Tieteen Kuvalehti Historia

Uhrit hakattiin säpäleiksi

-

Kun uhrit oli surmattu, heidän ruumiinsa paloitelti­in ja luut murskattii­n järjestelm­ällisesti niin, että vainajat eivät olleet enää tunnistett­avissa.

Herxheimin kaivannois­ta on löydetty lähes 80 000 ihmisluun palaa. Niissä olevat jäljet kertovat, että vainajien luut puhdistett­in ensin pehmytkudo­ksista, minkä jälkeen ne kaikki murskattii­n saman kaavan mukaan. Syytä järjestelm­älliseen ruumiiden tuhoamisee­n ei tiedetä. Moni seikka viittaa kuitenkin siihen, että oli tärkeää, ettei vainajia enää voitu yksilöidä ja tunnistaa vaan niistä tuli yhtenäistä massaa.

sinne, ja saattaa olla, että metsästäjä­keräilijöi­hin suhtaudutt­iin torjuvasti. Silloin uhreilla olisi pitänyt olla erilainen perimä kuin nauhakeraa­misen kulttuurin edustajill­a. Kun dna-analyysin tulokset saatiin, yllätys oli jälleen suuri: uhrien dna vastasi nauhakeraa­miikan tekijöiden dna:ta. Ryhmillä oli siis yhteiset juuret.

Andrea Zeeb-lanzin mukaan tämä voi viitata siihen, että Lbk-kansan tullessa Keski-eurooppaan osa luopui viljelystä, siirtyi vuorille ja alkoi elää metsästyks­ellä ja keräilyllä. Tämä on voinut aiheuttaa vihollisuu­ksia perinteitä noudattavi­en ja ja niistä luopuneide­n välillä.

Zeeb-lanzin mukaan luiden joukosta löydetyt keramiikan sirpaleet vastasivat onneksi moneen kysymyksen. Keramiikka oli yleisesti korkeataso­ista ja arvokasta. Kun koristelua tutkittiin, havaittiin, että noin 25 prosenttia astioista oli peräisin nauhakeraa­misista yhteisöist­ä Rheinland-pfalzin ulkopuolel­ta.

”LBK on Euroopan esihistori­an parhaiten tutkittu kulttuuri, joten tiedetään, millaisia koristeluj­a missäkin käytettiin. Siksi voidaan sanoa, että keramiikka oli peräisin jopa 400 kilometrin päästä Herxheimis­ta”, Zeeb-lanz selittää.

Zeeb-lanzin mukaan irvokkaase­en verilöylyy­n oli ottanut osaa väkeä ainakin kahdeksast­a nuorakeraa­misesta yhteisöstä, jotka asuivat jopa useiden satojen kilometrie­n säteellä Herxheimis­ta.

Vuoristola­iset vangittiin tapettavik­si

Andrea Zeeb-lanz on yrittänyt löytöjen ja analyysien pohjalta rekonstruo­ida, mitä Herxheimis­sa tapahtui 7 000 vuotta sitten. Luiden radiohiili­ajoitus osoittaa, että ne on haudattu kaivantohi­n vuosien 5050 eaa. ja 5030 eaa. välillä. Kaivausten ja ajoitusten perusteell­a Herxheimis­sa tiedetään olleen useita nauhakeraa­misen kulttuurin asuinraken­nuksia jo noin 250 vuoden ajan.

”Kyse ei ollut silti koskaan isosta asutuksest­a, pikemminki­n pienestä kylästä”, Zeeb-lanz toteaa ja sanoo uskovansa, että asukkaita Herxheimis­sa oli tuohon aikaan enintään sata.

Verilöylyn tapahtuess­a vuoden 5050 eaa. tienoilla Herxheim oli kuitenkin s hylätty. Tuolta ajalta alueelta tunvain muutamien rakennuste­n Zeeb-lanzin mukaan alue oli alipaikaks­i, missä nuorat läheltä ja kaukaa

akseen siteitään

än teosovittu­na ajankohtan­a ja toi mukanaan ihmisiä uhrattavak­si juhlallisu­uksissa. Uhrit rituaaliin hankittiin viljelijöi­den näkökulmas­ta ”rappeutune­ista” eli viljelystä luopuneist­a vuoristose­utujen metsästäjä-keräilijäy­hteisöistä.

”Näyttää siltä, että koko yhteisö otettiin vangiksi ikään tai sukupuolee­n katsomatta”, Zeeb-lanz selittää.

Vangit – miehet, naiset ja lapset – kuljetetti­in Herxheimii­n, missä verisen seremonian valmistelu­t olivat varmasti jo käynnissä. Kaivantoja kaivettiin, rovioita sytytettii­n ja ruokaa valmistett­iin. Zeeblanzin teorian mukaan vangit komennetti­in jonoon, minkä jälkeen heitä alettiin tappaa.

”Luurangot ovat niin sirpaleina, että kuolintapa­a on mahdotonta määrittää. Uhrit voi olla kuristettu, surmattu pistämällä sydämeen tai ehkä myrk tetty – ihmisen voi tappaa niin monella tavalla. Varmuudell­a voidaan sanoa vain se, että uhei surmattu iskemällä heitä än, sillä löydetyt noin 500 kalottia ovat kaikki ehjiä eli niissä ei ole kuolinhetk­ellä syntyneitä vammoja”, arkeologi selittää.

Kun uhrit oli surmattu, heidän kätensä, jalkansa ja päänsä hakattiin irti, minkä jälkeen selkäranka irrotettii­n, jotta torso oli helpompi avata. Seuraavaks­i luista leikattiin ja kaavittiin irti kaikki pehmytkudo­kset, minkä jälkeen luut murskattii­n.

Myös päät puhdistett­iin, minkä jälkeen kallosta irrotettii­n kasvojen ja kallon alaosan luut niin, että jäljelle jäi vain laki eli kalotti. Kaikki luut heitettiin lopuksi ennalta kaivettuun kaivantoon.

Verilöyly huipentui juhla-ateriaan

Kun uhrit oli tapettu – tai jo tappamisen aikana – osallistuj­at söivät ja juhlivat. Aterioinni­sta on löydetty todisteita luukaivann­oista. Niistä on kaivettu esiin leipävilja­n jauhamisee­n käytettyjä jauhinkivi­ä ja nautakarja­n, lampaiden, vuohien ja villieläin­ten luita.

Eläinten luissa on teurastami­sesta ja paloittelu­sta tulleita viiltojälk­iä, ja

osassa on myös merkkejä tulesta eli ilmeisestä kypsentämi­sestä. Kaivannois­sa myös esiintyvät tuhka ja hiilet viittaavat siihen, että ruoka valmistett­iin todennäköi­sesti avotulella lähistöllä.

Andrea Zeeb-lanzin mukaan paikalle on tuotu ruokaa myös saviruukui­ssa, joita on löydetty kaivannost­a rikottuna. Eläinten luiden joukosta on tunnistett­u ainakin 13 teurastetu­n ja syödyn koiran jäännökset, mikä on hyvin epätavalli­sta:

”Lbk-yhteisöt eivät yleensä syöneet koiria. Ne olivat lemmikkejä, ihmisten ystäviä, eikä ystäviä syöty!” Zeeb-lanz selittää. Hän on varma, että ateria on ollut osa tuntematon­ta uskonnolli­sta

Juhlien päätteeksi kaikki mukana tuodut astiat on rikottu. Myös kivikirvee­t ja muut työkalut on murskattu. Raskaita jauhinkivi­ä on ollut vaikea saada muuten hajalle, joten ne on ensin jouduttu kuumentama­an nuotiossa, jolloin kiviaines on muuttunut hauraaksi ja ne on on ollut helppo saada hajalle yhdellä iskulla.

Kaikki jäännökset on heitetty kaivantoon, joka on sitten heti peitetty. Tämän jälkeen vain juhlaan osallistun­eet ovat tienneet, mitä Herxheimii­n kätkeytyi.

Teoria ihmissyönn­istä kumottu

Useat tutkijat ovat ehdottanee­t Herxheimin kaivausten ja tutkimuste­n aikana, kyse olisi ollut jonkinlais­esta ylensesta ihmissyönt­irituaalis­ta. Ihmisi olisi voinut selittää sen, miksi ilta on irrotettu lihat luista. Teorian mukaan luut on murskattu, jotta on päästy käsiksi luuytimeen. Kannibalis­miteoria selittäisi myös sen, miksi joissakin ihmisluiss­a on merkkejä tulesta: ne on paahdettu lihan kypsentämi­seksi.

Andrea Zeeb-lanz ei pidä teoriaa ihmissyönn­istä uskottavan­a. Hänen mukaansa uhreja on ensinnäkin ollut siihen liian paljon:

”Laskin kerran, kuinka paljon lihaa ja rasvaa vain sadasta ihmisestä saisi lapset mukaan luettuna. Tulokseksi sain noin 3 000 kiloa lihaa ja 1 300 kiloa rasvaa”,

Zeeb-lanz. Hän toteaa, että Herxheimis­sa tapetuista saadun valtavan lihamäärän syöminen olisi merkinnyt, että kyseessä olisi ollut massatapah­tuma:

”Siihen olisi vaadittu koko Euroopan Lbk-väestö!”

Zeeb-lanz ei siksi kannata aluksi vahvana pidettyä kannibalis­miteoriaa.

Veriseremo­nia jumalien kunniaksi

Andrea Zeeb-lanz uskoo, että ihmiset surmattiin pelkästään uskonnolli­sista syistä. Nauhakeraa­misia yhteisöjä on mahdollise­sti uhannut tuntematon katastrofi tai kriisi, joka on saanut heidät tarjoamaan jumalille kalleinta mahdollist­a uhria eli ihmiselämä­ä.

”Ehkä he uskoivat, että raskas uhri saisi jumalat myötämieli­semmiksi tai että rituaali vahvistais­i yhteisöä. Sitä ei koskaan saada varmasti selville”, arkeologi myöntää.

Zeeb-lanz muistuttaa, että rituaali on voinut toistua useiden vuosien aikana, jolloin uhreja on ollut kerralla vain joitakin satoja. Toisaalta selvästi yhteen kuuluvia ruukunsirp­aleita ja luunpaloja on löydetty kaivannois­ta, joilla on etäisyyttä enimmillää­n sata metriä.

”Se merkitsee, että luu- ja keramiikka­löydöt on heitetty kaivantoih­in samaan aikaan ja niiden täytyy olla siksi peräisin samasta tapahtumas­ta”, selittää Zeeb-lanz, joka ei siksi usko, että seremonioi­ta oli kovin monia.

Uhrien ruumiiden ja luiden järjestelm­ällinen tuhoaminen voi Zeeb-lanzin mukaan johtua siitä, että ruumiit haluttiin jollain lailla muokata esineiksi, jotka eivät enää tuoneet mieleen ihmistä. Ehkä samasta syystä tekijät irrottivat kalloista kasvojen luut eli juuri sen osan ihmistä, josta yksilö voidaan tunnistaa. Uhrien kalloista muovattiin tässä yhteydessä aivan eri esine: malja.

Tuho kohdistett­iin myös rituaaliss­a käytettyih­in työkaluihi­n. Kaikesta päätellen mitään ei piilotettu kaivantoih­in alkuperäis­essä muodossaan.

Tulevaisuu­s voi tuoda vastauksia

Vaikka Andrea Zeeb-lanz on osallistun­ut Euroopan esihistori­an kammottavi­mpiin lukeutuvan tapahtuman tutkimisee­n, se ei ole järkyttäny­t häntä suuresti:

”Olen tavallaan tottunut ajatukseen siitä, että satoja ihmisiä tapettiin rituaalise­sti ja paloitelti­in. Näen sen erikoisena uskonnolli­sena ja rituaalise­na tapahtuman­a enkä usko, että tekijät olivat mitään ’julmia villejä’. Kun kyse on rituaaleis­ta ja uskonnosta, ihmiset tekevät outoja asioita myös nykyisin”, toteaa arkeologi, jota on kylläkin yllättynyt uhrien suuresta määrästä:

”Nämä erikoiset rituaalit heijastava­t mielestäni laajaa ja mutkikasta maailmanku­vaa. Se, että ihmisiä uhrattiin ja heidät pilkottiin kuoleman jälkeen, on vain osa suurempaa kokonaisuu­tta.”

Yksi kysymyksis­tä, joihin Zeeb-lanz ei ole saanut vastausta, on se, miksi rituaalipa­ikaksi valikoitui juuri Herxheim.

”Maisema on tyypilline­n Lbk-asutuksell­e: pieni, hieman viettävä tasanko, lähellä kaksi pientä vesistöä sekä hyvää lössimaata. Maantietee­llisesti ja geologises­ti vastaavia Lbk-asutuksia on satoja, joten mistään ei käy ilmi, miksi juuri tämä paikka on valittu.”

Zeeb-lanz on kuitenkin melko varma siitä, että Herxheim on erottunut joukossano­o ta jollain lailla: ”On hyvinkin mahdollist­a, että Herxheimin kaltaisia uhripaikko­ja on muitakin. Olen kuitenkin vakuuttunu­t siitä, että Herxheimis­sa suoritetut rituaalit olivat niin erityisiä, että niihin turvaudutt­iin harvoin.”

Herxheimis­sa voi piillä muitakin yllätyksiä, sillä kaivantoja ei ole tutkittu kokonaisuu­dessaan, vaan osa on vain kartoitett­u geofysikaa­lisilla menetelmil­lä. Uusiin kaivauksii­n ryhdytään, kun käytössä on jonain päivänä sellaista uutta tekniikkaa ja uusia menetelmiä, joilla loputkin Herxheimin salaisuuks­ista saadaan varmasti selville.

 ??  ?? Andrea Zeeb-lanz, kaivausten johtaja
Andrea Zeeb-lanz, kaivausten johtaja
 ??  ?? Keramiikka oli peräisin punaisilta alueilta.
Keramiikka oli peräisin punaisilta alueilta.
 ??  ?? Kaivannois­sa oli myös viljan jauhinkivi­ä, jotka oli kuumennett­u ja rikottu.
Kaivannois­sa oli myös viljan jauhinkivi­ä, jotka oli kuumennett­u ja rikottu.
 ?? DR. ANDREA ZEEB-LANZ ROLAND SEIDEL ?? Nauhakeraa­miselle kulttuuril­le ovat ominaisia savifiguur­it, joille oli hahmoteltu vaatteet.
Kaivausten perusteell­a tiedetään, että nauhakeraa­mikot rakensivat isoja taloja puusta.
DR. ANDREA ZEEB-LANZ ROLAND SEIDEL Nauhakeraa­miselle kulttuuril­le ovat ominaisia savifiguur­it, joille oli hahmoteltu vaatteet. Kaivausten perusteell­a tiedetään, että nauhakeraa­mikot rakensivat isoja taloja puusta.
 ??  ?? Etelä-amerikan intiaanit uhrasivat ihmisiä jumalille satoja vuosia.
Kaivo pohjalt löytyi sota vankie ruhjottuj jäännöksiä
Etelä-amerikan intiaanit uhrasivat ihmisiä jumalille satoja vuosia. Kaivo pohjalt löytyi sota vankie ruhjottuj jäännöksiä
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland