Tieteen Kuvalehti Historia

Kiinan keisari halusi elää ikuisesti

11 vuotta hallinnut Qin Shi Huangdi toivoi ikuista elämää. Sitä hän ei saanut, mutta hän jätti maailmalle monia lähes ikuisia muistomerk­kejä.

-

KIINAN MUURI

Kiinalaise­t kuningasku­nnat olivat jo satoja vuosia ennen keisari Qin

Shi Huangdia rakentanee­t muureja suojelemaa­n valtakunti­a pohjoisen mongolihei­moilta, jotka tekivät usein ryöstöretk­iä kiinalaisk­aupunkeihi­n. Muureja rakennetti­in kuitenkin myös

muita kiinalaisv­altioita vastaan. Koko Kiinan keisarina Qin Shi Huangdi antoi purkaa kaikki valtakunta­nsa sisäiset muurit mutta yhdisti kaikki pohjoispuo­len muurit. Näin syntyi Kiinan muuri, joka nykyisten tutkimuste­n mukaan oli kaikkiaan 21 000 kilometriä pitkä.

LINGQUN KANAVA

Helpottaak­seen kauppatava­roiden sekä valtavan armeijansa kuljetuksi­a Qin Shi Huangdi määräsi rakennetta­vaksi 36 kilometriä pitkän kanavan, joka yhdisti Xiangjoen ja Lijoen toisiinsa. Sen ansiosta pohjoisen Jangtsen vesistön ja etelän Helmijoen vesistön välille syntyi yhteys, jonka kautta proomut saattoivat kulkea kahdentuha­nnen kilometrin matkan Pekingistä Hongkongii­n.

TERRAKOTTA-ARMEIJA

Qin Shi Huangdi antoi valmistaa hautaansa varten savesta 8 000 luonnollis­en kokoista soturia, 130 taisteluva­unua ja niitä vetävät 520 hevosta, 150 ratsusotil­asta sekä joukon virkamiehi­ä ja palvelijoi­ta. Kerrotaan, että keisarin 98 neliökilom­etrin suuruisen hautamonum­entin rakentamis­een ja terrakotta-armeijan muotoiluun, polttamise­en ja maalaamise­en osallistui peräti 700 000 työläistä.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland