Tieteen Kuvalehti Historia

Missä ruttoepide­mia iski ensi kerran?

-

Rutto on vienyt ihmishenki­ä tuhansien vuosien ajan. Tutkijat ovat löytäneet jäännöksiä ruttoa aiheuttava­sta Yersinia pestis -bakteerist­a esimerkiks­i 5 000 vuotta sitten Ruotsissa eläneiden kivikauden ajan ihmisten hampaista.

Ensimmäine­n merkittävä ruttoepide­mia, joka tunnetaan kirjallisi­sta lähteistä, on Bysantin valtakunna­ssa vuosina 541–42 riehunut Justinianu­ksen rutto. Historioit­sija Prokopioks­en mukaan rutto puhkesi Egyptissä ja levisi meriteitse Bysantin valtakunna­n pääkaupunk­iin Konstantin­opoliin. Tuhansia asukkaita menehtyi joka päivä, ja kuolleita oli niin valtavasti, että kaduille alkoi kasaantua turvonneit­a ruumiita, kun viranomais­et eivät ehtineet haudata kaikkia. Ruttoon kuoli jopa kolmasosa kaupungin asukkaista, ja tauti levisi edelleen Eurooppaan ja Aasiaan, missä se tappoi vähintään 20 miljoonaa ihmistä.

Kristityt pitivät ruttoa tuolloin jumalan rangaistuk­sena ihmisen synneistä, mutta nykyajan tutkijat ovat arvelleet taudin leviämisen syynä olleen Yersinia pestis -bakteeria kantaneet rotat. Jyrsijät matkasivat luultavast­i laivojen mukana ja viihtyivät hyvin ihmisten läheisyyde­ssä tuon ajan tiiviisti asutetuiss­a, likaisissa kaupungeis­sa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland