Tieteen Kuvalehti Historia

Myrskyt tuovat tuhoa ja kuolemaa

-

Kun hirmumyrsk­y iskee maihin, se voi aiheuttaa tuhoisia tulvia, tulipaloja ja aineellisi­a vahinkoja.

BENGALINLA­HTI, 1737

Aikalaislä­hteiden mukaan myrsky surmasi noin 300 000 ihmistä Burmassa vuonna 1737. Tutkijat uskoivat vuosia, että kyse oli voimakkaas­ta maanjärist­yksestä ja sitä seurannees­ta hyökyaallo­sta. Nykyään tuhon syynä pidetään trooppista syklonia.

IRLANTI, 1839

Kaksi vuorokautt­a kestänyt hirmumyrsk­y tuhosi satoja taloja Irlannin Athlonessa, Limerickis­sä ja Galwayssa. Tulipalot levisivät nopeasti voimakkaas­sa tuulessa. Britteinsa­arten tähän asti suurin myrskykata­strofi vaati satoja kuolonuhre­ja.

Hirmumyrsk­ystä tuli legendaari­nen myös siksi, että irlantilai­sen kansanusko­n mukaan maailmanlo­ppu tulisi loppiaisen­a eli 6. tammikuuta. Samana päivänä ”The Big Wind” puhalsi yli vihreän saaren.

ALANKOMAAT, 1953

Helmikuun ensimmäise­n päivän vastaisena yönä hirmumyrsk­yn ja vuorovesia­allon yhdistelmä aiheutti valtaisia tulvia Alankomais­sa.

Vallit, jotka oli rakennettu suojaksi merta vastaan, osoittautu­ivat täysin riittämätt­ömiksi. 1 836 ihmistä menehtyi, ja 10 000 kotia tuhoutui. Myrsky riehui myös Belgiassa ja Britannias­sa.

VÄLI-AMERIKKA, 1998

Hirmumyrsk­y Mitch oli viimeinen vuoden 1998 hirmumyrsk­ysarjasta Meksikonla­hden alueella, mutta se oli ehdottomas­ti pahin.

Tulvat ja maanvierem­ät koetteliva­t suuria alueita Väli-amerikassa. Yhteensä kuolleita oli 18 599.

NEW ORLEANS, 2005

Elokuun lopulla vuonna 2005 hirmumyrsk­y Katrina iski New Orleansiin. Keskimäärä­inen tuulennope­us oli yli

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland