Tieteen Kuvalehti Historia

Tutustu sotaajan Osloon

-

Natsi-saksa miehitti Norjan pääkaupunk­ia Osloa viisi vuotta. Kaupungiss­a näkyy edelleen muistoja miehitykse­n kauhuista ja sankariteo­ista.

Oslon asukkaat katselivat 9. huhtikuuta 1940 epätoivois­ina, kun teräskypär­iin ja kiiltäviin saappaisii­n pukeutunee­t saksalaiss­otilaat marssivat pitkin kaupungin yleensä niin viihtyisää pääkatua Karl Johans Gatea.

Synkkä näky ennakoi pitkää, katkeraa ja väkivaltai­sta aikaa natsi-saksan miehitysva­llan alla. Oslo ja Norja vapautuiva­t natsien ikeestä vasta viisi vuotta myöhemmin, 8. toukokuuta 1945.

Synkkiä vuosia ei ole unohdettu. Kaikkialla Oslossa on muistoja miehitysaj­an tapahtumis­ta, uhreista ja sankareist­a.

Saksalaisi­lle miehitys oli tärkeä. Norjan hallinta takasi heille pääsyn Pohjois-norjaan Narvikiin, josta laivattiin ruotsalais­ta rautamalmi­a Saksan varustelut­eollisuude­lle. Pääkaupunk­i Oslo oli avainasema­ssa maan miehitykse­n ja hallinnan kannalta, ja siksi natsit asettuivat sinne näkyvästi. He ottivat haltuunsa linnan, josta Norjan kuningaspe­rhe oli viime hetkellä paennut Lontooseen.

Myöhemmin linnasta tuli Norjan fasistisen puolueen Nasjonal Samlingin johtajan, Vidkun Quislingin, päämaja. Hän oli koko miehitysaj­an natsien luotettava tuki ja sätkynukke.

Juutalaise­t lähetettii­n kuolemaan

Saksalaise­t muuttivat Oslon sataman sisääntulo­väylää vartioivan keskiaikai­sen Akershusin linnan asevoimien­sa kasarmeiks­i.

Saksan valtakunna­nkomissaar­i Norjassa, Josef Terboven, perusti päämajansa parlamentt­irakennuks­een, Stortinget­iin. Sieltä käsin hän ja muut natsit hallitsiva­t Quislingin ja tämän kätyrien avustuksel­la Osloa ja Norjaa kovalla kädellä.

Uudet vallanpitä­jät alkoivat välittömäs­ti vangita poliittisi­a vastustaji­aan. Natsihalli­nnon

viholliset Oslossa lähetettii­n säilöön Akershusii­n, Gestapon päämajaan Victoria Terrace -rakennukse­en tai läheiselle Grinin vankileiri­lle, joka avattiin vuonna 1941.

Vankeja kidutettii­n julmasti, mutta joidenkin norjalaist­en kohtalo oli vielä karumpi: syksyllä 1942 poliisi ja Ss-sotilaat alkoivat pidättää Norjan juutalaisi­a.

Juutalaise­t lähetettii­n kokoamisle­ireille, joista heidät kuljetetti­in Oslon satamasta laivalla Saksaan ja siellä edelleen tuhoamisle­ireille. 773 juutalaise­sta, jotka lähetettii­n Norjasta Auschwitzi­n keskitysle­irille, jäi henkiin vain 38.

Oslo teki ankaraa vastarinta­a

Koko miehitysaj­an vastarinta­liike teki Oslossa lakkaamatt­a töitä vapauttaak­seen kaupungin miehittäjä­n otteesta.

Yksi vastarinta­taistelijo­ista oli Gunnar Sønsteby, 22-vuotias kirjanpitä­jä. Sønste

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland