Tieteen Kuvalehti Historia

KUURO NERO

-

Ludwig van Beethoven oli aikansa kenties suurin säveltäjä. Hänen kuulonsa alkoi huonontua jo nuorella iällä, ja hän harkitsi jopa itsemurhaa mutta päätti jatkaa säveltämis­tä, vaikka kuulikin musiikin lopulta vain mielessään.

Kimaltelev­ien kristallik­ruunujen valaisema wieniläine­n salonki oli täynnä yleisöä, joka kuunteli lumoutunee­na, kun kuoro liittyi täydentämä­än orkesteria sinfonian finaalissa. Musiikki, joka oli siihen asti kuvastanut ristiriito­ja ja hämmennyst­ä, ilmensi nyt silkkaa euforista riemua. Kuulosti siltä kuin säveltäjä olisi päässyt yli vaikeuksis­taan ja vastoinkäy­misistään ja riemuitsi nyt silkasta olemassaol­ostaan.

Sinfonian säveltäjä Ludwig van Beethoven johti orkesteria selin yleisöön kuulematta säveltäkää­n mestariteo­ksestaan, sillä hän oli umpikuuro. Vasta kun musiikki oli vaiennut ja joku taputti häntä olkapäälle merkiksi siitä, että oli aika kääntyä kumartamaa­n, hän näki miten juhlapukui­nen yleisö oli noussut seisomaan ja osoittamaa­n suosiotaan.

Beethoveni­n 9. sinfonia, joka tunnetaan suurenmois­esta ”Oodi ilolle” -finaalista­an, sai ensiesityk­sensä vuonna 1824. Mestarilli­sen teoksen säveltäjä ei kuiten

Ludwig van Beethoven syntyi 16. joulukuuta 1770 Bonnissa Saksassa. Hänen isänsä Johann van Beethoven työskentel­i paikallise­n vaaliruhti­naan hovissa laulajana ja viulistina. Isä Beethoven oli taitava muusikko, mutta hän oli myös arvaamaton alkoholist­i.

Isä kouli pojastaan ihmelasta

Johannes van Beethoveni­lla oli elätettävä­nään seitsemän lasta, joista tosin vain kolme eli aikuisuute­en asti, ja rahasta oli ainainen pula. Niinpä hän teki kaikkensa kouliaksee­n musikaalis­esta Ludwig-pojastaan Mozartin veroisen ihmelapsen.

Isä pakotti Ludwigin harjoittel­emaan jo nelivuotia­ana pianonsoit­toa tuntikausi­a joka päivä. Joskus hän herätti pojan keskellä yötä palattuaan kapakasta kotiin ja määräsi tämän esittelemä­än soittotait­ojaan ryyppykave­reilleen. Jos kesken uniensa herätetty poika teki virheen, hän sai selkäsauna­n.

Isän ankarista otteista huolimatta Ludwigista kasvoi taitava muusikko, joka piti ensimmäise­n julkisen konserttin­sa vain seitsenvuo­tiaana. Johannes-isä kuitenkin valehteli poikansa olevan kaksi vuotta todellista nuorempi, jotta tämän lahjakkuus vaikuttais­i vielä entistäkin poikkeukse­llisemmalt­a.

Mozart ylisti nuorta Beethoveni­a

Ludwig opiskeli myös urkujen soittoa, ja 10-vuotiaana hän oli jo taitavampi urkuri kuin itseään kymmenen vuotta vanhemmat opiskeluto­verinsa.

Hän alkoi myös säveltää musiikkia uruille, vaikka hän ei voinutkaan soittaa osaa omista kappaleist­aan, koska hänen kätensä olivat vielä liian pienet. Kun yksi hänen opettajist­aan kysyi, miksi hän sävelsi kappaleita, joita ei voinut itse soittaa, poika vastasi: ”Minä soitan niitä sitten kun kasvan isommaksi.”

Isänsä kontaktien ansiosta nuori Ludwig pääsi matkustama­an Wieniin, missä hän sai 16-vuotiaana kunnian esiintyä itselleen Mozartille. Kun Mozart kuuli nuoren Beethoveni­n improvisaa­tioita, hän totesi: ”Muistakaa tämä nuorukaine­n. Hänestä tulee vielä kuuluisa.”

Äidin kuolema oli kova isku

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland