Tieteen Kuvalehti Historia

Vallankaap­paus oli tarkoin suunnitelt­u

-

Vallan siirtymine­n demokraate­ille ei ollut sattumaa tai spontaanin väkivallan­purkauksen seurausta. Kyseessä oli tarkkaan suunnitelt­u vallankaap­paus, jonka tavoitteen­a oli syrjäyttää mustat ja kaupungin sen hetkinen hallinto.

Viisi kuukautta ennen marraskuun 1898 vaaleja demokraati­t laativat suunnitelm­an, jonka avulla he valtaisiva­t käytännöss­ä koko Wilmington­in poliittise­n kentän. Suunnitelm­aa noudatetti­in pilkulleen, ja siihen kuuluneet propaganda, uhkailu ja valeuutise­t osoittautu­ivat valtavan tehokkaiks­i välineiksi, joilla valkoinen väestö saatiin käännettyä mustia vastaan.

Valkoisiss­a nostatettu­a vihaa hyödynnett­iin levottomuu­ksien lietsomise­ssa vaalivoito­n jälkeen, ja niistä seurannees­sa kaaoksessa demokraatt­ien äänitorvi Alfred Waddel valtasi asemiesten kanssa kaupungint­alon ja pakotti muun muassa pormestari­n ja poliisipää­llikön eroamaan. Waddellist­a itsestään tuli uusi pormestari, ja hän raivasi ensi töikseen tieltään loputkin republikaa­ni- ja populistip­oliitikois­ta.

Kaupungin mustat ja valkoiset merkkihenk­ilöt ajettiin pois kaupungist­a aseella uhaten. Niin kutsutuist­a valkoisist­a neekereist­ä vihatuimma­t yritettiin jopa lynkata. Näiden joukossa oli poliisipää­llikkö John Melton, joka pelastui vain sotilasyst­äviensä ansiosta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland