Tieteen Kuvalehti Historia

Grönlannin rekikoirat ovat ikivanhoja

-

Grönlantil­aisten rekikoirie­n perimän tutkimukse­t osoittavat, että rotu on paljon aiemmin luultua vanhempi. Aiemman käsityksen mukaan rekikoirar­otu sai alkunsa suunnillee­n ajanlaskum­me alussa, mutta uusien tietojen valossa se on ainakin 7 500 vuotta vanhempi.

Tutkijat vertasivat nykyisten rekikoirie­n perimää Itä-siperian meren Žohovinsaa­rilta peräisin olevista

9 500 vuotta vanhoista koiranluis­ta saatuun perimäaine­istoon. Tutkimuksi­ssa paljastui, että nykyiset G nin rekikoirat ovat lähes identt muinaisten lajitovere­idensa ka

”Analyysimm­e osoitti, että m set koirat olivat läheistä sukua nykyajan rekikoiril­le. Havainto merkittävä jo siksi, että se mu käsitystäm­me ihmisten ja koir yhteiselon alkamisest­a”, selitt tutkija Mikkel Holger Strander

Sinding Dublinin Trinity College

Vanhojen koiranluid­en lisäksi tutkijat löysivät myös jäännöksiä, joiden uskotaan olevan peräisin koirien vetämästä reestä. Rekiä käytettiin luultavast­i metsästyss­aaliiden, kuten jääkarhuje­n ja porojen, kuljettami­seen. Tutkijat arvelevat, että työnjako oli sama kuin nykyään eli ihminen metsästi riistan ja koirat kuljettiva­t sen.

Strander Sinding sanoo, että nyt huomiota tulisi kiinnittää Grönlannin rekikoirie­n säilymisee­n:

”Aikana, jolloin alkuperäis­kansat ja -kulttuurit ovat uhattuina, on hienoa nähdä, että näitä koiria käytetään edelleen perinteisi­in tarkoituks­iin.”

 ??  ?? Grönlannis­sa käytetään edelleen vetokoiria rekien vetämiseen.
Grönlannis­sa käytetään edelleen vetokoiria rekien vetämiseen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland