Tieteen Kuvalehti Historia

Kuka keksi naisten e-pillerit?

-

Ensimmäine­n naisten ehkäisypil­leri tuli markkinoil­le Yhdysvallo­issa vuonna 1960. Yksi sen taustavaik­uttajista oli naisten oikeuksien puolestapu­huja Margaret Sanger (1879–1966), joka oli itse nähnyt säännöstel­emättömän syntyvyyde­n seurauksia: hänen äitinsä kuoli 50-vuotiaana 18 raskauden ja 11 synnytykse­n jälkeen. Sanger oli sairaanhoi­taja, ja hän ymmärsi, kuinka suuri rasite raskaudet, synnytykse­t ja laittomat abortit olivat varsinkin vähävarais­ille naisille, ja toivoi naisille tehokasta ehkäisykei­noa.

Kehitystyö lähti käyntiin, kun Sanger tapasi vuonna 1950 varakkaan feministin Katharine Mccormicki­n ja vuotta myöhemmin biologi Gregory Pincusin. Sangerin väsymätön uurastus, Mccormicki­n rahat ja Pincusin tietämys hormoneist­a johtivat e-pillerin syntyyn.

E-pillerin sisältämät synteettis­et naishormon­it pysäyttävä­t naisen elimistön oman estrogeeni­tuotannon, jolloin munasolu ei irtoa eikä nainen voi tulla raskaaksi. Ensimmäist­en e-pillerien sivuvaikut­uksena saattoi esiintyä veritulppi­a ja masennusta niiden korkean hormonimää­rän vuoksi. Silloisist­a 100 mikrogramm­an estrogeeni­pitoisuuks­ista on kuitenkin tultu alas nykyisiin 20–30 mikrogramm­aan.

E-pilleri mullisti ehkäisyn ja antoi naisille mahdollisu­uden hallita omaa kehoaan. Siten se oli ratkaiseva tekijä seksuaalis­essa vapautumis­essa ja naisten integroitu­misessa työmarkkin­oille 1960-luvulla.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland