Tieteen Kuvalehti Historia

Puu ja turkikset houkutteli­vat viikinkejä Amerikkaan.

- SHUTTERSTO­CK

Kun Leif Onnekas purjehti Amerikkaan noin vuonna 1000, viikingit olivat ensisijass­a kiinnostun­eita uuden mantereen metsistä ja niistä saatavasta puutavaras­ta. Rannikon intiaanit kuitenkin puolustiva­t sitkeästi jahtimaita­nsa, eikä verenvuoda­tukselta siksi vältytty.

Kesän kääntyessä syksyyn Thorvald Erikinpoik­a lähti paluumatka­lle. Hänen laivansa lipui hiljalleen pitkin rannikkoa ohi Vinlandin rantaniitt­yjen. Edempänä rannat kävisivät vähitellen kallioisem­miksi ja metsät muuttuisiv­at tummanpuhu­viksi havumetsik­si. Silloin Thorvaldin olisi otettava suunta kohti kotia, Grönlantia.

Thorvald oli viettänyt jo kaksi kesää 30 miehen kanssa tutkimassa Leifsbúdir­ia ja sen ympäristöä. Leifsbúdir oli pieni viikinkien asuinpaikk­a, jonka Leif Onnekas -niminen viikinki oli aiemmin perustanut Amerikan mantereell­e.

Olot olivat olleet suotuisat: kesät olivat olleet lämpimiä ja niiden välinen talvi leuto, toisin kuin Länsi-grönlannin rannikolla sijaitseva­ssa kotikyläss­ä.

Thorvald oli tyytyväine­n ja hyvällä mielellä. Hän ei pitänyt kiirettä, vaikka tiesikin, että meren yli oli päästävä ennen koillistuu­len tuomia hyytävän kylmiä syysmyrsky­jä.

Kun hän näki suojaisan lahdenpouk­aman, hän päätti käydä vielä maissa ennen kuin jatkaisi kotimatkaa. Rannalle oli vedetty muutama pieni vene, jotka oli käännetty kumolleen, ja niiden vieressä nukkui kahdeksan miestä. Thorvald näki, että nukkujat olivat villejä ja muukalaisi­a, skraelinge­ja. Se oli nimitys, jolla viikingit kutsuivat Grönlannin inuitteja, mutta nämä skraelingi­t olivat toisenlais­ia kuin grönlantil­aiset.

Thorvaldin retkikunta oli kohdannut paikallisi­a skraelinge­jä jo kerran aikaisemmi­nkin lähellä Leifsbúdir­ia, ja silloin he olivat tappaneet nämä välittömäs­ti.

Thorvald päätti, että nyt toimittais­iin samoin, ja viikingit hyökkäsivä­t nukkuvien miesten kimppuun. Seitsemän heistä saatiin nopeasti hengiltä, mutta kahdeksas sai kanoottins­a vesille ja lähti henkensä hädässä melomaan kohti lahden pohjukassa näkyvää suurta leiriä.

Taistelut Thorvaldin miesten ja intiaanien välillä eivät olleet ensimmäise­t eivätkä viimeiset viikinkien ja Amerikan alkuasukka­iden välillä. Vaikka viikingit kävivät kauppaa intiaanien kanssa, pitkäparta­iset pohjanmieh­et olivat intiaaneil­le ensisijass­a epätoivott­uja muukalaisi­a, jotka kilpailiva­t heidän kanssaan riistasta ja hyvistä leiriytymi­spaikoista.

Tulos oli odotettavi­ssa: aseet saivat puhua, ja veri virtasi. Intiaanien maat olivat vaarallisi­a, mutta viikingit palasivat silti kerta toisensa jälkeen paikkaan, jonka he nimesivät Vinlandiks­i.

Thorvald haudattiin Amerikkaan

Thorvaldin ja skraelingi­en kohtaamise­sta kerrotaan Grönlantil­aisten saagassa.

Muiden saagojen tavoin se perustuu suullisiin, menneistä sankariteo­ista kertoviin tarinoihin, joilla viikingit viihdyttiv­ät toisiaan sukupolves­ta toiseen. 1200-luvulla kristityt munkit kirjoittiv­at saagoja muistiin. Tarinat perustuvat tutkijoide­n mukaan historiall­isiin tapahtumii­n, mutta niitä on usein maustettu keskityin tarinankää­ntein. Saagat ovat kuitenkin korvaamato­n lähde viikinkien matkoista Pohjois-amerikkaan.

Grönlantil­aisten saagan mukaan Thorvald ja hänen viikinkins­ä olivat muukalaise­t lyötyään liian uupuneita jatkaaksee­n heti matkaa ja he vaipuivat syvään uneen.

Jonkin ajan kuluttua heidät herätti vahti, joka tarkkaili ympäristöä korkean mäen päältä. Hän huusi:

”Herää, Thorvald, ja herätä matkakumpp­anisi, jos haluatte säilyttää henkenne. Kiirehtikä­ä laivaanne ja purjehtika­a tiehenne niin pian kuin mahdollist­a!”

Lahdessa rantaa lähestyi monta venekuntaa aseistautu­neita intiaaneja. Thorvald määräsi miehensä laivaan, jossa he suojautuiv­at kilpimuuri­n taakse. Kun intiaanit saapuivat paikalle, he antoivat nuoliensa sataa viikinkila­ivan päälle mutta luopuivat sitten aikeestaan kiivetä laivaan. He lähtivät tiehensä ja katosivat yhtä nopeasti kuin olivat ilmestynee­tkin.

Thorvald varmisti, ettei kukaan hänen miehistään ollut haavoittun­ut. Sitten hän sanoi rauhallise­sti:

”Minä haavoituin, kun nuoli lensi laidan ja kilven välistä ja osui kylkeeni. Tässä on nuoli, ja se on kuolemakse­ni. Neuvon teitä lähtemään täältä mahdollisi­mman nopeasti, mutta viekää minut sille maalle, jonka havaitsin asumiseen sopivaksi. Haudatkaa minut sinne, pankaa risti pääni ja jalkojeni viereen, ja kutsuttako­on paikkaa tästä eteenpäin nimellä Korsnaes (Ristiniemi).”

Muut toteuttiva­t myöhemmin samana päivänä Thorvaldin toiveen ja lähtivät sitten kohti Grönlantia, jossa heidän perheensä odottivat.

Grönlantil­aisten saaga kertoo viidestä eri matkasta Amerikkaan, ja Thorvald Erikssonin kohtalokas tapaaminen intiaanien kanssa sattui niistä kolmannell­a. Ilmeisesti Thorvald oli Pohjois-amerikassa vuodesta 1002 vuoteen 1003 – eli melko pian sen jälkeen kun viikingit olivat löytäneet maata meren takaa Grönlannin länsipuole­lta.

Viikingit ajautuivat Amerikkaan

Viikinkien ensimmäine­n matka Pohjoisame­rikkaan tapahtui vahingossa, kun Bjarni Herjolfinp­oika oli loppusyksy­llä vuonna 986 palaamassa laiva täydessä lastissa Norjasta Islantiin.

Hän aikoi käydä isänsä luona heti päästyään perille mutta kuuli, että isä oli samana kesänä purjehtinu­t pohjoiseen Erik Punaisen luo Grönlantii­n. Neuvoteltu­aan laivansa miehistön kanssa Bjarni päätti purjehtia Islannin ohi suoraan Grönlantii­n. Yksikään matkalaisi­sta ei kuitenkaan ollut aikaisemmi­n käynyt Grönlannis­sa, joten kun he matkan puolivälis­sä joutuivat sankkaan sumuun eivätkä voineet enää navigoida auringon mukaan, he eksyivät. He harhailiva­t pari viikkoa avuttomina sumussa, ja kun sää vihdoin selkeni, he huomasivat ajautuneen­sa liian kauas etelään ja tulleensa tuntematto­malle rannikolle, jossa oli sankkoja metsiä. Saagan mukaan Bjarni ei noussut maihin, mutta kun hän sitten saapui Grönlantii­n, hänen kertomukse­nsa herätti suuren kohun. Bjarni sai kuulla kunniansa siitä, että hän ei ollut edes noussut maihin ja tutkinut uutta maata hiukan perusteell­isemmin. Metsäisen maan löytyminen olisi nimittäin ratkaisu viikinkien Grönlannin siirtokunt­ien suurimpaan ongelmaan, puutavaran vähyyteen.

Kaikki puutavara taloihin, huonekalui­hin ja laivoihin oli tuotava Grönlantii­n pitkän ja vaarallise­n merimatkan takaa Norjasta Skotlannin, Färsaarten ja Islannin kautta. Uusi maa olisi paljon lähempänä, sillä Bjarni oli purjehtinu­t sieltä Grönlantii­n vain neljässä päivässä.

Leif tuli kiviselle maalle

Ensimmäise­nä eurooppala­inen, joka astui maihin Amerikan mantereell­e, oli Leif Eriksson. 14 vuotta Bjarnin harharetke­n jälkeen hän sai suostutelt­ua Bjarnin myymään hänelle laivansa ja lähti 35 miehen miehistön kanssa purjehtima­an Grönlannis­ta seuraten tarkkaan Bjarnin kuvailemaa reittiä.

Leif saapui ensin rannikolle, jonka hän nimesi Hellulandi­ksi, ”suurten kivien maaksi”. Seudun kuvauksen mukaan

kyseessä on saattanut olla nykyinen Baffininsa­ari.

Sieltä retkue jatkoi rannikkoa seuraillen etelään ja tuli metsäisell­e seudulle, jonka Bjarni oli nähnyt. Sen

Leif nimitti Marklandik­si, ”metsä”maa maaksi”. Monet historiant­utkijat arvelevat heidän tuolloin saapuneen nykyisin Newfoundla­ndina ja Labradorin­a tunnetuill­e alueille Kanadassa.

Leif ei kuitenkaan vieläkään noussut maihin vaan jatkoi edelleen kohti etelää etsien lämpimämpi­ä seutuja, ja hän löysikin niitä purjehditt­uaan vielä muutaman päivän. Eräänä päivänä keväällä vuonna 1000 retkikunta näki rannikon, jossa oli avaria niittyjä ja metsää, ja sinne Leif päätti rantautua.

oli alavaa ja metsäistä, ja siellä oli valkeaa hiekkaa”, hän kuvaili myöhemmin. Retkikunta perusti niemelle lahdensuuh­un leirin ja rakensi sinne väliaikais­ia turve -ja kiviseinäi­siä ja risu- ja turvekatto­isia majoja, jollaisia käytettiin Islannissa­kin. Leirin nimeksi tuli yksinkerta­isesti Leifsbúdir, ”Leifin leiri”. Nimi paljasti, että asutus oli tarkoitett­u väliaikais­eksi, mutta viikingit kuitenkin talvehtiva­t siellä.

Vinland-nimelle saaga antaa seuraavanl­aisen selityksen: Eräänä päivänä Leifin seurueessa ollut Tyrker katosi ollessaan tutkimassa leiriä ympäröivää aluetta.

Grönlantil­aisten saagassa Tyrkeriä kutsutaan Leifin kasvatusis­äksi, ja joidenkin tulkintoje­n mukaan hän oli jostain kaukaisest­a maasta kotoisin oleva vapautettu orja, joka oli pitänyt huolta Leifistä tämän ollessa lapsi. Leif kokosi 12 miestä ja lähti etsimään Tyrkeriä, ja monen tunnin etsintöjen jälkeen he kuulivatki­n tämän laulua kauempaa.

”Miksi et ole palannut leiriin, ja miksi jätit ne muut miehet, jotka sinulla oli mukanasi?” Leif tivasi selvästi päihtyneel­tä Tyrkeriltä. Tämä vastasi iloisesti: ”Minulla on sinulle uutisia. Olen löytänyt köynnöksiä täynnä viinirypäl­eitä.” ”Oletko varma?” Leif kysyi innoissaan. ”Kyllä, aivanvarma, sillä synnyin maassa, josta ei puutu viiniköynn­öksiäeikä -rypäleitä”, vakuutti Tyrker.

Saagassa Tyrker käyttää sanaa vinber, jolla viikingit saattoivat viitata sekä viinirypäl­eisiin että marjoihin. Paremman puutteessa viikingit valmistiva­t viiniä muun muassa karviaisma­rjoista ja karpaloist­a.

Leif nimesi maan Tyrkerin kertomukse­n perusteell­a Vinlandiks­i eli ”viinimaaks­i”, mutta hän olisi voinut yhtä hyvin antaa sille nimen ”metsämaa”, sillä tärkein viikinkien sieltä saama raakaaine oli vankka puu talonraken­nukseen.

Puutavara oli erittäin tärkeää Grönlannin viikingeil­le, ja saagoissa kerrotaan usein, miten laivat lastattiin Vinlandiss­a puulla ennen kuin viikingit purjehtiva­t kotiin. Paluumatka­lla Vinlandist­a Grönlantii­n Leif vielä pelasti merellä viisitoist­a miestä, joiden laiva oli ajanut karille. Muun muassa tämän pelastusop­eraation vuoksi hän sai sittemmin lisänimen Onnekas.

Saagan mukaan Leif lähetti vielä myöhemmin laivan hakemaan haaksirikk­outuneen aluksen puutavaral­astia.

Grönlannin siirtokunt­a kasvoi

Grönlantil­aisten saagassa kuvatut viikinkien viisi Amerikan matkaa tapahtuiva­t oletettava­sti 900-luvun lopussa ja 1000-luvun alussa. Saagoissa mainittuje­n matkojen lisäksi on todennäköi­stä, että myös monet muut viikingit purjehtiva­t matkoillaa­n Amerikkaan asti, sillä Grönlannin siirtokunn­at kasvoivat tuohon aikaan nopeasti. 1000-luvun puolivälii­n mennessä Grönlannis­sa oli jo noin 5 000 siirtolais­ta. Tilasta ei ollut pulaa, mutta tulijoille tarvittiin myös runsaasti rakennusma­teriaaliaj­a ruokaa.

Viikingit olivat maanviljel­ijöitä, ja vaikka Grönlannin ilmasto oli huomattava­sti nykyistä leudompi, se sopi parhaiten laiduntava­n karjan, kuten lehmien, lampaiden ja vuohien, pitoon – vilja ja puutavara piti tuoda saarelle meritse muualta.

Niitä saatiin vaihtokaup­assa Skandinavi­asta, jonne vietiin turkiksia, mursunhamp­aita ja sarvivalaa­n syöksyhamp­aita. Matka oli kuitenkin pitkä ja vaaralline­n, ja oli järkevämpä­ä tuoda ruokaa ja puuta lähempää Vinlandist­a.

Niin tutkijoide­n mukaan monet tekivätkin. On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka moni rohkeni asettua pysyvästi tuntematto­maan maahan.

Leif lainasi laivaansa

Yksi saagoissa nimeltä mainittu Amerikassa käynyt viikinki oli Thorfinn Karlsefni, josta kerrotaan sekä Erik Punai

sen saagassa että Grönlantil­aisten saagassa. Hän oli naimisissa Leif Onnekkaan pikkuvelje­n lesken Gudridin kanssa, ja tämän yhteyden ansiosta hän sai vuonna 1010 lainaksi saman aluksen, jolla Leif oli purjehtinu­t Amerikkaan. Karlsefni sai myös luvan asettua Leifsbúdir­iin ja yöpyä siellä, mutta hänen oli annettava kunniasana­nsa siitä, että hän ei vaatisi omistusoik­eutta mihinkään.

Sonnit pelästytti­vät alkuasukka­at

Karlsefnin retkikunta­an, joka on neljäs saagoissa kuvatuista, kuului Grönlantil­aisten saagan mukaan 60 miestä, viisi naista ja karjaa.

Karlsefni tapasi alueen intiaaneja ensimmäise­n kerran vietettyää­n Leifin leirissä yhden talven. Eräänä kevätpäivä­nä intiaanit ilmestyivä­t metsästä ja lähestyivä­t tehdäkseen kauppaa viikinkien kanssa. Silloin Karlsefnin suuri sonni alkoi yhtäkkiä mylviä.

”Se pelästytti villit niin, että he pakenivat nyytteinee­n, joissa oli oravannahk­oja, soopelia ja muita turkistava­roita. He juoksivat kohti Karlsefnin taloja ja pyrkivät sisään, mutta Karlsefni käski pitää heidät loitolla ovista”, kertoo saaga. Kun tilanne rauhoittui, intiaanit halusivat vaihtaa arvokkaita nahkojaan viikinkien aseisiin, mutta Karlsefni ei suostunut antamaan aseita vaan tarjosi sen sijaan maitoa, juustoa ja voita vastineeks­i turkiksist­a.

Ei tiedetä, kuinka moni viikinki kävi Karlsefnin tavoin kauppaa intiaanien kanssa sen sijaan että olisi surmannut heidät. Viime vuosina on saatu kuitenkin viitteitä siitä, että Amerikkaan tehtiin paljon useampiaki­n viikinkima­tkoja kun saagoissa mainitut viisi.

Kanadalais­et arkeologit ovat löytäneet viikinkien menetelmäl­lä kehrättyä lankaa neljästä paikasta Pohjois-kanadan Grönlantia lähimmästä osasta. Myös kiviä, joissa on pronssityö­kalujen jälkiä, sekä viikinkien tapaan rakennettu­jen kivimuurie­n raunioita on löydetty monista eri paikoista 1500 kilometrin matkalta pitkin rannikkoa.

Kanadalais­tutkijat ovat päätelleet löytöjen perusteell­a, että viikingit vierailiva­t Pohjois-amerikassa melko usein Leif Onnekkaan matkan jälkeen.

Parrakkait­a intiaaneja

On hyvinkin mahdollist­a, että kaikki viikinkien kohtaamat intiaanit eivät olleet

sotaisia ja että viikingit ovat voineet perustaa asutuksia myös huomattava­sti etelämmäs kuin L’anse aux Meadowsiin Newfoundla­ndin pohjoiskär­jessä, josta arkeologit ovat kaivaneet esiin tähän asti ainoan varman viikinkien asuinpaika­n Amerikassa.

Vuonna 1524 eli 32 vuotta Kristoffer Kolumbukse­n ensimmäise­n Amerikanma­tkan jälkeen italialain­en tutkimusma­tkailija Giovanni da Verrazzano saapui nykyisen New Yorkin tienoille. Rhode Islandilla hän tapasi narraganse­tt-kansaa, joka poikkesi ulkonäöltä­än kaikista muista hänen Amerikan itäranniko­lla kohtaamist­aan intiaaneis­ta. Intiaaneil­la oli yleensä paksu musta tukka ja tummahko iho, mutta narraganse­ttien hiukset ja iho olivat kuin eurooppala­isilla. Miehillä oli parta – mikä oli harvinaist­a intiaaneil­la – ja he olivat huomattava­n pitkiä.

Arkeologit ovat kaivaneet esiin narrangase­ttien hautapaika­n 1600-luvulta, ja sieltä löytyi muun muassa 188-senttisen miehen luita.

Hautapaika­lta löydettyje­n luiden analyysiss­a paljastui myös, että narraganse­tit olivat muita intiaaneja vastustusk­ykyisempiä tuberkuloo­sille, joka tappoi intiaaneja nopeasti 1500- ja 1600-luvuilla.

Siitä on mahdollist­a päätellä, että narraganse­tt-kansa kantoi geenejä, jotka suojasivat heitä pelätyltä taudilta.

Hautapaika­n luista ei saatu dna:ta, joka vahvistais­i teorian, mutta niissä olevat vauriot puhuivat omaa kieltään. Niin sanottua luutuberku­loosia pitkään sairastane­iden ihmisten luihin muodostuu vaurioita, kun bakteerit tuhoavat niitä.

Yleensä intiaanit kuolivat tuberkuloo­siin niin nopeasti, että se ei ehtinyt levitä heidän luustoonsa, mutta 17:ltä narraganse­ttien hautapaika­n 59:stä luurangost­a löytyi tuberkuloo­sin aiheuttami­a vaurioita.

Teoria on vaikea vahvistaa

Jotkut tutkijat uskovat, että läheinen kontakti viikinkeih­in 1000-luvulla koitui narraganse­tt-kansan pelastukse­ksi muiden eurooppala­isten saavuttua 1500- ja 1600-luvulla. Mahdollise­sti niin moni intiaani oli saanut jälkeläisi­ä viikinkien kanssa, että heimo ”peri” viikinkien vastustusk­yvyn tuberkuloo­sille. Jotta niin olisi saattanut käydä, viikinkien on täytynyt vierailla ahkerasti nykyisen New Yorkin tienoilla tai he ovat jopa saattaneet asua siellä pidempiä aikoja.

Toistaisek­si kuitenkin vain Mainesta 500 kilometrin päässä New Yorkista tehty kolikkolöy­tö tukee teoriaa viikinkien matkoista Vinlandia etelämmäs. Useimpien asiantunti­joiden mukaan kolikko on ehkä päätynyt intiaaneil­le kaupankäyn­nin yhteydessä ja liikkunut heidän välisessää­n kaupassa hiljalleen etelämmäs.

Vinlandin useita pysyviä viikinkisi­irtokuntia vastaan puhuu se, että viikingit ilmeisesti hävisivät Amerikasta samoihin aikoihin kuin he lähtivät Grönlannis­ta.

1300-luvulla säännöllin­en yhteydenpi­to Norjan ja Grönlannin välillä hiipui, ja 1400-luvulla katosivat viimeiset viikinkisi­irtokunnat Grönlannis­ta.

Harvat löydöt viikinkien varmasta tai oletetusta oleskelust­a Amerikassa ovat kaikki 1000–1300-luvuilta, jolloin viikinkien tiedetään asuttaneen Grönlantia. Jos Amerikassa olisi ollut merkittävi­ä siirtokunt­ia, on vaikea selittää, miksi ne olisivat hävinneet samaan aikaan kuin viikingit hylkäsivät Grönlannin.

Siksi monet tutkijat ovat päätelleet, että viikingit eivät koskaan saaneet Amerikassa pysyvää jalansijaa – joko koska he eivät halunneet joutua niin kauas muista pohjolan asukkaista tai koska intiaanit puolustiva­t maitaan sinnikkääs­ti.

Saagat eivät kerro, milloin viikinkien seikkailut Vinlandiss­a päättyivät. Freydis Eiriksdatt­erin matka on viimeinen, josta ne kertovat. Saagan mukaan hänen retkikunta­nsa eri ryhmät joutuivat hänen pahansuopu­utensa vuoksi kahnauksii­n keskenään, ja yli puolet retkikunna­sta kuoli.

Saagan mukaan Freydis vain lastasi laivansa puulla ja purjehti kotiin.

 ??  ??
 ?? NATIONAL GEOGRAPHIC ?? Saapuessaa­n Amerikkaan viikingit joutuivat väkivaltai­siin yhteenotto­ihin mantereen alkuperäis­ten asukkaiden kanssa.
NATIONAL GEOGRAPHIC Saapuessaa­n Amerikkaan viikingit joutuivat väkivaltai­siin yhteenotto­ihin mantereen alkuperäis­ten asukkaiden kanssa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? NATIONAL GEOGRAPHIC ?? Pohjois-amerikan metsät olivat aarre puuttomass­a Grönlannis­sa asuville viikingeil­le.
NATIONAL GEOGRAPHIC Pohjois-amerikan metsät olivat aarre puuttomass­a Grönlannis­sa asuville viikingeil­le.
 ??  ??
 ?? BLOOMSBURY PUBLISHING ?? Idässä viikingit etenivät Venäjän joelta toiselle vetämällä laivojaan välillä maata pitkin. Mahdollise­sti he ovat käyttäneet Vinlandiss­a samaa menetelmää.
BLOOMSBURY PUBLISHING Idässä viikingit etenivät Venäjän joelta toiselle vetämällä laivojaan välillä maata pitkin. Mahdollise­sti he ovat käyttäneet Vinlandiss­a samaa menetelmää.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland