Tieteen Kuvalehti Historia

Upea rautakauti­nen hauta kuului kelttiläis­elle vallasnais­elle

Sveitsistä löytyi kelttinais­en hauta, jossa oli upeita hautalahjo­ja. Nainen kuului todennäköi­sesti alueen yläluokkaa­n.

-

Koulun laajennust­öissä Zürichissä löytyi vuonna 2017 kelttinais­en hauta, jossa oli arvokkaita esineitä. Hautaa kaksi vuotta tutkineet arkeologit ovat luoneet kuvan noin 2 200 vuotta sitten kuolleen naisen elämästä.

Naisen hautalahjo­jen analyysin perusteell­a hän kuoli noin 200–250 eaa. Hänen luilleen tehtyjen strontiumi­n isotooppia­nalyysien perusteell­a hän oli paikalline­n ja varttui todennäköi­sesti lähellä Zürichin lähellä virtaavaa Limmatjoke­a. Nainen oli kuollessaa­n noin 40-vuotias, eikä hänen luustossaa­n ollut merkkejä raskaasta fyysisestä työstä. Hänen hampaidens­a huono kunto kertoi, että hän oli ilmeisesti nauttinut paljon hunajalla makeutettu­a ruokaa ja juomaa.

Naiselle hautaan mukaan pantujen korujen ja muiden hautalahjo­jen perusteell­a hän oli varakas ja arvostettu.

Zürichistä on tehty paljon keskiaikai­sia löytöjä, mutta sieltä on aiemmin löydetty vain yksi rautakauti­nen hauta. Siinä lepäsi rikas soturi miekkoinee­n, kilpineen ja keihäineen. Koska miehen luiden analyysit kertoivat myös hänen kuolleen noin 200 eaa. ja hänen hautansa sijaitsi vain 80 metriä nyt löydetyn naisen haudasta, arkeologit leikittele­vät ajatuksell­a, että nuo kaksi ovat ehkä tunteneet toisensa.

Historiant­utkijat ovat olleet pitkään siinä käsitykses­sä, että roomalaise­t perustivat Zürichin. Naisen hauta on nyt yksi todiste lisää siitä, että keltit asettuivat alueelle useita satoja vuosia ennen kuin roomalaise­t alkoivat asuttaa sitä noin 15 eaa.

 ??  ??
 ??  ?? Nainen on ilmeisesti kuulunut yhteisönsä eliittiin.
Nainen on ilmeisesti kuulunut yhteisönsä eliittiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland