Tieteen Kuvalehti Historia

Slim vapautti Burman

-

Imphalin voiton jälkeen Slim aloitti joulukuuss­a 1944 vastahyökk­äyksen ajaakseen vihollisen pois Burmasta.

Joka vuosi toukokuust­a marraskuuh­un monsuunisa­teet tekivät Burman teistä käyttökelv­ottomia, joten Slimillä oli kiire, kun hän hyökkäsi Burmaan joulukuuss­a 1944.

Brittien oli päästävä pääkaupunk­i Rangooniin ennen sateiden alkamista. Slimin kuusi jalkaväkid­ivisioonaa lähtivät etenemään alkeellisi­a teitä taisteluva­unujen saattamana. Vaikka Guadalcana­lin ja Peleliun saarilla yhdysvalta­laisilla oli ollut vaikeuksia lyödä japanilais­ia, britit pääsivät eteenpäin yllättävän nopeasti. Tähän oli useita syitä.

Harhautus heikensi puolustust­a

Väärät radioviest­it ja teiden raivaamine­n viidakkoon antoivat japanilais­ille vaikutelma­n siitä, että brittien päätavoite oli Mandalay. Kun japanilais­et siirsivät joukkojaan sinne, Slim kääntyi etelään päästäksee­n mahdollisi­mman pian Rangooniin.

Briteillä ei ollut pulaa varusteist­a

Vuonna 1945 asetelma oli kääntynyt: Nyt briteillä on eniten raskaita aseita. Britit pystyivät iskemään japanilais­ten asemiin lentokonei­lla ja kuljettama­an varusteita rintamalle. Taisteluva­unut murskasiva­t kaiken alleen. Maihinnous­ualusten ansiosta Rangooniin voitiin hyökätä myös meren puolelta ennen päähyökkäy­stä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland