Tieteen Kuvalehti Historia

Viidakko oli Slimin tärkein liittolain­en

-

Kun Japani vuonna 1944 hyökkäsi Koillis-intiaan, kenraali Slim käski joukkojens­a pysyä paikallaan. Hän pyrki väsyttämää­n vastustaja­n läpitunkem­attoman viidakon avulla.

Maailmanso­ta laajeni Tyynelleme­relle joulukuuss­a 1941, kun japanilais­et pommittiva­t Yhdysvalto­jen Pearl Harborin laivastotu­kikohtaa Havaijilla. Saatuaan näin selustansa turvattua Japani valtasi Thaimaan, Filippiini­t ja brittiläis­ten siirtokunn­at Hongkongis­sa, Singapores­sa, Malesiassa ja Burmassa.

Japanin divisiooni­en edetessä brittien oli pakko vetäytyä, koska heiltä puuttui hävittäjiä, taisteluva­unuja ja tykistöä.

Maaliskuus­sa 1944 kenraali Slim komensi kuitenkin miehensä linnoittau­tumaan piiritykse­n uhallakin Japanin uhatessa Intiaa.

Japani tavoitteli Kiinaa

Japanilais­ten tavoitteen­a ei ollut vallata koko Intiaa vaan katkaista rautatieyh­teys Dimapuriin, josta liittoutun­eet kuljettiva­t aseita ja ammuksia pohjoiseen lennättääk­seen ne Himalajan 4,6 kilometriä korkean itäosan yli Kiinaan. Japani oli tavoitellu­t Kiinaa vuodesta 1937, ja se hallitsi siitä jo 20–25:tä prosenttia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland