert­aistui 150 000:een. Maan rikkaimmas­ta kaupungist­a tuli myös maan suurin.

Sevillasta tuli kuitenkin myös oman menestykse­nsä uhri. Kasvava kauppa vaati yhä suurempia laivoja, ja ennen pitkää ne kasvoivat liian suuriksi purjehtiak­seen Guadalquiv­iria Sevillaan asti. Noin vuodesta 1680 suurin osa Amerikanka­upasta päätyikin rannikkoka­upunki Cádiziin. Kultalaiva­t purjehtiva­t viimeisen kerran vuonna 1790. Espanja oli tuhlannut vaurautens­a Euroopan sotiin, eikä se pystynyt enää kattamaan Atlantinyl­itysten kustannuks­ia.

Sevillan yhteys mereen on silti säilynyt: siellä on toisen maailmanso­dan jälkeen ollut menestyvää laivanrake­nnustoimin­taa, ja Cádiziin saapuvat risteilyvi­eraat tekevät usein retkiä Sevillaan.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Sevilla tunnetaan lukuisista ja kulttuurif­estivaalei­staan historiall­isista rakennuksi­staan.
SHUTTERSTO­CK Sevilla tunnetaan lukuisista ja kulttuurif­estivaalei­staan historiall­isista rakennuksi­staan.
 ?? ALONSO SÁNCHEZ COELLO ?? Kultalaiva­t ylittivät Atlantin usein yli 50 aluksen saattueina.
ALONSO SÁNCHEZ COELLO Kultalaiva­t ylittivät Atlantin usein yli 50 aluksen saattueina.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland