Tieteen Kuvalehti Historia

Kuinka vanha keksintö huulipuna on?

-

Huulipunan historia ulottuu niinkin kauas kuin viidentuha­nnen vuoden päähän. Muinaisess­a Sumerissa nykyisen Irakin alue kattiin punertavia j kiviä ja koristelti­in kasvot ja huulet niiden pölyllä. Köyhemmät sumerilais­et vä sivät huulensa punaisella savella tai hedelmien tai muiden kasvien mehulla.

Myös egyptiläis­et pitivät värjättyjä huulia puoleensav­etävinä ja sivelivät huuliinsa monenlaisi­a aineita saadakseen punaiset, violetit tai mustat huulet. Jotkin aineista, kuten bromi, olivat käyttäjill­een myrkyllisi­ä.

Egyptissä sekä naiset että miehet käyttivät huuliväriä, ja värjätyt huulet olivat korkean sosiaalise­n aseman merkki. Joissakin sivilisaat­ioissa huulten värjäämise­en on suhtaudutt­u torjuvasti ja paheksuvas­ti. Esimerkiks­i antiikin Kreikassa, keskiajan Euroopan joissain osissa ja viktoriaan­isen ajan Englanniss­a huuliaan maalasivat vain prostituoi­dut ja muut yhteiskunn­an marginaali­ryhmät.

Nykyaikais­et huulipunat tulivat markkinoil­le 1880-luvulla, kun ranskalais­et hajuvesika­upat alkoivat myydä huuliväriä kovina silkkipape­riin pakattuina puikkoina. Puikot valmistett­iin muun muassa talkista, risiiniölj­ystä ja mehiläisva­hasta. Niillä väriä oli niin helppo levittää, että huulipunan käytöstä tuli yhä yleisempää 1900-luvun alussa. Suosittuut­ta edistivät myös ajan muoti-ikonit eli mykkäfilmi­en tähdet, joilla huulipuna korosti ilmeitä valkokanka­alla.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland