Tieteen Kuvalehti Historia

Viimeinen FARAO

69 eaa.–30 eaa

-

Milloin?

Kun Kleopatran veli ja kanssaha antajineen suisti hänet valtaistu vuonna 48 eaa. apua roomalaise­lta Julius Caesa käynyt Egyptissä Rooman sisällisso­dan aikana. li Caesarin ja kaappasi tämän avulla vallan Egyp

Kleopatra synnytti Caesarille pojan, joka sai n rion. Caesarin murhan jälkeen vuonna 44 eaa. K ajautui kiistoihin tämän vallanperi­jän, Roomaa y kenraali Marcus Antoniukse­n kanssa hallinneen sen, kanssa. Kleopatra meni naimisiin Marcus A kanssa, ja pariskunta alkoi lujittaa valta-asemaa valtakunna­n itäosassa.

Valtapyrki­mykset johtivat sotaan Octavianus­ta ja konflikti ratkaistii­n Aktionin meritaiste­lussa K länsiranni­kolla. Kleopatra ja Marcus Antonius hä taistelun ja pakenivat Egyptiin, ja kun roomalaise jälkeen valloittiv­at Egyptin, ensin Antonius ja sitt ra surmasi itsensä. Egyptistä tuli osa Rooman v

Mitä?

Kleopatra oli Aleksanter­i Suure Ptolemaiok­sen, jälkeläine­n. Pto oli noussut valtaan Egyptissä 300-luvun lopulla hän ja hänen seuraajans­a saivat maassa faraon pyrkivät aktiivises­ti sulauttama­an egyptiläis­en ja laisen kulttuurin yhteen valtakunna­ssaan.

Kun Kleopatra oli teini-ikäinen, hänen vanhem Berenike syrjäytti heidän isänsä Ptolemaios XII:N Kolme vuotta myöhemmin isä kaappasi vallan ta Rooman tuella ja teki Kleopatras­ta kanssahall­its

Ptolemaios XII:N kuoltua vuonna 51 eaa. Kleo valtakunta­a yhdessä pikkuvelje­nsä Ptolemaios X Hän kuitenkin riitautui pian veljensä ja tämän ne kanssa ja päätti pyytää apua Julius Caesarilta. C murhan jälkeen Egypti ajautui mukaan Rooman s Caesarin seuraajien väliseen valtataist­eluun.

Miksi?

Ptolemaios­ten Egyptissä, Room Aktionin edustalla Kreikan läns

 ?? ARTEPICS AGE / IMAGESELEC­T ?? Kreikkalai­nen filosofi ja kirjailija Plutarkhos kuvaili Kleopatran charmia ja puhetaitoj­a teoksessaa­n Kleopatras­ta ja Marcus Antoniukse­sta.
Kleopatra yritti turvata valta-asemansa Egyptissä liittoutum­alla roomalaist­en sotapäälli­köiden kanssa.
ARTEPICS AGE / IMAGESELEC­T Kreikkalai­nen filosofi ja kirjailija Plutarkhos kuvaili Kleopatran charmia ja puhetaitoj­a teoksessaa­n Kleopatras­ta ja Marcus Antoniukse­sta. Kleopatra yritti turvata valta-asemansa Egyptissä liittoutum­alla roomalaist­en sotapäälli­köiden kanssa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland