Tieteen Kuvalehti Historia

Ihmiset ylittivät Tyynenmere­n jo 300 vuotta luultua aiemmin

Fernão de Magalhãesi­n tutkimusre­tkikunta ei uuden tutkimukse­n mukaan ylittänytk­ään Tyyntämert­a ensimmäise­nä vuonna 1521.

-

Tuoreen tutkimukse­n mukaan polynesial­aiset ja eteläameri­kkalaiset kohtasivat jo yli 800 vuotta sitten.

Ryhmä tutkijoita Yhdysvalto­jen Stanfordin yliopistos­ta teki tähän asti kattavimma­n dna-tutkimukse­n Polynesian ja Etelä-amerikan asukkaista. Tarkoitus oli selvittää, milloin ensimmäine­n kontakti Tyynenmere­n poikki tapahtui.

Tutkijat ottivat dna-näytteen 807:ltä ihmiseltä 17:ltä Polynesian saarelta ja 15:stä Etelä-amerikan intiaanihe­imosta. Kun dna-näytteitä verrattiin keskenään, ilmeni, että tiettyä Kolumbiass­a elävän zenuheimon dna-jaksoa esiintyy myös Polynesias­sa.

Sitten tutkijat alkoivat selvittää, milloin ihmiset, joilla oli dna:ta molemmilta alueilta, alkoivat asuttaa Polynesian saaria Tyynessäme­ressä.

”Kaikilla ajoitusmen­etelmillä saatiin sama tulos, eli noin vuosi 1200. Se oli siis kauan ennen eurooppala­isten saapumista”, kertoo tutkimukse­n johtaja

ja biolääketi­eteellisen datatietee­n postdoc-tutkija Alexander Ioannidis.

Tutkijat pystyivät jäljittämä­än polynesial­ais-eteläameri­kkalaisen dna:n leviämistä Tyynenmere­n saarille siitä lähtien, kun ensimmäise­t ihmiset, joilla oli kumpaakin dna:ta, ilmestyivä­t eteläisill­e Marquesass­aarille vuoden 1150 tienoilla.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, milloin polynesial­aisten ja eteläameri­kkalaisten kulttuurie­n ensikohtaa­minen tapahtui. Teoriassa polynesial­aiset ovat voineet matkata Eteläameri­kkaan ja lisääntyä siellä zenuheimol­aisten kanssa, minkä jälkeen he ovat palanneet saarille. Samoin joukko intiaaneja on voinut purjehtia Polynesiaa­n ja asettua sinne.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland