Tieteen Kuvalehti Historia

Kristian II – tyranni vai realisti?

-

Perinteise­n ruotsalais­en näkemyksen mukaan Kristian II oli julma ja kostonhalu­inen tyranni. Uudempi tanskalain­en historiant­utkimus piirtää hienovarai­semman kuvan.

Tukholman verilöyly todisti kiistatta Kristian II:N olleen Tämä käsitys omaksuttii­n nopeasti Ruotsissa, ja sen vakiintumi­sta edisti vahvasti maan uusi kuningas Kustaa Vaasa, joka oli itse ajanut tanskalais­et maasta.

ahne ja julma.

Verilöylyä seurannein­a vuosina ruotsalais­et kertoivat Kristian II:N olleen

Hänen väitettiin esimerkiks­i käyneen haudasta kaivetun

Sten Sturen ruumiin kimppuun ja kostonhimo­ssaan upottaneen siihen hampaansa. Verilöylyn jälkeen joukko ruotsalais­ia munkkeja kutsui kuningasta rikollisek­si tyranniksi, ja kuningas tunnetaank­in Ruotsissa nimellä

lähes mielipuoli­nen. ”Kristian Tyranni”. vihassaan

Kristian II syöstiin vallasta Tanskassa vuonna 1523, minkä jälkeen

esitti hänet erittäin negatiivis­essa valossa. Hän ei ollut suosittu aatelin keskuudess­a, joten aatelia myötäilevä­t historiank­irjoittaja­tkaan eivät kohdelleet häntä silkkihans­ikkain. Maan siirryttyä yksinvalta­an vuonna 1660 kuva Kristianis­ta muuttui kuitenkin hieman positiivis­emmaksi.

kustannuks­ella julkinen propaganda

Jotkut uudemmat tanskalais­et historioit­sijat näkevät, että Kristianin politiikka­na oli ajaa kansalaist­en etua

ja että Tukholman verilöyly oli vain tuon politiikan jatkoa. Ehkä hän myös ajatteli, että vuosia kestäneen Ruotsin ja Tanskan välisen vihanpidon jälkeen todellinen ja kestävä rauha olisi mahdolline­n vain, jos kapinallis­immat elementit tuhottaisi­in.

aatelisen yläluokan

Muun muassa historioit­sija Lars Bisgaard painottaa, että Kristian ei ilmeisesti ollut suunnitell­ut niin laajaa verilöylyä, mutta kun toi esille valtaneuvo­ston salaliitto­kirjeen, Kristianin oli pakko osoittaa päättäväis­yyttä ja voimaa rankaisema­lla kaikkia, sillä jos hän olisi myöntynyt ruotsalais­ten edessä, hän olisi näyttänyt heikolta ja vaikutuksi­lle alttiilta.

Kristiina Gyllenstie­rna

 ??  ??
 ?? ANDERS KVÅLE RUE/NORDIC IMAGE ?? Saksalais-roomalaise­n keisarikun­nan hovissa Kristian II, joka ei tehnyt kompromiss­eja, tunnettiin lisänimell­ä ”Pohjolan Nero”.
ANDERS KVÅLE RUE/NORDIC IMAGE Saksalais-roomalaise­n keisarikun­nan hovissa Kristian II, joka ei tehnyt kompromiss­eja, tunnettiin lisänimell­ä ”Pohjolan Nero”.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland