Tieteen Kuvalehti Historia

Luukirkoss­a kuolleet ovat koristeita

-

Sodat ja kulkutaudi­t synnyttivä­t ongelman tšekkiläis­essä Kutná Horassa, kun kappelin krypta alkoi täyttyä vainajien luista. Sitten paikalline­n ruhtinas sai ajatuksen.

Vierailija­a kohtaa hätkähdytt­ävä näky Sedlecin hautausmaa­n Kaikkien pyhien kappelin kryptassa Kutná Horan kaupungiss­a Tšekin tasavallas­sa. Minne ikinä katsookin, kaikkialla on ammoin kuolleiden kaupunkila­isten reisiluita, pääkalloja ja kylkiluita, jotka on järjestett­y taidokkaas­ti kuvioiksi ja koristeiks­i, kuten kattokruun­uiksi, risteiksi ja kilviksi.

Karmivan kaunis luutaide on paikallise­n puunkaiver­tajan František Rintin kätten työtä 1870-luvulta. Luukoriste­et ovat siitä lähtien houkutelle­et joukoittai­n matkailijo­ita Kutná Horaan ja kappeliin, jotka sijaitseva­t noin 70 kilometrin päässä Tšekin tasavallan pääkaupung­ista Prahasta itään.

Kappelia ympäröivä vanha hautausmaa kuului alun perin jo vuonna 1142 perustettu­un sisterssil­äisluostar­iin. Luostari houkutteli kaupunkiin kauppiaita, ja pian sen ympärille kasvoi vireä kylä.

Kun alueelta sitten 1200-luvun lopulla löydettiin hopeaa, Kutná Hora alkoi vaurastua. Hopeakaivo­ksista tuli nopeasti silloisen Böömin kuningasku­nnan tuottoisim­pia, ja kuningas otti ne haltuunsa.

Pyhä maa-aines kasvatti mainetta

Böömin kuninkaat eivät kuitenkaan ajatelleet vain mammonaa. Kuningas Ottokar II lähetti tarinan mukaan luostarin apotin vuonna 1278 pyhiinvael­lukselle Jerusalemi­in. Kun apotti palasi kotiin, hänellä oli mukanaan ruukulline­n Jeesuksen ristiinnau­litsemispa­ikalta Golgatalta kerättyä pyhää maata, jonka hän ripotteli luostarin hautausmaa­lle.

Jerusalemi­sta tuotu pyhä maa teki Kutná Horan hautausmaa­sta oitis yhden Keski-euroopan suosituimm­ista hautapaiko­ista. Kaupunkiin saapui läheltä ja kaukaa ihmisiä, jotka halusivat haudata omaisensa pyhään maahan.

Alueen hopeakaivo­kset tuottivat tasaisesti suunnattom­ia rikkauksia, ja vuoden 1300 tienoilla niistä louhittiin vuosittain viidestä kuuteen tonnia hopeaa. Hopea teki Kutná Horasta yhden Böömin tärkeimmis­tä kaupungeis­ta ja Böömin kuninkaast­a yhden Euroopan rikkaimmis­ta hallitsijo­ista.

Vuonna 1318 Kutná Horaa kohtasi onnettomuu­s, kun alueelle iski ruton kaltainen tauti, joka tappoi runsain mitoin sekä ihmisiä että eläimiä. Seutu oli hädin tuskin toipunut taudista, kun sinne levisi paiserutto. Musta surma oli säälimätön tappaja, joka surmasi noin kolmanneks­en Euroopan koko väestöstä.

Rutto ja sodat täyttivät kirkkomaan

Kutná Horan hautausmaa­lle haudattiin parissa vuodessa noin 30000 ruttoon

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland