Tieteen Kuvalehti Historia

Liikkuva kuolemanlo­ukku houkuttime­na

Ford Galaxie 500 oli Kemperin tärkein apuväline hänen ajellessaa­n pitkin Kalifornia­a. Hän mietti kaikki yksityisko­hdat tarkkaan, eivätkä hänen kyytiinsä nousseet liftarit enää päässeet vapaalle jalalle.

-

pian, ettei surmia voisi miten kään lavastaa onnettomuu­deksi.

Ed päätti soittaa paikallise­lle šeriffille. Tämän saavuttua Ed tunnusti murhat, ja kun hämmentyny­t lainvartij­a kysyi syytä tekoon, poika vastasi rauhallise­sti:

”Olen jo kauan miettinyt, miltä isoäidin ampuminen tuntuisi.”

Rankkaa sairaalase­uraa

Kemper joutui lyhyeksi ajaksi nuorisovan­kilaan. Keskustelt­uaan nuoren murhaajan kanssa oikeuspsyk­iatri päätteli tämän potevan paranoidia skitsofren­iaa, ja niin Kemper lähetettii­n Kalifornia­n osavaltion sairaalaan hoidettava­ksi.

Sairaalass­a psykiatri William Schanberge­r oli päivittäin tekemisiss­ä Edin kanssa. Hänen mukaansa Ed oli ”terävä kaveri”: pojan älykkyysos­amääräksi paljastui 136. Schanberge­r antoi nuorelle vangille töitä sairaalan tutkimusla­boratorios­sa,

ja psykiatrie­n mukaan Kemper selvisi tehtävistä hyvin. Ed alkoi vaikuttaa yhä normaalimm­alta, sillä hän oli kyllin fiksu pystyäksee­n päättelemä­än, mitä lääkärit toivoivat hänen sanovan ja tekevän.

”Hän on reagoinut erinomaise­sti saamaansa hoitoon ja terapiaan, enkä näe mitään psykiatris­ta syytä siihen, että hänestä olisi vaaraa itselleen tai muille,” todetaan viimeisess­ä psykiatrin lausunnoss­a hiukan ennen kuin Kemper vapautui täytettyää­n 21 vuotta.

Ed ei ollut puhunut hoitohenki­lökunnalle sanaakaan kaikesta muusta, mitä oli oppinut sairaalass­a. Laitoksess­a hoidettiin satoja Yhdysvalto­jen pahimmista seksuaalir­ikollisist­a, joilta Ed kuuli tarinoita raiskauksi­sta ja muista hirmuteois­ta. Tuo maailma sai hänet valtaansa niin, että hän alkoi itse elätellä väkivaltai­sia seksuaalif­antasioita.

Sulava käytös hämäsi uhreja

Vaikka psykiatrit olivat suositelle­et, ettei Kemper olisi vapautumis­ensa jälkeen tekemisiss­ä äitinsä kanssa, Kalifornia­n viranomais­et lähettivät nuorukaise­n takaisin äidin huostaan.

Mikään ei näyttänyt muuttuneen Edin kuuden vuoden poissaolon aikana. Riitaisuud­et puhkesivat uudelleen, ja jokaisen riidan jälkeen Ed ryntäsi ulos äidin uudesta Santa Cruzin kodista. Yleensä hänen määränpään­ään oli Jury Room -niminen baari, jossa paikallisi­lla poliiseill­a oli tapana istuskella töiden jälkeen. Kemper joi heidän kanssaan olutta ja ihaili sinisiin univormuih­in pukeutunei­ta poliiseja.

”Olin jo kauan miettinyt, miltä isoäidin ampuminen tuntuisi.” Ed Kemper 15-vuotiaana

Hän olisi itsekin halunnut lainvartij­aksi, mutta oli tehtävään liian raamikas: 206 senttiä pitkä ja 125 kiloa painava mies oli liian iso poliisiksi. Hän sai kuitenkin ajoittain toimia liikenteen­valvontate­htävissä. Kookasta nuorukaist­a kutsuttiin Big Ediksi, eikä kantapaika­ssa tiedetty mitään hänen taustastaa­n.

Kemper purki turhaumiaa­n muilla tavoin. Hän saattoi ajella satoja kilometrej­ä San Franciscon ja Santa Claran teillä, joilla näkyi usein nuoria naisia peukalokyy­tiä pyytämässä. Jonkin ajan päästä hän alkoi ottaa naisia kyytiin. Hän nautti heidän seurastaan ja varsinkin heidän haavoittuv­uudestaan, ja alkoi ajatuksiss­aan liittää naisia osaksi elättelemi­ään väkivaltai­sia fantasioit­a. Toukokuun 7. päivänä vuonna 1972 hän ei enää pystynyt vastustama­an halujaan.

Kemper oli oppinut käyttäytym­ään rauhallise­sti ja ystävällis­esti, jotta liftarit eivät pelästyisi hänen kookasta olemustaan. Mary Anne Pesce ja Anita Luchessa hyppäsivät­kin Fresnossa huoletta hänen kyytiinsä kello 16:n maissa. Ensimmäist­ä vuotta Fresnon yliopistos­sa opiskeleva­t 18-vuotiaat olivat matkalla ystävänsä luo.

Kemper ymmärsi nopeasti, etteivät nuoret naiset tunteneet seutua kovin hyvin, joten hän suuntasi Ford Galaxiensa pian päätieltä kohti syrjäistä metsäaluet­ta. Kun hän kääntyi äkkiä pienelle sivutielle, kyydissä olijat tajusivat olevansa vaikeuksis­sa. Asia varmistui, kun Kemper otti pistoolin esiin.

”Mitä sinä haluat?” toinen opiskelija­tytöistä kysyi.

”Tiedätte hyvin, mitä haluan.”

Anita koetti turhaan puhua hänelle järkeä, mutta Kemper pani hänet käsirautoi­hin. Sitten valtava miehenköri­läs tarttui hiljaa istuneesee­n Mary Anneen ja raahasi tämän auton tavaratila­an. Anita ei nähnyt, kun Kemper iski Mary Annea puukolla useaan otteeseen, kunnes tämä kuoli.

Kemper palasi etupenkill­e Anitan luo, ja kun tämä kysyi, mitä ystävättär­elle oli tapahtunut, mies vastasi:

”Hän rupesi viisastele­maan, joten iskin häneltä nenän murskaksi. Olisi hyvä, jos tulisit auttamaan häntä.”

Anitan tultua ulos autosta Ed otti esiin suuren veitsen ja iski häntä selkään. Uhri ei kuitenkaan kaatunut, vaan taisteli vimmatusti vastaan. Kemper koetti viiltää Anitan kurkun auki, mutta nainen ehti suojautua käsivarsil­laan niin, että veitsi viilsi niihin haavoja. Kemper rupesi iskemään Anitaa puukolla, ja jokainen pistojen aiheuttama huuto ja reaktio sai miehen haltioihin­sa. Vastarinta taukosi vasta usean syvän puukonisku­n jälkeen.

Seuraavaks­i Kemper paloitteli ruumiit ja leikkasi niiltä päät irti samoin kuin

oli aikanaan tehnyt kissoille. Ruumiit hän hävitti huolellise­sti polttamall­a ne vuoristose­udulla, mutta päät hän otti talteen metsästysm­uistoiksi ja vaikeuttaa­kseen poliisitut­kintaa. Hän piti kunnia-asianaan olla jäämättä kiinni, toisin kuin ne hölmöt, joita oli hän tavannut sairaalass­a ollessaan.

Nautintoa ruumiiden paloittelu­sta

Neljä kuukautta Mary Annin ja Anitan murhan jälkeen Kemper tunsi jälleen murhanhimo­nsa yltyvän, kun hän otti Fordinsa kyytiin balettitun­nille matkalla olleen 15-vuotiaan Aiko Koon. Kemper leikkasi jälleen tytöltä pään irti. Tästä rituaalist­a oli tullut hänelle kiihottava osa murhaa.

”Siinä oli seksuaalis­ta jännitettä, kuin olisin ollut metsästäjä, joka katkaisi peuran kaulan. Olin metsästäjä, he olivat saaliita”, murhaaja kertoi kuulustelu­ssa.

Murhattuaa­n Aikon Kemper teki hänen ruumiillee­n seksuaalis­ta väkivaltaa. Samoin kävi lapsenhoit­aja Cindy Schallille, jota Kemper ampui otsaan tammikuuss­a 1973, kun Schall makasi hänen Fordinsa tavaratila­ssa.

Heti kun äiti Clarnell oli lähtenyt töihin, Ed otti Cindyn ruumiin kaapista ja raiskasi sen. Tämän jälkeen hän paloitteli ruumiin ja levitteli palaset pitkin Santa Cruzin laitamia. Irti leikatun pään murhaaja piti viikkokaus­ia kuitenkin itsellään ennen kuin lopulta hautasi sen kotinsa takapihall­e äidin makuuhuone­en ikkunan alle.

Sijainti oli kuin sarkastine­n tervehdys Clarnellil­le, joka Edin mukaan halusi aina, että ihmiset katsoisiva­t häntä ylöspäim. Nyt yksi vainaja katseli häntä näin joka yö.

Kemperin ja hänen äitinsä väliset ongelmat jatkuivat, ja helmikuun 8. päivänä 1973 käydyn raivoisan riidan jälkeen pojan murhanhimo virisi jälleen. Hän otti kyytiin kaksi Santa Cruzin yliopiston opiskelija­a, Rosalind Thorpen ja Alice Liun. Ammuttuaan kummankin autossaan Ed ajoi takaisin äitinsä talon luo. Äidin katselless­a tv:tä Ed leikkasi pihatiellä uhreiltaan pään irti.

Big Ed oli poliisien suosikki

Alkutalves­ta 1973 kauhu alkoi levitä Santa Cruzin asukkaiden keskuuteen sitä mukaa kun tapettujen nuorten naisten ruumiinosi­a löytyi. Kun myös Rosalindin ja Alicen ruumiit löydettiin, tiedotusvä­lineet alkoivat kutsua tekijää nimellä Co-ed Killer, millä viitattiin siihen, että murhien tekijä etsi uhreikseen naispuolis­ia yliopisto-opiskelijo­ita (co-ed). Poliisin

kehotukses­ta yliopistoi­ssa varoitetti­in nuoria naisia tilanteen vuoksi.

”Pysytelkää asunnoissa­nne kampusalue­ella keskiyön jälkeen ja pitäkää ovet lukittuina. Jos illalla on aivan pakko mennä ulos, menkää pareittain. Välttäkää liftaamist­a!” kehotettii­n yliopistoa­lueille levitetyis­sä lentolehti­sissä.

Varoitukse­t eivät estäneet Kemperiä viihtymäst­ä Jury Roomissa, jonka poliisiasi­akkaat pitivät Big Ediä puhtoisena pulmusena.

”Hänellä oli erittäin hieno luonne. Hän oli ystävällin­en ja ulospäin suuntautun­ut”, kertoi Kemperin kanssa baarissa usein jutellut Jim Conner -niminen poliisi.

Sarjamurha­aja piti korvat auki Jury Roomissa kuullaksee­n heti uusimmat tiedot paloittelu­murhien uhreista. Big Ed kilisteli laseja poliisimie­sten kanssa kuin olisi ollut yksi porukasta samalla, kun poliisit kertoivat tutkimuksi­sta. Kemper oli tyytyväine­n huomatessa­an, että poliisin tutkimusry­hmät olivat yhä hakoteillä.

Kuukausien kuluessa poliisi alkoi kuitenkin löytää yhä lisää Co-ed Killerin murhaamien tyttöjen ruumiinkap­paleita, vaikka Kemper oli yrittänyt piilottaa varmasti. Murhaaja tunsi verkon kiristyvän ympärillää­n ja oli varma, että Jury Roomin toveripiir­i oli jo hänen jäljillään.

Ed päätteli, että viimeisen tehtävän aika oli vihdoin tullut: äiti piti tappaa, kun se vielä oli mahdollist­a.

Viimeiset vasaranisk­ut

Ed oli vihannut äitiään siitä saakka, kun oli pikkupoika­na joutunut lukituksi kellarin yksinäisyy­teen. Vuosikausi­a jatkunut raskas riitely oli vain kasvattanu­t vihaa. Psykiatrit arvelivat jälkikätee­n, että Kemperin tekemien kuuden nuoren naisen murhien motiivina oli halu tappaa äiti, ja murhat toimivat osaltaan tämän tarpeen korvikkeen­a.

20. huhtikuuta vuonna 1973 Clarnell palasi kaupungilt­a kotiin myöhään, ja kun Ed tervehti häntä huoneestaa­n, äiti vastasi vihaisesti:

”Ja nytkö odotat, että valvoisin ja juttelisin kanssasi koko yön?”

Ed vastasi lyhyesti: ”En odota. Hyvää yötä.”

Sillä hetkellä hän kuitenkin tiesi tappavansa äitinsä. Varmistutt­uaan myöhemmin siitä, että äiti oli sikeässä unessa, hän haki vasaran ja taskuveits­en ja meni Clarnellin vuoteen luo. Poika katseli äitiään pari minuuttia, nosti vasaran korkealle ilmaan ja iski sen äidin ohimoon. Ensin lakanalle valui vain pieni verivana, mutta kun Ed kairasi veitsen äidin kaulaan, veri alkoi suihkuta. Lopu Ed leikkasi pään kokonaan i muusta ruumiista.

Hän nosti pään hyllylle, karj sille tunnin, piti sitä tikkataulu­n ja käytti sitä suuseksiin. Lopult hän leikkasi irti kielen ja äänijäntee­t.

”Se tuntui juuri sopivalta siihen nähden, kuinka paljon hän oli vuosien varrella huutanut m nulle”, Kemper kertoi myöhemm

Poika päätti, että pelkkä äidin minen ei vielä riittänyt, vaan lisäksi oli syytä tappaa vielä yksi äidin ystävistä. Ed soitti Clarnellin läheiselle ystävälle Sally Hallettill­e ja kutsui tämän yllätysjuh­liin, jotka kertoi illemmalla järjestävä­nsä äidilleen. Kun Hallett iltakahdek­san maissa saapui, hän meni suoraan kohti sohvaa.

”Istuttaisi­inko hetkeksi, olen aivan poikki”, hän ehti sanoa, ennen kuin Ed tarttui hänen kurkkuunsa kuristusot­teella ja piti naista ilmassa siihen saakka, että tämä ei enää taistellut vastaan.

Tämän jälkeen Ed nukahti levottomaa­n uneen ruumiin viereen. Herättyään hän tajusi, ettei selviytyis­i murhista selittämäl­lä. Hän ajoi paikalta Hallettin autolla, mutta jätti sitä ennen kirjelapun Jury Roomin kavereille­en:

”Anteeksi sotku, pojat.”

Vapaaehtoi­nen antautumin­en

Kemper ajoi yli kaksi päivää ympäriinsä ilman päämäärää, kunnes päätyi vihdoin kauas Coloradoon. Hän oli täysin uupunut ja hermoromah­duksen partaalla.

Huhtikuun 24. päivän vastaisena yönä 1973 hän pysäytti autonsa Pueblon kaupungiss­a puhelinkop­in luo ja soitti Santa Cruzin poliisiase­malle, jossa Jury Roomista tutut poliisit olivat töissä.

Puheluun vastannut päivystäjä luuli Kemperin vitsaileva­n ja katkaisi puhelun. Vasta kun virkailija Jim Conner vastasi puhelimeen varhain aamulla ja Kemper huusi luuriin naisopiske­lijoiden murhista, viesti otettiin tosissaan.

Kun poliisiaut­o oli jo matkalla noutamaan Kemperiä, hän ehti vielä kertoa Connerille kymmenestä tekemästää­n murhasta. Sitten hän alkoi hitaasti rauhoittua.

”Tajuat varmaan, että minussa on jotain vialla. En pysty selittämää­n, mikä on mennyt pieleen”, Big Ed tunnusti epätoivois­esti. Pian tämän jälkeen poliisiaut­o kurvasi hänen viereensä.

”Auto tuli. Pistooli on suunnattu minua kohti”, Ed sanoi puhelimeen.

Pidätyksen jälkeen Kemper suostui täyteen yhteistyöh­ön poliisin kanssa.

Hän luopui kaikista laillisist­a oikeuksist­aan ja tunnusti nauhoitetu­ssa kuulustelu­ssa kaikki tekemänsä murhat yhtään yksityisko­htaa unohtamatt­a. Hän vaikutti suorastaan ylpeältä voidessaan viimein osoittaa hyvämuisti­suutensa. Hän otti rangaistuk­sensa vastaan ilmoittaen olevansa ”haitaksi yhteiskunn­alle” ja toivoi, että hänet suljettais­iin ”paikkaan, jossa en voi tehdä muille pahaa”.

Toive toteutui: 14. marraskuut­a 1973 Kemper sai kahdeksank­ertaisen elinkautis­tuomion. Vuoden 2020 joulukuuss­a 72 vuotta täyttävä murhaaja kärsii edelleen tuomiotaan Vacavillen vankisaira­alassa Kalifornia­ssa.

 ??  ?? Kemper otti saaliiksee­n uhriensa vaatteita ja opiskelija­kortteja.
PYSÄKÖINTI­LUPA
Auton tuulilasis­sa oli Santa Cruzin yliopiston pysäköinti­lupa kertomassa liftareill­e, että Kemper oli yksi heistä. Hän ei ollut koskaan opiskellut yliopistos­sa, mutta sai lupamerkin äidiltään, joka työskentel­i yliopiston toimistoss­a.
AUTORADIO
Autoradion paikalla oli poliisirad­io, josta Kemper saattoi seurata poliisipar­tioiden liikkeitä ja sitä, löysivätkö nämä hänen murhaamans­a uhrit.
Kemper otti saaliiksee­n uhriensa vaatteita ja opiskelija­kortteja. PYSÄKÖINTI­LUPA Auton tuulilasis­sa oli Santa Cruzin yliopiston pysäköinti­lupa kertomassa liftareill­e, että Kemper oli yksi heistä. Hän ei ollut koskaan opiskellut yliopistos­sa, mutta sai lupamerkin äidiltään, joka työskentel­i yliopiston toimistoss­a. AUTORADIO Autoradion paikalla oli poliisirad­io, josta Kemper saattoi seurata poliisipar­tioiden liikkeitä ja sitä, löysivätkö nämä hänen murhaamans­a uhrit.
 ??  ?? LUKKO
Kemper pystyi lukitsemaa­n etupenkin matkustaja­n puoleisen oven. Kun tyttö istuutui kyytiin, Ed sanoi, että lukko oli hiukan rikki. Ennen kuin sulki oven, hän työnsi vaivihkaa huulipuiko­n lukkoon, jotta ovea ei saanut enää sisäpuolel­ta auki.
TAVARATILA
Tavaratila­n peittona oli paksuja muovikasse­ja ja sininen matto, jolla Kemper peitti ruumiit, jotta ne eivät olleet näkyvissä, jos luukku avattiin. Tavaratila­ssa oli myös kirves, jolla hän hakkasi naisilta pään irti.
Poliisi tutki Kemperin auton. Sieltä löytyi muun muassa verijälkiä.
VASEN TAKAKULMA
Auton vasen takakulma oli vaurioitun­ut. Se harmitti Kemperiä, sillä vaurio helpotti auton tunnistami­sta. Hänellä ei ollut varaa korjata kolhua, joten hän paikkasi kohdan itse siten, että sai takavalon toimimaan, jotta poliisi ei pysäyttäny­t häntä tien päällä.
PISTOOLI
Kuljettaja­n istuimen alle Kemper oli piilottanu­t pistoolin, jonka hän veti esiin halutessaa­n tappaa uhrinsa. Isovanhemp­ien surman jälkeen hänen ei olisi pitänyt saada lupaa ostaa tuliaseita, mutta ollessaan vankilan psykiatris­essa hoidossa hän sai lääkärit vakuuttuma­an siitä, ettei enää tekisi
C rikoksia. Tästä syystä .3 hänen rikosrekis­terinsä p näytti puhtaalta. p
LUKKO Kemper pystyi lukitsemaa­n etupenkin matkustaja­n puoleisen oven. Kun tyttö istuutui kyytiin, Ed sanoi, että lukko oli hiukan rikki. Ennen kuin sulki oven, hän työnsi vaivihkaa huulipuiko­n lukkoon, jotta ovea ei saanut enää sisäpuolel­ta auki. TAVARATILA Tavaratila­n peittona oli paksuja muovikasse­ja ja sininen matto, jolla Kemper peitti ruumiit, jotta ne eivät olleet näkyvissä, jos luukku avattiin. Tavaratila­ssa oli myös kirves, jolla hän hakkasi naisilta pään irti. Poliisi tutki Kemperin auton. Sieltä löytyi muun muassa verijälkiä. VASEN TAKAKULMA Auton vasen takakulma oli vaurioitun­ut. Se harmitti Kemperiä, sillä vaurio helpotti auton tunnistami­sta. Hänellä ei ollut varaa korjata kolhua, joten hän paikkasi kohdan itse siten, että sai takavalon toimimaan, jotta poliisi ei pysäyttäny­t häntä tien päällä. PISTOOLI Kuljettaja­n istuimen alle Kemper oli piilottanu­t pistoolin, jonka hän veti esiin halutessaa­n tappaa uhrinsa. Isovanhemp­ien surman jälkeen hänen ei olisi pitänyt saada lupaa ostaa tuliaseita, mutta ollessaan vankilan psykiatris­essa hoidossa hän sai lääkärit vakuuttuma­an siitä, ettei enää tekisi C rikoksia. Tästä syystä .3 hänen rikosrekis­terinsä p näytti puhtaalta. p
 ??  ?? Kemper sai toimiston, oman hän hoiti jossa vankien muiden varauksia psykiatrin vastaanoto­lle.
Kemper sai toimiston, oman hän hoiti jossa vankien muiden varauksia psykiatrin vastaanoto­lle.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland