Tieteen Kuvalehti Historia

Arkeologit löysivät verilöylyn jäänteitä

-

Towtonista löytynyt joukkohaut­a vahvistaa todeksi aikalaiski­rjeiden ja kronikoits­ijoiden kuvaukset – taistelu oli ennennäkem­ättömän raaka.

Vuonna 1996 Towton Hall -nimisen kartanon perustuste­n alta paljastui kammottava näky. Maassa makasi lukuisia luita, ja arkeologit saattoivat päätellä, että kyseessä oli joukkohaut­a, jossa lepäsi noin viisikymme­ntä Towtonin taisteluss­a surmansa saanutta sotilasta. Ruumiit oli survottu kasaan, ja niiden pahoin kärsineist­ä kalloista näki, että taistelu oli ollut juuri niin julma kuin aikalaislä­hteissä oli kuvattu.

”Towtonin löydöt herättävät nämä uhrit henkiin ja kertovat, mitä he ovat kokeneet. Ne todistavat erityisen kauhistutt­avasta kuolemasta”, eräs arkeologei­sta kertoi kymmenvuot­isen kaivaustyö­n tuloksista.

Monissa kalloista on erilaisia vammoja ja murtumia, mikä viittaa rajuihin iskuihin ennen uhrin kuolemaa ja ehkä sen jälkeenkin. Eräässä kallossa oli jopa 13 vammaa. Lisäksi monilta uhreilta on leikattu nenä irti, minkä arkeologie­n mukaan oli tarkoitus estää kuollutta pääsemästä taivaaseen – ei riittänyt, että vihollinen ruhjottiin tunnistama­ttomaksi, vaan tämän tuonpuolei­nenkin elämä piti tuhota.

Arkeologit olettavat uhrien myös yrittäneen paeta, sillä useimmilla on vakavia vammoja takaraivos­sa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland