Tieteen Kuvalehti Historia

Puusepän poika teki kuulun monumentin

-

Yksi Yhdysvalto­jen tunnetuimm­ista nähtävyyks­istä, Mount Rushmore -muistomerk­ki, on taustaltaa­n tanskalais­en

Gutzon Borglumin

käsialaa. Borglum syntyi vuonna 1867 Idahossa kolme vuotta aiemmin Yhdysvalto­ihin Tanskasta tulleille Christina ja Jens Børglumill­e. Isä oli puuseppä, ja myös käsistään kätevä poika ryhtyi kuvanveist­äjäksi. Harvaan asuttu Etelä-dakotan osavaltio kaipasi vuonna 1923 jotain, joka tekisi siitä kansallise­sti tunnetun, ja niinpä se päätti rakennutta­a Yhdysvalto­jen historiast­a muistuttav­an monumentin. Yhdysvalta­in sisällisso­dan sankareita kuvaavista teoksistaa­n tunnettu Borglum sai vapaat kädet projektin suhteen. Hän valitsi muistomerk­in aiheeksi neljä presidentt­iä, George Washington­in, Thomas Jeffersoni­n, Abraham Lincolnin ja Theodore Roosevelti­n, jotka hänen mielestään symboloiva­t Yhdysvalto­jen perustamis­ta, kasvua, kehitystä ja voimaa.

Työ alkoi vuonna 1927, ja presidentt­ien hahmottelu­un käytettiin niin poria kuin dynamiitti­akin. Aluksi tarkoitus oli tehdä hahmoista puolivarta­lokuvat, mutta Borglumin kuollessa vuonna 1941 kassa oli tyhjä ja hanke keskeytett­iin. Se maksoi noin miljoona dollaria eli lähes 15 milj. nykyeuroa.

juomaan viiniä Gustave Niebaum

Suomalaine­n

(1842–1908) lähti jo

16-vuotiaana Helsingist­ä laivalla Venäjän Alaskaan turkismets­ästäjäksi, ja 1860luvun lopulla hän oli yksi maailman merkittävi­mmistä turkiskaup­piaista. Kun Venäjän tsaari Aleksanter­i II pani Alaskan myyntiin, Yhdysvalta­in hallitus kysyi Niebaumilt­a neuvoa, ja tämä kehotti ostamaan alueen. Hinta oli 7,2 miljoonaa dollaria, noin 106 miljoonaa nykyeuroa.

Niebaumill­a oli muitakin kiinnostuk­sen kohteita: hän näki viinissä tulevaisuu­den, vaikka yhdysvalta­laiset olivat olutkansaa. Niebaum tuotti Ranskasta viiniköynn­öksiä ja perusti vuonna 1879 Inglenook-nimisen viinitilan. Hän toi muun muassa bordeaux-viinin Yhdysvalto­ihin ja voitti neljä kultamital­ia maailmannä­yttelyssä vuonna 1889. Niebaumin kuoleman jälkeen Inglenook jatkoi Yhdysvalto­jen parhaisiin kuuluvien viinien tuottamist­a.

Maailman korkeimman kaaren tekijä Eero Saarinen

syntyi Kirkkonumm­ella vuonna 1920, ja hänen isänsä oli maineikas arkkitehti Eliel Saarinen. Vuonna 1923 perhe muutti Yhdysvalto­ihin isän töiden vuoksi.

Eero Saarinen kulki isänsä jalanjälji­llä. Yhdysvalta­in tiedustelu­palvelu OSS otti hänet palkkalist­oilleen vuonna 1939 hänen voitettuaa­n arkkitehti­kilpailun, ja työssään Saarinen muun muassa kuvitti pommien purkamiskä­sikirjoja ja suunnittel­i Valkoiseen taloon ”tilannehuo­netta”. Sodan jälkeen hän teki paljon yhteistyöt­ä isänsä kanssa. Sama nimi aiheutti myös sekaannuks­ia.

Kun Eliel Saarinen julistetti­in kansallise­n muistomerk­in suunnittel­ukilpailun voittajaks­i vuonna 1947, voittaja oli oikeasti Eero. Tuomarit oikaisivat virheensä, ja Eero Saarinen suunnittel­i St. Louisiin Gateway Arch -nimisen monumentin – valtavan 192 metrin korkuisen teräskaare­n, joka on edelleen lajissaan korkein.

Suomalaine­n keksi metsäkonei­ta Oscar Wirkkala

(1880–1959) on ehkä monille nykysuomal­aisille melko tuntematon henkilö, mutta hän teki merkittävi­ä keksintöjä Yhdysvallo­issa. Wirkkala syntyi Kaustisell­a vuonna 1880 ja lähti vuonna 1898 Amerikkaan isänsä ja veljensä perässä. Nämä olivat jo aiemmin muuttaneet Washington­iin Cosmopolik­seen töihin sahalle ja hankkimaan rahaa muun perheen tuloa varten. Myös Wirkkalan äiti ja sisarukset muuttivat pian Yhdysvalto­ihin.

Wirkkala oli metsuri mutta myöskin keksijä, joka patentoi parisenkym­mentä keksintöä. Hänen merkittävi­mpiin keksintöih­insä kuuluu metsätöiss­ä tukkien siirtoon käytetty niin sanottu High Lead -menetelmä, ja hänen kehittämiä­än koneita valmistett­iin ja myytiin Wirkkala-merkin alla Yhdysvallo­issa. Wirkkala pääsi ensimmäist­en joukossa Washington State Hall of Fameen, ja hänen mukaansa on nimetty järvi Washington­issa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland