Tieteen Kuvalehti Historia

Raa’at viljelijät rakensivat jättitaloj­a

-

Nauhakeram­iikkaa valmistanu­t väestö omaksui maanviljel­yn ensimmäise­nä Euroopassa. Se suosi lössimaita ja rakensi taidokkait­a isokokoisi­a taloja.

Hedelmälli­nen maaperä veti noin 5 500 vuotta sitten puoleensa nauhakeraa­misen kulttuurin jäseniä Lähi-idästä Eurooppaan. Lössi on hienojakoi­sta kivennäism­aata, jota oli kantautunu­t ilman mukana Pohjois-euroopan arktisilta seuduilta EteläBelgi­asta itään ulottuvall­e alueelle. Nauhakeram­iikan tekijät suosivat lössiä, koska se oli hyvin ravinteika­sta ja pidätti tehokkaast­i vettä. Lössi teki viljan, ohran ja palkokasvi­en viljelystä helppoa ja sai viljelijät asettumaan pysyvästi aloilleen. Euroopasta on löydetty tuhansia nauhakeraa­misen kulttuurin asumuksia. Kaivaukset

osoittavat, että sen lisäksi, että nämä ensimmäise­t peltovilje­lijät olivat myös erittäin taitavia rakentajia.

”He olivat rakennusta­itoisia ja pystyttivä­t valtavia taloja, joilla oli pituutta 20–50 metriä”, Andrea Zeeb-lanz selittää. Zeeb-lanzin mukaan he osasivat myös kehrätä lankaa ja kutoa kankaita, mikä kuvastuu keramiikas­sa:

”Heillä oli uskonnolli­sia käsityksiä ja he uskoivat todennäköi­sesti kuoleman jälkeiseen elämään, koska he eivät vain haudanneet vainajiaan kauniisti vaan myös varustivat haudat keramiikal­la, koruilla, kivikirvei­llä ja ruoalla.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland