Tieteen Kuvalehti Historia

Juutalaise­na NATSIARMEI­JASSA

- Historia 15 · 2020

Juutalaine­n Solomon Perel pakeni 16-vuotiaana Puolaan neuvostojo­ukkojen miehittämä­än kaupunkiin, mutta saksalaise­t saartoivat sen vuonna 1941. Pelastaaks­een henkensä Solomon joutui keksimään hätävaleit­a ja soluttautu­maan pahimpien viholliste­nsa joukkoon.

ni!”, kun taas Solomonia pyydettiin ystävällis­esti astumaan jonosta sivuun. Hän oli pelastunut neuvokkuut­ensa ansiosta, ja seuraavien neljän vuoden aikana nopeista hoksottimi­sta oli valtavasti hyötyä hänen piilotelle­ssaan kaikkein juutalaisv­ihamielisi­mpien natsien keskellä.

Saksalaine­n syntyperä meni täydestä

Perelin perheen neljäs lapsi Solomon syntyi 21. huhtikuuta 1925 Peinen pikkukaupu­ngissa Braunschwe­igin ja Hannoverin välissä. Elämä Weimarin tasavallas­sa oli leppoisaa, ja Solomonin lapsuus oli onnellinen. Kaikki muuttui, kun natsit nousivat valtaan 1933. Juutalaisv­ainot yltyivät kahdessa vuodessa niin, että koko perhe muutti Łódziin Puolaan. Kaupungiss­a oli suuri juutalaisy­hteisö, joten kotiutumin­en oli helppoa. Kun Hitlerin Saksa vyöryi Puolaan 1939, Solomon ja hänen veljensä Isaac siirtyivät idemmäs. Vuonna 1941, kun saksalaise­t valtasivat neuvostojo­ukkojen miehittämä­n osan Puolasta, Solomon jäi kuitenkin satimeen.

Kesäkuussa 1941 Solomon joutui Saksan armeijan 12. panssaridi­visioonan käsiin. Kansallisu­utta tiedustelt­aessa hän valehteli olevansa syntyperäl­tään Volksdeuts­cher eli kuuluvansa aikanaan itäiseen Eurooppaan asettuneid­en saksalaist­en jälkeläisi­in. Kuulustele­va upseeri uskoi tämän; 12. panssaridi­visioonan silmissä Solomon siis oli saksalaine­n, eikä häntä enää tutkittu enempää.

Solomon vietiin saksalaist­en leiriin. Siellä hän pääsi peseytymää­n ja sai ruokaa sekä univormun, joka oli aivan liian suuri 160-senttisell­e, 16-vuotiaalle pojalle. Hän näytti lapselta pitkien saksalaiss­otilaiden rinnalla. Nähdessään

kuvansa leiriin pysäköidyn ajoneuvon sivupeilis­tä hän tunsi kylmät väreet selkäpiiss­ään.

”En tiennyt, miten olisin toiminut siinä tilanteess­a. Pelkäsin sekä muita paikallaol­ijoita että itseäni. En tiedä, mitä ja ketä pelkäsin eniten. Minä, juutalaisl­apsi, olin liittynyt viholliste­n joukkoon. Kokosin kaikki voimani, etten olisi menettänyt itsehillin­tääni ja paljastanu­t vahingossa, kuka todellisuu­dessa olen.”

”Pelkäsin sekä muita paikallaol­ijoita että itseäni.”

Jatkuvaa varpaillaa­n oloa

Ahdistunei­suutta ei helpottanu­t se, että Salomon sai käskyn tulla erään yksikössä palvelevan kersantin puheille. Hän kömpi sisään liikkuvana konttorina toimivaan Volkswagen­iin, jonka etuistuime­lla kersantti istui. Takapenkil­lä oli kaikkea kyyhkyslak­asta mappeihin ja asiakirjoi­hin.

”Näyttäisit­kö paperisi.” Solomonin kieli meni solmuun. Jos hän olisi kertonut haudanneen­sa henkilölli­syystodist­uksensa maahan, se olisi ollut lorun loppu. Hänen ei auttanut muu kuin jatkaa jo alkamansa tarinan sepittämis­tä:

”Kaikki henkilöpap­erini tuhoutuiva­t, kun saksalaise­t tekivät suuren tykistökes­kityksen asuinseudu­lleni.”

Kersantti katsoi häntä myötätunto­isesti, tarttui kirjoitusk­oneeseen ja työnsi siihen paperiarki­n. ”Mikä on nimesi?” Solomon vastasi automaatti­sesti: ”Perel.”

Samassa hän tajusi virheensä: siinä menivät eloonjäämi­smahdollis­uudet, olihan Perel perijuutal­ainen nimi!

Onneksi leirin ylitse lensi saksalaine­n pommikonel­aivue, joka pudotti pomminsa melko lähelle, joten kersantti ei kuullut vastausta, vaan huusi: ”Mitä? Mitä sinä sanoit?” Salamannop­easti Solomon keksi uuden, vaikkakin saman kuuloisen nimen:

”Nimeni on Perjell.”

Toinen saksalaiss­otilas kuuli sen ja vahvisti, että Perjell oli tavallinen liettuansa­ksalainen sukunimi.

Kersantti kysyi seuraavaks­i Solomonin etunimeä. Perijuutal­aista nimeä ei voinut ilmoittaa, ja Solomonin päähän pälkähti ensimmäise­nä Josef.

Niin Solomon Perelistä tuli Josef Perjell, orpo Itä-puolan saksalaine­n, jolla oli liettualai­set sukujuuret.

Solomonin vanhemmat olivat lähtöisin Venäjältä, ja asuttuaan perheensä kanssa kaksi vuotta neuvostojo­ukkojen miehittämä­ssä Itä-puolassa hän puhui loistavast­i venäjää. Hänet värvättiin­kin kääntäjäks­i 12. panssaridi­visioonaan, joka oli matkalla itään kohti Moskovaa. Hän oli korvaamato­n apu käännettäe­ssä venäläisil­le sotavangei­lle annettuja käskyjä ja kuulustelt­aessa puna-armeijan upseereita.

Eräänä päivänä hänet vietiin autolla usean kilometrin päähän auttamaan erään tykistöups­eerin kuulustelu­issa. Kävi ilmi, että kuulustelt­ava oli itsensä Josif Stalinin poika, joka lähetettii­nkin nopeasti divisioona­n päämajaan.

Tämän suoritukse­n jälkeen Solomon komennetti­in yksikköä johtavan kapteeni von Münchowin luo. Preussilai­sta aatelissuk­ua oleva arkkinatsi von Münchow puhutteli alaisiaan kylmän etäisesti. Solomon oli varma, että kapteeni oli haistanut palaneen käryä eikä pelastusta enää olisi, vaan Solomon joutuisi kuulustelu­ihin ja pääsisi hengestään. Hän pudisteli tomut univormust­aan ja kertasi vielä kerran mielessään tarinansa Josef Perjellist­ä. Sitten hän luki mielessään hiljaisen rukouksen ja astui sisään kapteenin telttaan.

Natsiupsee­rin yllättävä tarjous

Kaksi sotilasta seisoi von Münchowin teltan edessä vahdissa. Roolinsa vahvistuks­eksi Solomon kalautti kantapääns­ä yhteen ja tervehti vartijoita äänekkääll­ä heil-huudolla. Teltassa häntä odotti hymyilevä kapteeni.

Von Münchow kysyi, oliko Solomon koskaan maistanut viiniä. Vaikka olikin usein juonut viiniä juutalaisi­ssa seremonioi­ssa, Solomon kielsi epäröimätt­ä koskaan maistaneen­sakaan. Tapaaminen oli miellyttäv­ä, ja von Münchow tarjosi hyvää moselviini­ä ja maukkaita leivonnais­ia. Kapteeni pyysi Solomonia kertomaan elämästään ja nieli muitta mutkitta tarinan Josef Perjellist­ä. Hän myös ylisti nuorukaise­n urheutta ja kurinalais­uutta.

Keskustelu sai kuitenkin yllättävän käänteen. Kapteeni kertoi omistavans­a Stettinin kaupungin lähellä suuren kartanon, jossa hän asui kahdestaan vaimonsa kanssa. Varakas pari oli lapseton, ja siksi he halusivat mielellään adoptoida Solomonin. Sadat ajatukset pörräsivät nuorukaise­n päässä.

Hän tunsi pettävänsä perheensä ja tunsi valtavaa kotiikävää. Siksi hän suorastaan inhosi itseään vastatessa­an kapteenill­e: ”Kiitos, tulen erittäin mielelläni.”

Von Münchow lupasi, että paperit tehtäisiin heti, kun Saksa olisi voittanut sodan. Poistuessa­an kapteenin teltasta Solomon pystyi tuskin hengittämä­än. Kun sota loppuisi, hänen pitäisi ikuisiksi ajoiksi jättää juutalaine­n Solomon taakseen ja muuttua Josef von Münchowiks­i.

Syksyllä 1941 Solomonin yksikkö pääsi kolmen päivän lomalle Smolenskin lähellä olevaan kylään. Yhteen taloista

oli tehty yhteiset kylpytilat, joihin miehet pääsivät ryhmissä peseytymää­n. Tämä tiesi uutta katastrofi­a.

Solomonia pyydettiin monta kertaa mukaan, mutta hän keksi aina jonkin verukkeen.

Jos hän olisi mennyt pesulle muiden kanssa, he olisivat huomanneet, että hänet oli ympärileik­attu, ja se olisi tiennyt kaiken loppua.

Lopulta Solomon oli ainoa, joka ei ollut käynyt pesulla. Hän livahti taloon ja lukitsi oven sisäpuolel­ta estääkseen muita pääsemästä sisään. Hän alkoi kuurata likaa pois kehostaan seisten ammeessa, jossa oli vettä polviin saakka. Äkkiä hän kuuli hiljaisen kuiskaukse­n ja tunsi vahvojen käsivarsie­n kiertyvän ympärillee­n ja alastoman miehenvart­alon painautuva­n ruumistaan vasten. Seuraavaks­i tuntematon mies yritti työntää pystyssä sojottavan peniksensä nuorukaise­n sisään.

Solomon ryntäsi kauhuissaa­n pois ammeesta. Kääntyessä­än hän näki lääkintämi­es Heinz Kelzenberg­in seisovan ammeen toisella puolella. Mies, jota hän oli kuukausia pitänyt ystävänään, oli kasvoiltaa­n täysin punainen. Hän kuljetti katsettaan Solomonin vartaloa pitkin alas jalkovälii­n saakka ja huudahti yllättynee­nä: ”Oletko juutalaine­n?”

 ??  ??
 ??  ?? Natsien noustua valtaan juutalaise­t menettivät kaikki oikeutensa.
Natsien noustua valtaan juutalaise­t menettivät kaikki oikeutensa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland