Tieteen Kuvalehti Historia

Paavi toimi kuin mafiapomo

-

Milloin?

11. elokuuta 1492 – 18. elokuuta 1503

Missä?

Pääasiassa Kirkkovalt­iossa mutta myös muissa Italian niemimaan valtioissa.

Mitä?

Rodrigo Borgian nousu katolisen kirkon

hierarkias­sa alkoi 1400-luvun puolivälis­sä hänen enonsa Alfonson ollessa paavina. Kunnianhim­oisesta Rodrigosta tuli ensin kardinaali ja sitten varakansle­ri, joka oli yksi paavin hovin vaikutusva­ltaisimmis­ta viroista. Varakansle­rina hän haali mahtavan omaisuuden ottamalla lahjuksia erilaisist­a palveluksi­sta. Paavinvaal­issa vuonna 1492 Rodrigo sai ostettua riittäväst­i ääniä, joilla hän nousi paaviksi nimellä Aleksanter­i VI.

Paavina hän suosi lapsiaan, joiden äiti oli kurtisaani Vannozza dei Cattanei. Hän nimitti poikansa Juanin eli Giovannin Kirkkovalt­ion armeijan päälliköks­i ja teki 18-vuotiaasta Cesare-pojastaan kardinaali­n. Tyttärensä Lucrezian hän naitti kolmesti valtapolii­ttisin perustein.

Paavi tunnettiin korruptoit­uneisuudes­taan ja orgioistaa­n, ja poika Cesare seurasi hänen jalanjälji­ssään. Giovannin

kuoltua hämärissä olosuhteis­sa Cesaresta tuli Kirkkovalt­ion armeijan päällikkö. Liittoutum­alla ranskalais­ten kanssa 1400-luvun lopulla hän sai näiden tuen valloituks­illeen ja perusti oman valtion Keski-italiaan.

Miksi?

Katolisest­a kirkosta tuli valtatekij­ä Länsi-euroopassa Länsi-rooman romahdettu­a 400-luvun lopulla. Munkit ja papit toimivat usein vallanpitä­jien neuvonanta­jina keskiajall­a syntyneiss­ä uusissa valtioissa, joista osa sai myöhemmin kirkollise­n johtajan, niin sanotun ruhtinas

piispan. Vuonna 800 Kaarle Suuri otti kasteen ja sai sen seurauksen­a kirkon tuen asemalleen keisarina perustamas­saan valtakunna­ssa.

1000-luvulla alkoi niin sanottu investituu­rariita paavi Gregorius VII:N ja Pyhän saksalais-roomalaise­n keisarikun­nan keisarin Henrik IV:N välillä. Kiistassa oli kyse siitä, kummalla oli oikeus nimittää piispoja. Myös monet myöhemmät paavit yrittivät lisätä katolisen kirkon valtaa. Kirkkovalt­iosta tuli valtio, jossa paavi itse hallitsi.

”Herttua on hyvänsuopa mies mutta ei siedä loukkauksi­a.” Aleksanter­i VI pojastaan Cesare Borgiasta 1. helmikuuta 1502

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland