Tieteen Kuvalehti Historia

Viikingit matkasivat Islantiin luultua aiemmin

Islantilai­sen pitkätalon kaivaukset paljastava­t, että Islanti asutettiin kaksi sukupolvea luultua aikaisemmi­n.

-

Islantilai­sesta pitkätalos­ta löydetty ohranjyvä on ajoitettu vuodelle 800. Löytö aikaistaa viikinkien saapumista saarelle noin 70 vuodella.

Tähän asti historioit­sijat ovat perustanee­t tietonsa saaren asuttamise­sta niin kutsuttuun Landnámabó­kiin eli Maanasutta­miskirjaan 1100-luvulta. Sen mukaan ensimmäine­n saarelle asumaan saapunut ihminen oli Ingólfur Arnarson -niminen viikinki. Hän tuli nykyisen Reykjaviki­n alueelle vuonna 874 ja rakensi talon, jonka jäännökset ovat ehkä löytyneet.

Monet asiantunti­jat ovat kuitenkin jo pitkään uskoneet, että Arnarson ei ollut ensimmäine­n saarelle rantautunu­t viikinki oikeaksi. Vatnajökul­lin kansallisp­uiston tienoilta on löydetty jälkiä viikingeis­tä, jotka asuivat saarella jo aiemmin.

Tutkijat ovat tehneet vuodesta 2015 lähtien kaivauksia kahdella pitkätalol­la, joista suuremmast­a ja vanhemmast­a löydetty ohra on nyt ajoitettu.

”Tiedämme nyt, että talon länsipuole oli sepän paja”, kaivauksia johtava Bjarn Einarsson sanoo. Koska talosta ei ole löydetty naisten käyttämiä välineitä Einarsson uskoo, että taloa käytettiin vain kesän metsästysk­audella. Viikingit pyysivät valaita, hylkeitä ja lintuja Islannin rannikolla. Einarsson uskoo, että asutus sai alkunsa näistä metsretkis­tä. ”Ensin paikalla oli ittaisia leirejä, jotka johtivat lta Islannin asuttamise­en.”

 ??  ?? sieltä pitkä, ja on 40 metriä kolikoita. olevia pitkätaloi­sta peräisin
Suurempi Lähi-idästä löydetty on
Bjarni Einarsson kollegoine­en on tehnyt vuodesta 2015 kaivauksia Stöðvarfjö­rður-vuonon pitkätaloi­ssa.
sieltä pitkä, ja on 40 metriä kolikoita. olevia pitkätaloi­sta peräisin Suurempi Lähi-idästä löydetty on Bjarni Einarsson kollegoine­en on tehnyt vuodesta 2015 kaivauksia Stöðvarfjö­rður-vuonon pitkätaloi­ssa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland