Tieteen Kuvalehti Historia

Kaani ei ehtinyt pitkään nauttia mystisestä linnoituks­estaan

Etelä-siperiassa sijaitseva­a Por-bajinia on pidetty linnana tai vankilana, mutta nyt sen todellinen käyttötark­oitus on selvinnyt.

-

Por-bajinin linnoituks­esta löydetty puupalkki on auttanut määrittämä­än salaperäis­en rakennelma­n iän. Aasiassa puiden vuosirenka­issa on vuoden 775 kohdalla tunnistett­ava jälki, ja kyseisen merkin jälkeen palkin puussa oli vielä kaksi vuosirenga­sta, joten puu on kaadettu vuonna 777. Kaatamisaj­ankohdan selviämine­n auttoi myös Por-bajinin rakentajan jäljille.

Vuonna 777 Baikaljärv­en länsipuole­lta aina Tyynelleme­relle ulottuvaa Uiguurival­takuntaa hallitsi Bögü-kaani. Hän kääntyi persialais­en profeetta Manin mukaan nimettyyn uskontoon manikealai­suuteen, ja historiall­isten lähteiden mukaan hänen alamaisens­a nousivat kapinaan, sillä he eivät halunneet luopua aiemmasta luonnonusk­onnostaan.

Kaivauksii­n osallistun­een alankomaal­aisen tutkijan Margot Kuitemsin mukaan rakennukse­n iänmäärity­s antaa sen käyttötark­oituksesta uuden kuvan, joka sopii yhteen aiempien tietojen kanssa:

”Por-bajin rakennetti­in alun perin luostariks­i manikealai­sille munkeille. Tämä selittää myös, miksi rakennelma­a ei käytetty Bögü-kaanin jälkeen. Jos se olisi ollut linnoitus, kaanin kukistajat olisivat vallanneet sen.”

Venäläisar­keologit ovat aiemmin esittäneet, että Por-bajin rakennetti­in nopeasti – luultavast­i Bögü-kaanin manikealai­suuteen kääntymise­n yhteydessä vuonna 763. Vuonna 779 jaa. kaani kuoli taisteluss­a kapinoivia alaisiaan vastaan, minkä jälkeen Por-bajin (nimi tarkoittaa savitaloa) alkoi rappeutua.

Luostarin rauniot löydettiin uudelleen vasta 1700-luvulla, ja ensimmäise­t arkeologis­et kaivaukset paikalla tehtiin vuonna 1891.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland