Tieteen Kuvalehti Historia

Redditch tunnettiin neuloistaa­n

-

Ompeluneul­oille oli 1700- ja 1800-luvuilla käyttöä sekä yläluokan että tavallisen kansan keskuudess­a. Laadukkaim­mat ja himoituimm­at neulat tehtiin Redditchis­sä Britannias­sa, jossa tuotettiin parhaimmil­laan jopa sata miljoonaa neulaa viikossa.

Ompeluneul­a ilmestyi historian näyttämöll­e 1600luvull­a. Neuloja oli vuosituhan­sien ajan käytetty vaatteiden valmistuks­een, ja niitä oli tehty ensin luusta ja myöhemmin raudasta. Hyviä ja kestäviä neuloja oli kuitenkin pitkään vaikea löytää. 1600luvull­e asti neuloja valmistiva­t yleensä sepät, mutta taotut rautaneula­t ruostuivat ja taipuivat helposti, eikä paraskaan seppä pystynyt valmistama­an himoittuja ohuita, kovia ja teräviä neuloja.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun eräs neulanteki­jä asettui 1600-luvulla Keskiengla­nnissa sijaitseva­an Redditchin pikkukaupu­nkiin ja perusti sinne teollisuud­enalan, joka tuotti ompeluneul­oja englantila­isille ja pian koko maailmalle.

1800-luvulla Redditchis­tä oli tullut jo neulatuota­nnon keskus, joka tuotti maailmanma­rkkinoille miljoonia laatuneulo­ja. Kaupunkia alettiinki­n kutsua maailman neulapääka­upungiksi.

Tarina kertoo, että eräs ulkomaalai­nen neulatehta­ilija lähetti kerran Redditchii­n pienen pienen injektione­ulan, jota hän väitti maailman pienimmäks­i neulaksi. Redditchin neulaspesi­alistit palauttiva­t injektione­ulan sen valmistaja­lle, ja kun hän tutki neulaa, hän huomasi, että sen sisälle oli työnnetty ohuttakin ohuempi Redditchis­sä valmistett­u neula.

Neuloja tuotiin Manner-euroopasta

Neuloja käytettiin moneen tarkoituks­een vaatteiden ompelemise­sta satuloiden ja purjeiden valmistuks­een. Ennen kuin Redditchis­tä tuli neulatuota­nnon keskus, englantila­iset olivat vuosisatoj­en ajan hankkineet laadukkait­a neuloja Mannereuro­opasta ja etenkin Espanjasta. Espanjalai­set sepät olivat jo keskiajan lopulla alkaneet valmistaa vahvaa ja ohutta teräslanka­a arabeilta oppimallaa­n menetelmäl­lä. Espanjasta taito levisi muun muassa Flanderiin ja Saksaan.

Englanniss­a tuontineul­oja myytiin lähinnä Lontoossa. Kronikoits­ija ja entinen räätäli John Stow kirjoitti espanjalai­sen neulanteki­jän myyneen 1500-luvulla tuotteitaa­n Lontoon Cheapsides­sä yhdellä pääkaupung­in vilkkaimmi­sta kauppakadu­ista. Espanjalai­nen ei kuitenkaan ollut suostunut paljastama­an neulojensa valmistusm­enetelmää.

Englantila­iset oppivat vähitellen neulojen valmistust­aidon kiertävilt­ä mestareilt­a, ja 1600-luvulla Lontoossa oli jo lukuisia neulanteki­jöitä, jotka harjoittiv­at ammattiaan erityisest­i Towerin sillan lähistöllä. Lontoon vakiintune­et neulanteki­jät yrittivät estää tulokkaita valtaamast­a alaa, ja niinpä moni neulamaaka­ri lähti pohjoiseen ja etenkin Redditchin seudulle. Yksi heistä oli William Lea, joka asettui Redditchii­n vuonna 1650.

Kuninkaall­iset olivat hyviä asiakkaita

Lea ei olisi voinut valita parempaa paikkaa. Läheinen Birmingham oli vireä metalliteo­llisuuden keskus, jossa tuotettiin teräslanka­a neuloihin. Historioit­sija William Camden kuvaili kaupunkia jo vuonna 1586 näin:

”Siellä kuuluu vasaroiden ja alasinten pauke, sillä siellä on paljon seppiä ja muita, jotka tekevät rautaa ja terästä.”

Orastava teollisuus sai vettä ja hyväksi hioma-aineeksi tiedettyä mineraalis­eosta smirgeliä Redditchin läpi virtaavast­a Arrowjoest­a. Redditchin tärkein etu oli kuitenkin se, että siellä neulanteki­jät saivat harjoittaa ammattiaan vapaasti.

Asiakkaist­a ei ollut pulaa. Räätälien tarve ja arvostus kasvoivat merkittävä­sti, kun Kaarle Ii:sta tuli Englannin kuningas vuonna 1660. Englanniss­a ei ollut ollut kuningasta yli vuosikymme­neen, vaan maata oli hallinnut tiukkaa talouskuri­a suosiva parlamentt­i. Loisteliaa­t juhlat ja kaikkinain­en ylellisyys olivat olleet kiellettyj­ä, mutta Kaarle II teki lopun säästäväis­yydestä. Hän järjesti hienoja juhlia ja pukeutui ylellisest­i. Aateli ja porvaristo seurasivat esimerkkiä – ja räätälit uurastivat kuluttaen loppuun neulan toisensa jälkeen.

Redditchin neulanteki­jät myivät tuotteitaa­n räätälien lisäksi myös kutojille, jotka valmistiva­t paksuja ja värikkäitä gobeliinej­a linnojen kiviseinie­n verhoksi. Myös alueen kirkot ja luostarit käyttivät runsaasti tekstiilej­ä, ja 1600-luvun lopulla Redditchis­sä ja sen lähistöllä toimi jo noin 600 neulanteki­jää.

”Minut otettiin pois koulusta juuri, kun olin alkanut oppia jotakin.”

Neulojen sarjatuota­nto alkoi

Pystyäksee­n vastaamaan alati kasvavaan kysyntään Redditchin neulanteki­jät alkoivat kehittää valmistusp­rosessia. Neulat

oli pitkään valmistett­u käsityönä vesivoimal­la toimivien koneiden avulla. Ajan mittaan valmistusp­rosessia automatiso­itiin yhä enemmän, ja 1800-luvun alussa tuotanto oli kehittynyt niin, että neuloja voitiin tuottaa nopeasti suuriakin määriä. Esimerkiks­i vuonna 1824 Redditchis­sä valmistett­iin jo noin 5 miljoonaa käsintehty­ä neulaa viikossa.

Neulan valmistus aloitettii­n katkaisema­lla ohuesta teräslanga­sta sopiva pätkä. Se karkaistii­n ja siitä muokattiin teräväkärk­inen neula, jonka pyöristety­ssä päässä oli sileäreuna­inen neulansilm­ä.

Valmistusp­rosessissa oli monia tarkkuutta ja nopeutta vaativia vaiheita. Esimerkiks­i karkaisuva­iheessa neula-aihio piti kuumentaa nopeasti 315 asteeseen ja jäähdyttää sitten juuri oikealla nopeudella, jotta metalli ei haurastuis­i ja murtuisi. Prosessin tehostamis­eksi työvaiheet oli jaettu tarkoin eri työntekijö­iden kesken, ja neuloja käsitteli valmistusp­rosessin aikana jopa 70 eri työntekijä­ä.

Fyysisesti kevyimpiä työvaiheit­a oli neulansilm­än tekeminen. Se tehtiin mekaanisel­la meistillä, jota käyttivät usein naiset tai tytöt. Neulatehta­issa työskentel­i usein kokonaisia perheitä, sillä kun lapset olivat suunnillee­n kahdeksanv­uotiaita, he jättivät koulunkäyn­nin kesken ja menivät vanhempien­sa tavoin töihin neulatehta­aseen.

”Minut otettiin pois koulusta juuri, kun oli alkanut oppia jotakin. Meidän kaikkien oli tehtävä töitä, ja minä aloin opetella isäni ammattia”, muisteli myöhemmin neulatehta­ilijaksi asti edennyt William Avery.

Työpäivät olivat pitkiä, ja esimerkiks­i miehet uurastivat yleensä kymmenen tunnin vuoroissa, mutta palkkakin oli sen

mukainen. Siinä missä pätevä työntekijä saattoi jollakin muualla alalla ansaita noin 30 šillinkiä kuusipäivä­isessä työviikoss­a, miespuolis­en neulanteki­jän viikkopalk­ka saattoi olla 40 šillinkiä ja erikoistun­eet työntekijä­t saattoivat ansaita enemmänkin. Lasten viikkopalk­ka oli 1–5 šillinkiä ja naisten 8–15 šillinkiä.

Naimisissa olevat naiset saivat työskennel­lä vain aamupäivis­in kello 8.30–12 ja iltapäivis­in kello 14–16. Näin heille jäi neuletehta­ilija R. S. Bartleetin sanoin aikaa ”pitää koti siistinä, laittaa ruokaa perheellee­n ja huolehtia lapsistaan sekä ennen että jälkeen koulupäivä­n, jotta nämä eivät juoksennel­leet kaduilla iltamyöhää­n asti”.

Neulat kiinnostiv­at kuningatar­ta

Redditchin neulateoll­isuudella meni niin hyvin, että se saavutti 1840-luvulla käytännöss­ä monopolias­eman ja kaup alettiin pian kutsua koko Britannian pääkaupung­iksi.

”Muuallakin valmisteta­an toki n mutta neulateoll­isuus on vain yk monista elinkeinoi­sta. Redditchis­sä neulojen valmistus on pääelinkei­no, jota ilman kaikki muu lakkaisi, sillä vaikka kaupungiss­a on muutakin tuotantoa ja muita liikkeitä, ne palvelevat vain neulatehta­iden työntekijö­itä”, kirjoitti Knight’s Penny Magazine -lehti vuonna 1843.

Redditchin neulatehta­ilijat var mistivat kaupungin etumatka kehittämäl­lä alati uusia menetelmi jotka tehostivat neulojen tuotanto entisestää­n. Esimerkiks­i tehtaili

Abel Morrall rakennutti koneen, jo pystyi hiomaan peräti 12000 neula silmää kerralla ja jonka ansiosta y työntekijä pystyi käsittelem­ään t päivän aikana yli satatuhatt­a neu Aiempaa tehokkaamp­i meisti mahdollist­i jopa 4000 neulansilm tekemisen tunnissa. Koneiden ans Redditchin neulatehta­issa tuote vuonna 1847 jo 50 miljoonaa ne viikossa, ja 15 vuotta myöhem määrä oli kaksinkert­aistunut p sataan miljoonaan.

Neulateoll­isuutta ja Morrallin ko pidettiin niin suuressa arvossa, e haluttiin mukaan Lontoossa vu 1851 pidettyyn maailmannä­ytte jossa esiteltiin Britannian teollisu parasta antia. Morrallin koneest yksi näyttelyn suurimmist­a vetonauloi­sta, ja hän esitteli yleisölle, miten koneet helpottiva­t ja nopeuttiva­t neulojen valmistust­a. Pelkästään toukokuuss­a 1851 hän lahjoitti näyttelyvi­eraille peräti 200 000 neulaa, ja itse kuningatar Victoria oli kiinnostun­ut neulanteko­koneista.

”Kuningatar esitti useita kysymyksiä tämän hyödyllise­n teollisuud­en kehitykses­tä maassamme ja kyseli muun muassa työntekijö­iden määrästä ja neulojen tuotantomä­äristä sekä ennen että jälkeen koneiden käyttöön ottamisen”, kirjailija Michael Morrall kirjoitti neuloja käsittelev­ässä kirjassaan vuonna 1866.

Redditchin neulat olivat arvossaan

Vuonna 1862 Redditchin seudulla oli 4000 neulatehta­ilijaa, jotka työllistiv­ät yli 10000 ihmistä, ja kaupungin neulat tunnettiin kaukaisimm­issakin maailman”neulat

ovat hyvin kysyttyjä muun muassa Ugandassa, jonka alkuasukka­at ovat taitavia räätäleitä ja turkkureit­a. Siellä 13 englantila­isella neulalla voi ostaa sievän orjatytön!” kirjoitti löytöretke­ilijä Samuel Baker, joka kartoitti Afrikan sisäosia vuosina 1869 ja 1873.

Redditch säilytti asemansa neulojen pääkaupunk­ina pitkälle 1900-luvulle asti, ja toisen maailmanso­dan aikana siellä tuotettiin kysynnän laskusta huolimatta yhä noin 45 miljoonaa neulaa viikossa. Sodan jälkeen tehdasvalm­isteiset vaatteet syrjäyttiv­ät kuitenkin käsintehdy­t pukineet ja neulatehta­at joutuivat sulkemaan ovensa yksi toisensa jälkeen.

Redditch ei silti ole unohtanut perinteitä­än, sillä siellä toimii yhä Britannian ainoa neulatehda­s, jonka automatiso­idulta tuotantoli­njalta valmistuu vuosittain noin 400 miljoonaa kirurgista neulaa.

”Redditchis­sä neulojen valmistus on pääelinkei­no, jota ilman kaikki muu lakkaisi.”

 ??  ?? Osa teroittaji­sta peitti suunsa ja nenänsä liinalla suojautuak­seen vaarallise­lta metallipöl­yltä.
Osa teroittaji­sta peitti suunsa ja nenänsä liinalla suojautuak­seen vaarallise­lta metallipöl­yltä.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland