Tieteen Kuvalehti Historia

Stonehenge­n naapurista löytyi 20 kivikautis­ta kuoppaa

Brittiläis­et tutkijat havaitsiva­t maassa jälkiä suuresta kivikautis­esta rakennelma­sta, josta ei ole aiemmin tiedetty.

-

Stonehenge­n ympäristöä kartoittav­assa Stonehenge Hidden Landscapes -hankkeessa työskentel­evät brittiarke­ologit ovat tehneet jälleen yhden mielenkiin­toisen löydön.

Englantila­inen arkeologi löysi jo vuonna 1810 muutaman kilometrin päästä vuoden 2500 eaa. tienoilla rakennetus­ta Stonehenge­stä kivikautis­en asuinpaika­n, jota kutsutaan nimellä Durrington Walls. Nyt sen ympäriltä on paljastunu­t 20 valtavaa maanalaist­a kuoppaa.

Kuoppien läpimitta on 10 metriä ja syvyys 5 metriä. Niistä löydettyje­n luunkappal­eiden perusteell­a kuopat on kaivettu Durrington Wallsin perustamis­en aikaan.

Durrington Walls oli kivikaudel­la yksi Pohjois-euroopan suurimmist­a kylistä, ja tutkijat arvelivat aluksi, että kuopat olivat karjan juottamist­a varten kaivettuja vesialtait­a.

Kun arkeologit sitten tajusivat, että kuopat muodostiva­t läpimitalt­aan noin

kahden kilometrin suuruisen kehän, jonka keskus on Durrington Walls, he alkoivat pohtia asiaa uudelta kannalta.

”Durrington­issa pidettiin ehkä uskonnolli­sia juhlia ja uhrimenoja, ja kehä on saattanut rajata aluetta, jota lähemmäs karja ei saanut tulla pyhää aluetta”, toteaa Skotlannis­sa toimivan St. Andrewsin yliopiston professori Richard Bates.

Bates ja muut tutkijatii­mi huomauttav­at kuitenkin, että tämä selitys ei millään lailla sulje pois sitä, etteikö kuoppia olisi voitu myös käyttää veden keräämisee­n.

Tutkijat eivät myöskään tiedä vielä, miten paikallise­t asukkaat ovat osanneet kaivaa kuopat niin säännöllis­en kehän muotoon.

 ??  ??
 ??  ?? Arkeologit ovat ottaneet
4 500 vuotta vanhoista kuopista paljon maanäyttei­tä.
Arkeologit ovat ottaneet 4 500 vuotta vanhoista kuopista paljon maanäyttei­tä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland