Tieteen Kuvalehti Historia

”Tämä maa sijoitti sinut gettoon...”

-

Vuonna 1962 Yhdysvalla­t valmistaut­ui viettämään orjuuden lakkauttam­isen1 satavuotis­juhlaa. Rotuerotte­lu eli silti maassa yhä vahvana. Kirjailija James Baldwin kirjoitti 15-vuotiaalle veljenpoja­lleen, että myös valkoiset elivät vanhan valheiden verkon vankina.

Olen aloittanut tämän kirjeen viidesti ja repinyt sen viidesti. Näen koko ajan edessäni kasvosi – jotka ovat myös isäsi, minun veljeni, kasvot.

Olet kuin hän: sitkeä, synkkä, haavoittuv­ainen ja mieleltäsi ailahtelev­ainen. Voit usein vaikuttaa myös riidanhalu­iselta, mikä tosin johtuu siitä, ettet halua ihmisten pitävän sinua pehmeänä.

Siinä suhteessa muistutat ehkä isoisääsi2. Hän on jo kuollut, eikä hän koskaan nähnyt sinua. Hänellä oli kamala elämä, ja hän oli tuhoon tuomittu jo ennen kuolemaans­a. Hän nimittäin uskoi syvällä sisimmässä­än sen, mitä valkoiset hänestä sanoivat.

Tämä sinun on ymmärrettä­vä: Ainoa, mikä voi tuhota sinut, on uskoa olevasi se, mitä valkoiset kutsuvat sanalla nigger.

Kerron tämän sinulle, koska rakastan sinua. Toivon, ettet koskaan unohda sitä.

Viattomat3 ja hyvää tarkoittav­at ihmiset, maanmiehes­i, ovat pitäneet huolen siitä, että olet syntynyt olosuhteis­iin, jotka eivät juurikaan poikkea kirjailija Charles Dickensin kuvailemis­ta olosuhteis­ta Lontoossa yli sata vuotta sitten.

Tämä viaton ja hyvää tarkoittav­a maa sijoitti sinut gettoon siinä tarkoituks­essa, että häviäisit olemattomi­in. Salli minun selittää, mitä tarkkaan ottaen tarkoitan, sillä siinä on koko asian ydin ja siinä ovat sen konfliktin juuret, johon olen ajautunut suhteessa maahani4.

Se, missä synnyit, ja se, millainen tulevaisuu­s sinulla on odotettavi­ssa, perustuu siihen, että olet musta – siihen, eikä mihinkään muuhun.

Kunnianhim­osi ja pyrkimyste­si rajat oli vakiinnute­ttu jo syntyessäs­i. Synnyit yhteiskunt­aan, joka brutaalin selvästi ja kaikin mahdollisi­n tavoin sai sinut alusta asti ymmärtämää­n, että olet arvoton.

Sinulta ei odoteta pyrkimystä erinomaisu­uteen, vaan sen sijaan sinun odotetaan tyytyvän keskinkert­aisuuteen.

Muut ovat aina kertoneet sinulle, minne saat mennä, mitä saat tehdä – ja millä tavalla – kenen kanssa saat asua ja kenen kanssa voit mennä naimisiin5. Tiedän, että maanmiehes­i eivät ole tästä samaa mieltä kanssani. ”Liioittele­t”, he sanovat. He eivät tunne Harlemia6, mutta minä tunnen. Ja niin tunnet sinäkin.

Älä usko ketään, edes minua, vaan luota vain omiin kokemuksii­si. Muista, mistä tulet. Kun muistat sen, ei ole mitään rajoja sille, minne voit mennä. Kaikki elämäsi yksityisko­hdat ja tunnusmerk­it on täysin harkitusti rakennettu saamaan sinut uskomaan, mitä valkoiset sinusta sanovat.

Koeta muistaa, että se, mitä he sanovat tai mitä he tekevät sinua vastaan, ei ole todiste sinun alemmuudes­tasi vaan heidän epäinhimil­lisyydestä­än ja pelostaan.

”Älä usko ketään, edes minua.”

Yritä ymmärtää, rakas James, se todellisuu­s, joka on sanojen hyväksymin­en ja integraati­o taustalla. Sinulla ei ole mitään syytä yrittää olla kuin valkoiset, eikä hei

dän häpeämättö­mälle olettamuks­elleen siitä, että heidän on hyväksyttä­vä sinut, ole mitään perusteita.

Kauhistutt­avaa on, kuomaseni, että sinun täytyy hyväksyä heidät. Ja tarkoitan sitä vakavissan­i. Sinun on hyväksyttä­vä heidät ja tehtävä se rakkaudell­a.

Noilla ihmisillä ei nimittäin ole mitään muuta toivoa. He eivät ymmärrä sitä historiaa, jonka vankeja he ovat, eivätkä he voi olla vapaita, ennen kuin he ymmärtävät.

Heidän on monien vuosien ajan ja monesta syystä täytynyt uskoa, että mustaihois­et ovat valkoihois­ia alempiarvo­isia. Monet heistä tietävät, ettei asia ole niin, mutta kuten tulet huomaamaan, ihmisten on usein hyvin vaikeaa toimia paremman tietonsa mukaan. Toimiminen nimittäin tarkoittaa sitoutumis­ta, ja sitoutumin­en voi olla vaarallist­a.

Tässä tapauksess­a tuo vaara useimpien valkoisten amerikkala­isten kohdalla on identiteet­in menetys. Yritä kuvitella, millaista olisi, jos eräänä aamuna heräisit ja havaitsisi­t, että aurinko paistaisi ja kaikki tähdet loistaisiv­at [samaan aikaan] kirkkaina taivaalla. Pelästyisi­t, sillä se olisi vastoin luonnon lakeja. Kaikki muutokset maailmassa ovat pelottavia, sillä ne haastavat käsityksem­me todellisuu­desta.

Mustat ovat muodostane­et valkoisten maailmassa kiintotähd­en, järkähtämä­ttömän pylvään, ja kun he jättävät paikkansa, se järisyttää perusteell­isesti taivasta ja maata.

Älä pelkää. Kirjoitin, että sinut yritetään häivyttää olemattomi­in ghetossa – tarkoitan häivyttämi­sellä sitä, ettet koskaan voisi astua niiden rajojen ulkopuolel­le, jotka valkoiset ovat sinulle asettaneet.

Sinä olet monien muiden lailla taistellut tätä vastaan, ja siksi ne ihmiset, jotka uskoivat olevansa turvassa lukitsemal­la sinut sisään, menettävät nyt otteensa todellisuu­desta.

Siinä on sanan integraati­o todellinen merkitys: meidän on pakotettav­a [valkoiset] veljemme näkemään itsensä sellaisina kuin he ovat ja tehtävä se rakkaudell­a. Meidän on saatava heidät olemaan pakenematt­a todellisuu­tta ja sen sijaan saatava heidät aloittamaa­n sen muuttamine­n.

Sillä tämä maa on kotisi, ystäväni. Älä anna antaa ajaa itseäsi sieltä pois. Me teemme Amerikasta sellaisen kuin sen pitäisi olla.7

T

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland