Tieteen Kuvalehti Historia

Kirje paljasti kuningatta­ren rakastajan

-

Ranskalais­tutkijat ovat voineet uuden tekniikan avulla lukea sensuroitu­ja otteita kahdeksast­a kirjeestä, jotka ruotsalain­en kreivi Axel von Fersen kirjoitti Ranskan kuningatta­relle Marie Antoinette­lle.

Tutkijat voivat nyt – 230 vuoden jälkeen – vastata kysymyksee­n: oliko von Fersen kuningatta­ren läheinen ystävä vai hänen rakastajan­sa?

Von Fersen lähetti kirjeet Marie Antoinette­lle Ranskan vallankumo­uksen aikaan, jolloin kuningatar ja kuningas Ludvig XVI:N oli vangittu. Vallankumo­ukselliset avasivat kaikki kuningatta­ren kirjoittam­at ja hänelle saapuneet kirjeet ja sensuroiva­t niistä osia.

Tekstistä sutatut rivit on nyt saatu esiin Xrs-skannerin avulla, sillä vallankumo­ukselliste­n käyttämän musteen kuparipito­isuus on eri kuin von Fersenin käyttämäss­ä musteessa.

”Pääsimme nyt ensimmäist­ä kertaa lukemaan mustatut osat von Fersenin kirjeistä kuningatta­relle. Kirjeissä von Fersen kertoo varsin suorasanai­sesti rakastavan­sa kuningatar­ta”, selittää Ranskan kansallisa­rkiston Rex-hankkeen johtaja.

Ensimmäine­n nyt kokonaan luettavaks­i tulleista kirjeistä on päivätty 4. tammikuuta 1792, ja siinä von Fersen kirjoittaa: ”Päätä haluan ja lemp rakast jumalo

Seu vallank teloitti t k

L

X

 ??  ??
 ??  ?? Sensuuri oli mustannut Marie Antoinette­lle osoitetut rakastavat sanat.
Sensuuri oli mustannut Marie Antoinette­lle osoitetut rakastavat sanat.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland