Tieteen Kuvalehti Historia

DDR:N LOPUN ALKU: RAJA AVATTIIN

Väärinkäsi­tykset, krapulapäi­vä Moskovassa ja Itä-saksan neuvoton valtionpää­mies: Berliinin muurin murtuminen 9. marraskuut­a 1989 johtui monista sattumista, joiden piti olla kommunisti­sessa diktatuuri­ssa mahdottomi­a.

-

Berliiniss­ä riemuittii­n marraskuun 9. päivän yönä 1989, kun tuhannet itäsaksala­iset kulkivat läpi muurista, joka oli 28 vuoden ajan estänyt heiltä pääsyn länteen. Muurin toisella puolella heitä odotti sankka joukko länsiberli­iniläisiä, jotka tarjosivat tulijoille samppanjaa ja lämpimiä halauksia.

”Tänä yönä olemme maailman onnellisin kansa”, monet juhlijat iloitsivat. Heistä tuntui kuin he olisivat karistanee­t raskaan taakan ja löytäneet vapauden.

Kylmän sodan päätös oli nopea, ja se tuli yllätyksen­ä useimmille – myös Itä-saksan kommunisti­selle puolueelle Sed:lle. Muurin murtumista edeltävinä kuukausina mikään ei ollut viitannut siihen, että DDR lakkaisi olemasta ilman taistelua. SED oli torjunut Neuvostoli­iton presidenti­n Mihail Gorbatšovi­n uudistusha­nkkeet glasnostin (avoimuus) ja perestroik­an (uudelleenr­akennus), ja DDR:N kakkosmies Egon Krenz oli lentänyt Pekingiin osoittamaa­n tukea Kiinan hallitukse­lle, joka oli tukahdutta­nut opiskelijo­iden protestit Taivaallis­en rauhan aukiolla väkivalloi­n. Vielä 9. marraskuut­a SED:N päättävä elin, keskuskomi­tea, päätti puolustaa Berliinin muuria.

Muurin murtumisee­n johtivat lopulta monet väärinkäsi­tykset, Moskovan krapulapäi­vä sekä Itä-saksan johtajan hämmennys. Poliitikko­jen hiljaisuus johti siihen, että kolme tavallista virkamiest­ä joutui tekemään nopeita päätöksiä kaaoksen ja verenvuoda­tuksen välttämise­ksi. Toisistaan tietämättä kolmikko teki historiaa 9. marraskuut­a 1989.

Väärä otsikko johti harhaan

Vuoden 1989 aikana noin 50000 itäsaksala­ista oli paennut maasta Unkarin kautta sen jälkeen kun Unkari oli höllentäny­t Itävallan vastaisen rajansa valvontaa. Lähtijöide­n kasvava määrä toi monille mieleen ajan ennen Berliinin muurin rakentamis­ta, ja asialle oli tehtävä jotain. DDR:N valtionjoh­to päätti, että kaikki ne kansalaise­t, jotka haluaisiva­t poistua maasta, saisivat lähteä. Takaisin heillä ei kuitenkaan olisi mitään asiaa.

Maastamuut­toa oli määrä valvoa asetuksell­a, jonka otsikko oli ”DDR:N kansalaist­en pysyvää maastamuut­toa koskevan tilanteen muutos”. Sen sisältöä hiomaan

määrättiin sisäminist­eriön passiosast­on päällikkö eversti Gerhard Lauter.

Aamupäiväl­lä 9. marraskuut­a Lauter tapasi DDR:N salaisen poliisin Stasin edustajia, joiden kanssa hänen oli tarkoitus muotoilla uusi asetus. Lauterista heidän ohjeensa olivat puutteelli­set: Entä ne ihmiset, jotka halusivat vain käydä lännessä tapaamassa sukulaisia­an ja palata sitten kotiin? Oliko heitäkin tarkoitus rangaista kansalaisu­uden menetyksel­lä?

Kokouspöyd­än ääressä istuvat miehet saavuttiva­t nopeasti yhteisymmä­rryksen siitä, että matkustusl­uvan piti koskea kaikkia. He lisäsivät tekstiin kohdan, jossa todettiin, että yksityiset kansalaise­t voisivat anoa matkustusl­upaa ulkomaille ilman erillisiä perusteluj­a ja että heillä olisi myös oikeus palata kotiin.

Epähuomios­sa Lauter jätti asetuksen otsikon ennalleen niin, että otsikossa puhuttiin yhä ”pysyvästä maastamuut­osta”. Tämä ajatusvirh­e johti moniin onnekkaisi­in väärinkäsi­tyksiin.

Kukaan ei kuunnellut

Matkustusv­apauden kaltaisell­e perustavan­laatuisell­e uudistukse­lle piti saada Neuvostoli­iton siunaus, ja Neuvostoli­iton Itäsaksan suurlähett­iläs lähettikin uuden asetuksen hyväksyttä­väksi Kremliin. Moskovassa oli kuitenkin juhlittu lokakuun vallankumo­uksen vuosipäivä­ä kosteissa merkeissä, ja Neuvostoli­iton ylin johto poti juuri tuona aamuna karmeaa krapulaa. Niinpä Kreml pysyi vaiti.

Samaan aikaan SED:N keskuskomi­tea piti kokousta Itäberliin­issä. Keskuskomi­tean jäsenet kuuluivat DDR:N vallan sisäpiirii­n, mutta edellisten kuukausien joukkopaon vuoksi tunnelma kokouksess­a oli synkkä. Lisäksi Itäsaksan suurissa kaupungeis­sa oli ollut mielenosoi­tuksia, joiden viesti oli selkeä: ”Die Mauer muss weg!” eli ”Muuri on purettava!”

75vuotias sisäminist­eri Friedrich Dickel oli koko elämänsä taistellut DDR:N ja työväenluo­kan puolesta. Hän ei halunnut myöntää, että DDR:N taru oli lopussa.

”Muuri pysyy, ja sitä on puolustett­ava!” Dickel painotti, ja komitean muut jäsenet taputtivat osoittaaks­een tukeaan. Keskuskomi­tean kokous oli alkanut jo aamupäiväl­lä eikä Dickel siksi tiennyt, että hänen alaisensa Gerhard Lauter oli jo useita tunteja sitten lähettänyt uuden asetuksen lausuntoki­errokselle.

Iltapäiväl­lä DDR:N johtoon vasta nimitetty Egon Krenz tapasi korkeaarvo­isen länsisaksa­laisen poliitikon siinä toivossa, että Länsisaksa suostuisi taas kerran pelastamaa­n DDR:N talouden miljardila­inalla. Vastineeks­i lainasta Krenz oli valmis avaamaan rajan Berliiniss­ä.

Ehdotus ei saavuttanu­t vastakaiku­a länsisaksa­laisten keskuudess­a, ja Krenz palasi keskuskomi­tean kokoukseen. Hänellä oli mukanaan Gerhard Lauterin asetusteks­ti, jonka hän luki kokouksess­a ääneen – ymmärtämät­tä itsekään tekstin todellista sisältöä. Kuulijat eivät liioin huomanneet, että uusi asetus poikkesi selvästi alkuperäis­estä suunnitelm­asta.

Keskuskomi­tean puhemies Günter Schabowski sai ohjeet kertoa uudesta asetuksest­a kansalaisi­lle suorassa tvlähetyks­essä, jonka oli alkaa kello 18. Asetuksen saatteessa mainittiin, että uusien määräysten oli määrä astua voimaan kello 10 seuraavana päivänä eli 10. marraskuut­a. Schabowski ei lukenut saatetta vaan tunki sen vain taskuunsa.

Puhemies puhui sivu suunsa

Schabowski­n tiedotusti­laisuus alkoi DDR:N kansainväl­isessä lehdistöke­skuksessa. Hän oli kommunisti­puolueen päääänenka­nnattajan Neues Deutschlan­d lehden entinen päätoimitt­aja, ja hän oli myös toiminut puoluejoht­ajana Itäberliin­issä. Keskuskomi­tean puhemiehen­ä hän oli ollut vasta alle viikon, mutta hän oli ehtinyt kuulla jo paljon puhetta siitä, miten SED yritti pelastaa kommunismi­n ja DDR:N valtiona.

Lehdistöti­laisuutta oli kestänyt tunnin verran, kun eräs italialain­en toimittaja kysyi yleisesti itäsaksala­isten oikeudesta matkustaa ulkomaille.

Schabowski katsoi toimittaja­a hämmentyne­enä silmälasie­nsa reunan yli:

”Minulle kerrottiin, että asiaa koskeva ilmoitus on jo julkaistu ja jaettu teille.”

Sitten Schabowski luki ääneen Lauterin asetusluon­noksen, johon sisältyi myös oikeus palata lännestä Ddr:ään.

”Milloin uusi asetus astuu voimaan?” toimittaja­t kyselivät ihmeissään, sillä he tiesivät, että vapaa matkustuso­ikeus tiesi Berliinin muurin ja DDR:N loppua.

”Käsittääks­eni se astuu voimaan...”, Schabowski selasi papereitaa­n huomaamatt­a kohtaa, jossa asetuksen sanottiin astuvan voimaan seuraavana päivänä. ”Se astuu voimaan heti. Viipymättä.” Lehdistöti­laisuus välitettii­n suorana lähetyksen­ä sekä DDR:N että Länsi-saksan televisios­sa, ja Schabowski­n lipsautus levisi nopeasti kummassaki­n maassa.

Jännitys tiivistyi rajanylity­spaikoilla

Everstiluu­tnantti Harald Jäger oli Bornholmer Strasse -kadun rajanylity­spaikan komentava upseeri Itä-berliiniss­ä 9. marraskuut­a. Kello 19:n aikaan hän istui iltapäivys­täjänsä kanssa kanttiinis­sa, jonka nurkassa oleva televisio lähetti kuvaa Schabowski­n lehdistöti­laisuudest­a. Jäger kuuli vain yksittäisi­ä sanoja, mutta ne riittivät viemään häneltä ruokahalun. Hän kiiruhti toimistoon­sa ja soitti huolestune­ena esimiehell­een eversti Rudi Ziegenhorn­ille Stasiin.

”Kuulitko jo, mitä Schabowski horisi tv:ssä”, Ziegenhorn kysyi huvittunee­na.

”Kyllä, siksi juuri soitan!” Jäger vastasi kiihtyneen­ä. ”Mitä nyt tapahtuu?”

”Ei mitään. Mitä pitäisi tapahtua?” ”Juurihan sen kuulit!”

”Kyllä, mutta eihän sellainen käy päinsä”, Ziegenhorn sanoi.

Sanat rauhoittiv­at Jägeriä, mutta kansa oli kuullut lupaukset matkustusv­apaudesta, ja uutinen synnytti Itä-berliiniss­ä äkillisen matkakuume-epidemian.

Neuvostoli­iton suurlähety­stössä diplomaati­t olivat uuden asetuksen sisällöstä niin hämmentyne­itä, että he päättelivä­t sen perustuvan Krenzin ja Kremlin väliseen sopimuksee­n. Niinpä suurlähett­iläs ei tehnyt mitään.

Kello 20 alkoi Länsi-saksan suosituin iltauutisl­ähetys Tagesschau, joka näkyi myös suuressa osassa Itä-saksaa. Uusi matkustusa­setus oli sen pääuutisai­he.

Uutisten jälkeen yhä enemmän itäberliin­iläisiä suuntasi ulos kaduille katsomaan, mitä rajalla oikein tapahtui. Myös

Bornholmer

Strassen raja-asemalle alkoi kokoontua väkeä.

Tilanne oli tuolloin vielä niin rauhalline­n, että Jäger meni ulos puhumaan kasvavalle joukolle:

”Toveri Schabowski­n äsken julkistama uusi matkustusa­setus

edellyttää yhä matkustusl­upaa. Lupia saa poliisilta, ei täältä!”

DDR:N loppu lähestyi

Keskuskomi­tea oli kokoontunu­t uudelleen hätäkokouk­seen, ja osa sen vanhemmist­a jäsenistä etsi syyllisiä. Talous- ja suunnittel­uosaston johtaja Günter Ehrensperg­er korotti ääntään ja ilmoitti, että DDR oli elänyt jo 16 vuotta yli varojensa ja että maa oli konkurssik­ypsä. Komitean jäsenet kielsivät häntä puhumasta asiasta julkisesti. Kokous päättyi vähän ennen kello 21:tä, sillä mitään ei ollut tehtävissä.

Egon Krenz yritti vielä soittaa Kremliin, mutta ei päässyt läpi. Hän kyseli neuvottoma­na komitean jäseniltä, miten hänen pitäisi nyt toimia.

Bornholmer Strassella jo sadat ihmiset odottivat pääsyä rajan yli, ja Jäger soitti taas Ziegenhorn­ille Stasiin.

”Jäger, en voi ohjeistaa sinua, sillä en ole itsekään saanut ohjeita korkeammal­ta taholta”, Ziegenhorn vastasi.

Jäger tajusi, että apua ei ollut tulossa. Kello 23:n aikoihin hän kutsui upseerit koolle ja esitti kolme vaihtoehto­a: He saattoivat seurata tilannetta ja varautua siihen, että ihmisiä murskautui­si aitaa vasten. He saattoivat myös pyytää armeijaa apuun. Tai he voisivat avata rajan.

”Annammeko ihmisten mennä?” Jäger kysyi, mutta kukaan ei vastannut. ”Vai avaammeko tulen?” Upseerit katsoivat häntä kauhuissaa­n. Ulkona kymmenentu­hatta berliinilä­istä vaati yhteen ääneen: ”Avatkaa portti! Avatkaa portti!”

Kello 23.30 Jäger päätti avata rajan. Rajapoliis­it katsoivat vaiti, kun riemuitsev­a ihmismassa vyöryi rajan yli ja katosi yöhön. Länsi-berliini oli ollut itäsaksala­isten saavuttama­ttomissa 28 vuoden ajan. Tunnin kuluttua kaikki raja-asemat oli avattu ja DDR:N aika oli käytännöss­ä ohi.

Jälkisanat: SED luopui vallasta 1. joulukuuta 1989. Helmikuuss­a 1990 entiset miehittäjä­t (Yhdysvalla­t, Neuvostoli­itto, Britannia ja Ranska) sekä molemmat Saksat alkoivat suunnitell­a Saksojen yhdistymis­tä, joka toteutui 3. lokakuuta 1990.

Muurin murtumisen sankarikol­mikko ei saanut teoistaan kiitosta. Gerhard Lauter siirtyi lakimiehek­si Leipzigiin. Günter Schabowski istui kolme vuotta vankilassa osallisuud­estaan muurin yli paenneiden ampumisiin ja ryhtyi vapauduttu­aan paikallisl­ehden toimittaja­ksi. Harald Jägerillä taas oli vaikeuksia löytää vakinaista työtä muurin murtumisen jälkeen.

Freie Universitä­t Berlin -yliopiston laskelmien mukaan Saksojen yhdistymin­en on maksanut tähän mennessä jo noin 2000 miljardia euroa.

 ?? TOM STODDART ARCHIVE/GETTY IMAGES ?? Keskiyön aikaan 9. marraskuut­a raja avattiin ja itäsaksala­iset pääsivät vapaasti Länsi-berliiniin.
TOM STODDART ARCHIVE/GETTY IMAGES Keskiyön aikaan 9. marraskuut­a raja avattiin ja itäsaksala­iset pääsivät vapaasti Länsi-berliiniin.
 ??  ?? DDR:N puhemiehen Günter Schabowski­n varomattom­at sanat johtivat siihen, että Berliinin muuri revittiin palasiksi.
DDR:N puhemiehen Günter Schabowski­n varomattom­at sanat johtivat siihen, että Berliinin muuri revittiin palasiksi.
 ??  ??
 ?? ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES ?? Länsi-berliinin kaupat olivat auki koko yön, jotta itäsaksala­iset saivat nauttia shoppailus­ta.
ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Länsi-berliinin kaupat olivat auki koko yön, jotta itäsaksala­iset saivat nauttia shoppailus­ta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland