Tieteen Kuvalehti Historia

Milloin olutpullo keksittiin?

-

Englantila­isen tarinan mukaan pappi Alexander Nowell keksi pullo-oluen sattumalta 1500-luvun puolivälis­sä. Hän kaatoi olutta pulloon kalareissu­a varten m pullon ruohikkoo sen vasta useita myöhemmin. His Thomas Fullerin pullo pamahti kui kun Nowell avasi

Olut oli jatkanut käymistä pullossa minkä seurauksen pulloon oli muodos nut hiilidioks­idia ja painetta. Fuller kirjoitti tarinansa vasta vuonna 1662 e noin sata vuotta tapa sen jälkeen, joten se voi hyvinkin olla sepitettä.

Varhaisimm­at maininnat olutpulloi­sta ovat peräisin Englannist­a. Runoilija Gervase Markham ohjeisti perheenemä­ntiä vuonna 1615:

”Kaatakaa itse pantu pyöreisiin pulloihin, joissa on pieni suuaukko, sulkekaa pullot korkilla ja säilyttäkä­ä niitä viileässä kellarissa pystyssä kaulaansa asti hiekassa”. Lisäksi Markham kehotti varmistama­an, että korkki oli tiukasti kiinni, koska muuten se saattoi poksahtaa irti, ja vaarana oli, että pulloon pääsi ilmaa, joka saattoi pilata oluen.

1600-luvun suupuhalle­tut olutpullot olivat hyvin ohutta lasia, ja ne olivat siksi hyvin hauraita. Jos pullojen sisältö altistui valolle tai lämmölle, oluen käyminen jatkui ja pullo saattoi särkyä tai se aukesi pamahtaen, kuten Fullerin tarinassa. Olutpulloj­en teollinen valmistus alkoi vuonna

1847, mutta ensimmäise­en maailmanso­taan asti Euroopassa juotiin silti lähinnä tynnyriolu­tta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland