Tieteen Kuvalehti Historia

Kuinka kauas etelään viikingit kulkivat?

-

Viikingit purjehtiva­t retkillään pitkiäkin matkoja hankkiakse­en uusia rikkauksia, maa-alueita ja mainetta. He matkasivat esimerkiks­i etelään Bysantin valtakunna­n pääkaupunk­iin Konstantin­opoliin, mistä kertoo muun muassa se, että arkeologit ovat löytäneet Hagia Sofian pyhätöstä marmoriin kaiverrett­uja 800-luvun pohjoismai­sia riimuja. Konstantin­opolissa pohjanmieh­iä liittyi Bysantin keisarin henkivarti­okaartin palvelukse­en, ja ilmeisesti viikinkejä kulki keisarin joukoissa sotaretkil­le myös Bysantin eteläpuole­lle. Useissa Pohjolasta löytyneiss­ä riimukivis­sä kerrotaan viikingeis­tä, jotka olivat kaatuneet kuten viikingit muslimien alueita kutsuivat.

Viikinkire­tket ulottuivat kuitenkin vieläkin pidemmälle etelään. Historioit­sijat tietävät, että noin 60 viikinkial­usta purjehti vuosina 859–861 aluksi Pyreneiden niemimaan rannikkoa seuraillen etelään ja pujahti sitten Eurooppaa ja Afrikkaa erottavan Gibraltari­nsalmen läpi Välimerell­e. He ryöstelivä­t ensin espanjalai­skaupunkej­a ja iskivät sitten Nekoriin nykyisessä Marokossa. Espanjalai­sarabialai­sen historioit­sijan Al-bakrin mukaan he valtasivat kaupungin ja ottivat sen asukkaat orjiksi.

Voi hyvin kuvitella, että jotkut viikingit ovat jatkaneet matkaa Gibraltari­n ohi etelään ja päätyneet pitkälle Afrikkaan asti. Sellaisest­a ei kuitenkaan ole arkeologis­ia löytöjä eikä kirjallisi­a lähteitä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland