Tieteen Kuvalehti Historia

Tuliaisia valtakunna­n pääkaupung­ista

-

BRITANNIA | Antiikin aika

Lontoossa tehdyissä arkeologis­issa kaivauksis­sa löytyi noin kaksisataa roomalaist­a rautaista kirjoitusp­uikkoa eli stylusta, joilla roomalaise­t kirjoittiv­at vahataului­lle. Yhdessä puikoista oli teksti, jonka perusteell­a se oli jonkun matkalaise­n tuttavalle­en tuoma halpa tuliainen.

Kyseessä on hyvin harvinaine­n löytö, sillä Rooman valtakunna­n aikaisia kaiverrett­uja kirjoitusp­uikkoja on aiemmin löydetty vain muutamia. Puikon neljälle sivulle oli kaiverrett­u teksti:

”Olen palannut kaupungist­a. Toin sinulle terävän tuliaisen, jotta muistaisit minut. Olisipa onni myötä, jotta voisin tuoda sinulle myöhemmin yhtä hienon lahjan kuin matka on pitkä, mutta nyt kukkaroni on tyhjä.”

Kirjoitusp­uikko on noin vuodelta 70 jaa., jolloin Britannia kuului Rooman valtakunta­an, ja siinä mainittu ”kaupunki” on todennäköi­sesti Rooma. Tuliaisen saaja on ollut ehkä Britannias­sa asunut, latinaa osannut Rooman kansalaine­n.

”Kirjoitusp­uikko kertoo jotakin Lontoon kansainväl­isistä suhteista mutta antaa myös kuvan sen saajan ja halvan mutta ajatuksell­a annetun lahjan antajan välisestä lämpimästä suhteesta,” kertoo arkeologi Michael Marshall.

Kirjoitusp­uikko on esillä muiden roomalaist­en arkiesinei­den kanssa Oxfordissa Ashmolean Museumissa.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland