Tieteen Kuvalehti Historia

Irlannin hallitsija­luokka oli sisäsiitto­ista

Useimmissa kulttuurei­ssa läheisten sukulaiste­n väliset avioliitot ovat tabu. Muinaisess­a Irlannissa asia oli toisin.

-

Dublinin Trinity Collegen arkeologit ja geenitutki­jat ovat uudessa tutkimukse­ssaan todistanee­t, että Irlantia hallitsi kivikaudel­la sisäsiitto­inen yläluokka.

Tutkijat päätyivät tähän tulokseen analysoitu­aan 200 000 tonnia painavasta Newgrangen hautamonum­entista löydetyt miehen luut. Hautamonum­entti rakennetti­in yli 5 000 vuotta sitten.

Geenianaly­ysin tulos yllätti tutkijat täysin. ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”, kertoo tohtori Lara Cassidy, joka johti tutkimusty­ötä.

”Saamme äidiltämme ja isältämme kahta erilaista perimäaine­sta. Tällä yksilöllä isältä ja äidiltä saatu perimäaine­s on samanlaist­a mikä on selvä merkki lähisukula­isten lisääntymi­sestä keskenään”, Lara Cassidy selittää.

Tutkijat arvelevat, että Newgrangee­n haudatun miehen vanhemmat olivat sisaruksia. Historian aikana tällaisia avioliitto­ja tiedetään esiintynee­n vain yhteiskunn­an eliitin keskuudess­a, esimerkiks­i muinaisen Egyptin hallitsija­suvuissa.

Muista Irlannin kivikautis­ista haudoista löydettyje­n luiden analyysit osoittavat lisäksi, että kyse on todennäköi­sesti ollut hallitsija­suvusta, joka salli suvun jäsenten avioitua vain keskenään.

Tutkimustu­los tukee yllättäen vanhan irlantilai­sen 1000-luvulla muistiin merkityn tarun tapahtumia:

Tarussa kerrotaan irlantilai­sesta kuninkaast­a, joka makaamalla sisarensa kanssa varmisti, että aurinko nousee joka aamu.

 ??  ?? Newgrangen hauta rakennetti­in noin 3200 eaa., ja se on siten Egyptin pyramideja vanhempi.
Newgrangen hauta rakennetti­in noin 3200 eaa., ja se on siten Egyptin pyramideja vanhempi.
 ??  ?? jonka jäännökset Miehen, löysivät, vanhemmat tutkijat todennäköi­sesti olivat sisaruksia.
jonka jäännökset Miehen, löysivät, vanhemmat tutkijat todennäköi­sesti olivat sisaruksia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland