Tieteen Kuvalehti Historia

”VASTUU ON MINUN!”

-

Atomipommi, sodan runtelema Eurooppa ja voimistuva Neuvostoli­itto – haasteiden kanssa kamppailev­a maailma kaipasi vuonna 1945 kipeästi ongelmien ratkaisija­a. Yhdysvalto­jen presidenti­ksi nousseen Harry S Trumanin vaikutus näkyy ja tuntuu edelleen.

edelleen, vaikka oli jo hävinnyt sodan. Pommia voitaisiin käyttää siellä. Liittoutun­eiden huippukoko­uksessa heinäkuuss­a Potsdamiss­a Truman vihjaisi Stalinille, että Yhdysvalla­t aikoi käyttää uutta, tuhoisaa asetta Japania vastaan. Stalin ei näyttänyt yllättyvän tiedosta.

Hän tiesi vakoojiens­a ansiosta enemmän Yhdysvalto­jen ydinaseohj­elmasta kuin presidentt­i itse.

Elokuussa Trumanin piti tehdä päätös pommin pudottamis­esta.

”En halua, että pommi pudotetaan, ellei se ei ole aivan välttämätö­ntä”, hän kirjoitti. ”Tiedän, että Japani on sodassa julma ja raaka vastustaja, mutta mielestäni vastustaja­n elukkamais­uus ei anna meille oikeutta toimia elukan lailla.”

Presidenti­llä oli useita muitakin vaihtoehto­ja: jatkaa sotaa perinteisi­n keinoin ja tehdä Japaniin maihinnous­u, joka olisi ollut suurempi ja verisempi operaatio kuin Normandias­sa, tai esitellä atomipommi­n tuhovoimaa asumattoma­lla saarella.

Truman päätti kuitenkin pudottaa pommin suureen japanilais­kaupunkiin. Ensimmäine­n, Hiroshimaa­n pudotettu pommi surmasi 80 000 ihmistä, mutta Japani ei antautunut.

”Elukkaa on kohdeltava elukan tavoin”, Truman totesi, ja antoi käskyn pudottaa toisen pommin Nagasakiin. Hän ilmoitti, että seuraavaks­i olisi vuorossa Tokio.

Silloin Japani lopulta antautui.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland