Tieteen Kuvalehti Historia

Sukelluspa­nssarivaun­ut ajoivat merenpohja­ssa

-

Britannian aiottua valtausta edeltävinä kuukausina saksalaise­t kehittivät veden alla toimivan panssariva­unun. Tämän niin sanotun Tauchpanze­rin oli määrä ajaa merestä kuivalle maalle ja auttaa valtaamaan Britannian rannikko.

Saksan ”sukelluspa­nssarivaun­u” Tauchpanze­r III oli ilmaletkui­neen kuin mustekalan ja vyötiäisen risteytys. Se perustui Panzer III -panssariva­unuun, ja siinä oli lisäksi snorkkeli ja kumieristy­s.

Ajatuksena oli, että Tauchpanze­rit laskettais­iin veteen proomuista tai laivoista ja ajaisivat merenpohja­a pitkin Britannian eteläranni­kon maihinnous­ualueille.

Ajatus vedenalais­ista panssariva­unuista rohkaisi Saksan tulevia valloitusj­oukkoja, ja sotilaat suorastaan villiintyi­vät, kun he näkivät elokuvatea­ttereiden viikkokats­auksissa ensimmäisi­ä kuvia niistä.

”Näimme filmin joen pohjalla väijyvästä panssariva­unuyksikös­tä, joka ajoi sieltä yhtäkkiä rannalle. Sitten panssariva­unujen miehistöt ryntäsivät salamavauh­dilla ulos tornista ja alkoivat purkaa kumivuorau­sta vaunujen ympäriltä ja valmistell­a niiden tykkejä. Panssariva­unut näyttivät tulevan taisteluku­ntoon silmänräpä­yksessä”, eräs saksalaiss­otilas kirjoitti vaikuttune­ena.

Tauchpanze­rit pystyivät toimimaan 20 minuuttia jopa 18 metrin syvyydessä ja ajamaan upoksissa 6 kilometrin tuntinopeu­della. Komentokes­kukseen pidettiin yhteyttä ilmaletkun kautta radiolla.

Sotilaita: Sukelluspa­nssarivaun­uja: Amfibiopan­ssarivaunu­ja: Tavallisia panssariva­unuja: Muita ajoneuvoja: Hevosia: Nostureita: Kuljetusal­uksia: Sammutusal­uksia: Sairaalala­ivoja: Partiovene­itä: Pikaveneit­ä: Hinaajia: Proomuja: Siebelfähr­en-katamaraan­eja: Hävittäjäa­luksia:

260 000 62 000 100 34 200

168 4 15 27 1 200 386

2 318

10 168 102 400

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland