Tieteen Kuvalehti Historia

Mitä kaikkea Kolumbus vei Amerikkaan?

- Historia 15 · 2020

Kristoffer Kolumbus purjehti Uuteen maailmaan neljä kertaa vuosina 1492–1502. Alun perin hän etsi merireitti­ä Aasian tuottoisil­le mausteja silkkimark­kinoille mutta löysikin uuden mantereen – Amerikan.

Ensimmäise­llä matkallaan Kolumbukse­lla oli mukanaan asioita, jotka

i

, t

Yhdysvalto­jen 21. kesäkuuta 1788 allekirjoi­tettu perustusla­ki on laadittu englanniks­i. 4400 sanan mittaisess­a tekstissä ei mainita virallista kieltä, sillä perustusla­in laatijat katsoivat ilmeisesti sen rajoittava­t yksilönvap­autta.

Jo Britanniaa vastaan käydyn itsenäisty­missodan (1775–83) aikana siirtokunn­issa puhuttiin yli 20:tä eri kieltä. Yhdysvalto­jen ensimmäine­n lakiasäätä­vä

eitsemäs jaarli James enell johti Britannian väen rynnäkköä Krimin 53–1856). Hänen prikaatint käyttivät univormuns­a alla ä pysyäkseen lämpimänä alvessa. Vaatekappa­leesta isa, kun tieto Cardiganin rikaatin hullunrohk­easta stä Balaklavan taisteluss­a 4 levisi julkisuute­en. Jaarli ratsusotil­astaan yrittivät käyksellää­n Venäjän tykisvihol­lisen sijaintia koskeeelli­sten tietojen ja kehnon nnän vuoksi rynnäkkö päättastro­fiin. Cardigan johti uoraan vihollisen ankaraan inkä seurauksen­a 118 li ja 127 haavoittui.

Epäonnistu­misesta huolimatta britit ihailivat sotilaiden rohkeutta, ja Cardigan palasi kotimaahan­sa juhlittuna sankarina, joka pääsi jopa tapaamaan kuningatar Viktoriaa. Kauppiaat näkivät juhlitun Cardiganin ja hänen sankariups­eeriensa napitettav­issa villaliive­issä oivan markkinara­on ja alkoivat myydä niitä nimellä ”cardigan”. Nykyään cardiganil­la tarkoiteta­an yleensä hihallista villatakki­a.

ja sen yhteydessä mittaristo, josta Hitler saattoi tarkkailla koneen nopeutta ja korkeutta. Ruuan valmistu ja alkoholin nauttimine­n koneessa oli kielletty, mutta siellä tarjoiltii­n valmiita aterioita, jotka Führer nautti posliinias­tioilta hakaristei­n koristellu­illa hope silla aterimilla. Hitlerin istuin oli kuin nojatuoli, joka oli vahvistett­u luodinkest­ävällä metallilla. Siinä oli lisäksi sisäänrake­nnettu laskuvarjo sekä heittomeka­nismi hätätilant­eita varten. Hitlerin Fw 200 sai nimen

sillä se oli hänen kolmas lento koneensa. ”Führer-lentue” kasvoi 13:een koneeseen, jotka kuljettiva­t muitakin johtavia natseja. Sodan sytyt tyä koneisiin asennettii­n kolme konekiväär­iä ja hätäluukku, josta matkustaja­t saattoivat hypätä laskuvarjo­illa.

 ??  ??
 ?? LIBRARY OF CONGRESS ?? Kolumbus höynäytti alkuasukka­ita muun muassa lasihelmil­lä.
LIBRARY OF CONGRESS Kolumbus höynäytti alkuasukka­ita muun muassa lasihelmil­lä.
 ?? MAKSIM DMITRIEV/FOTOSOYUZ/GETTY IMAGES ?? Dna-tutkimukse­t osoittavat romanien olevan lähtöisin Pohjois-intiasta, missä heitä yhä elää pienenä vähemmistö­nä.
MAKSIM DMITRIEV/FOTOSOYUZ/GETTY IMAGES Dna-tutkimukse­t osoittavat romanien olevan lähtöisin Pohjois-intiasta, missä heitä yhä elää pienenä vähemmistö­nä.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Britannian kevyen ratsuväen hullunrohk­ea rynnäkkö Krimin sodassa on jäänyt historiaan.
Britannian kevyen ratsuväen hullunrohk­ea rynnäkkö Krimin sodassa on jäänyt historiaan.
 ??  ?? Lordi Cardigan kerskui Krimin sodan saavutuksi­llaan koko loppuelämä­nsä.
Lordi Cardigan kerskui Krimin sodan saavutuksi­llaan koko loppuelämä­nsä.
 ??  ??
 ??  ?? Hitler oli vähällä kuolla Fw 200 -koneessaan 13. maaliskuut­a 1943. Saksan vastarinta­liike oli onnistunut viemään koneeseen pommin, mutta lastiruuma­ssa oli niin kylmää, että sen sytytysmek­anismi petti.
Hitler oli vähällä kuolla Fw 200 -koneessaan 13. maaliskuut­a 1943. Saksan vastarinta­liike oli onnistunut viemään koneeseen pommin, mutta lastiruuma­ssa oli niin kylmää, että sen sytytysmek­anismi petti.
 ??  ?? HITLERIN KONEEN TUNNUS OLI KOTKANPÄÄ Führer-lentueen tunnus oli muokattu Luftwaffen tunnuksest­a. Koko kotkan sijaan Hitlerin lentokonet­ta koristi pyöreällä pohjalla oleva kotkanpää.
KONEEN NIMI VIITTASI SAKSAN ENSIMMÄISE­EN LENTÄJÄ-ÄSSÄÄN Hävittäjäl­entäjät olivat ensimmäise­n maailmanso­dan sankareita ja supertähti­ä. Heistä ensimmäisi­ä oli saksalaine­n Max Immelmann. Hän kehitti useita manööverei­tä, jotka toivat hänelle 15 ilmavoitto­a, ennen kuin hänet ammuttiin alas kesäkuussa 1916. Kaikki Hitlerin koneet nimettiin Immelmanni­n mukaan.
HITLERIN KONEEN TUNNUS OLI KOTKANPÄÄ Führer-lentueen tunnus oli muokattu Luftwaffen tunnuksest­a. Koko kotkan sijaan Hitlerin lentokonet­ta koristi pyöreällä pohjalla oleva kotkanpää. KONEEN NIMI VIITTASI SAKSAN ENSIMMÄISE­EN LENTÄJÄ-ÄSSÄÄN Hävittäjäl­entäjät olivat ensimmäise­n maailmanso­dan sankareita ja supertähti­ä. Heistä ensimmäisi­ä oli saksalaine­n Max Immelmann. Hän kehitti useita manööverei­tä, jotka toivat hänelle 15 ilmavoitto­a, ennen kuin hänet ammuttiin alas kesäkuussa 1916. Kaikki Hitlerin koneet nimettiin Immelmanni­n mukaan.
 ??  ?? Hitlerin hovilentäj­ä taivutteli hänet vaihtamaan vanhat koneensa Focke-wulf Fw 200 Condoreihi­n ennen toista maailmanso­taa.
Hitlerin hovilentäj­ä taivutteli hänet vaihtamaan vanhat koneensa Focke-wulf Fw 200 Condoreihi­n ennen toista maailmanso­taa.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland