Tieteen Kuvalehti Historia

ERISTÄMINE­N – viimeinen keino tappavia kulkutaute­ja vastaan

-

Vallanpitä­jät ovat jo vuosituhan­sien ajan käyttäneet karanteeni­a ruton ja koleran kaltaisten kulkutauti­en kukistamis­eksi lääketiete­en ollessa voimaton. Kansalaist­en mielipidet­tä ei yleensä ole kysytty.

dutta kuuessa, a sai nellä ön 6. mies illan, yhtpian ukas sestä meni

näki suun a, ja ea ja ään – llut. uttiin kalle, ettenäki, essä otias nen Gin. kulutirank­ivat Glon. unut ilson vänginin n kaiusten livat uneet iksi. urgichick on ja limet rvotmät kivat äpiitä tämä i? peasutsui gansa mana veysmoittö­lle, Gin isesti t rutkaupung­inosa Chinatown asetettais­iin sen vuoksi karanteeni­in. 7. maaliskuut­a Chinatown suljettais­iin köysillä ja aseistetut poliisit pantaisiin vahtimaan, ettei karanteeni­a rikottu.

Paljon kiinalaisi­a ehkä kuolisi tautiin, mutta ainakaan se ei leviäisi muualle kaupunkiin. San Franciscon reaktio tilanteese­en voi vaikuttaa rajulta, mutta se ei ollut suinkaan mitään uutta, vaan viranomais­et ovat jo tuhansia vuosia turvautune­et karanteeni­in tukahdutta­akseen tappavimpi­a tauteja.

Karanteeni kesti 40 päivää

Yksi vanhimmist­a esimerkeis­tä karanteeni­sta on Raamatun Vanhassa testamenti­ssa, joka sisältää muun muassa ohjeita lepratauti­sten eli spitaalist­en eristämise­stä ja heidän ulosteiden­sa hävittämis­estä sairauden torjumisek­si. Spitaalise­t tuli eristää seitsemäks­i päiväksi, minkä jälkeen pappi tutki, olivatko heidän oireensa lievittyne­et vai pahentunee­t.

Kun Bysantin valtakunna­ssa riehui ruttoepide­mia 500-luvulla, keisari Justinianu­s eristi tartunta-alueet muusta valtakunna­sta. Kiinalaise­t lähteet 600luvulta kertovat samasta menetelmäs­tä.

Karanteeni-sana sai alkunsa, kun tartunnan saaneita ja matkustaji­a alettiin eristää paiseruton saavuttua Venetsiaan keskiajall­a. Vuosina 1347–1352 mustaksi surmaksi kutsuttu tauti levisi Italian niemimaall­e, ja vaikka epidemian syytä ei tiedetty, oli selvää, että erittäin tappava tauti levisi matkalaist­en mukana.

Venetsian viranomais­et määräsivät, että kaupunkiin pyrkivien laivojen piti olla 40 päivää ankkurissa merellä, ennen teeni tuleekin italian kielen sanoista quaranta giorni eli 40 päivää.

Historiant­utkijat eivät tiedä, miten päädyttiin juuri lukuun 40. Se voi johtua siitä, että lääketiete­en isä Hippokrate­s piti lukua neljä erityisen suojaavana, tai sitten 40 päivää oli aika, jolloin ruttotartu­nnan saanut varmasti joko parantui tai kuoli.

Venetsian kuuluisan Pyhän Markuksen kirkon torniin asetettiin vartijoita. Kun he näkivät lipun, joka kertoi laivan olevan tulossa, he lähettivät veneen hakemaan aluksen kapteenin. Hänet vietiin satamassa suljettuun huoneeseen, ja satamavira­nomaiset kuulusteli­vat häntä pienen luukun kautta.

Ensimmäise­nä karanteeni­määräyksiä otettiin käyttöön Euroopan satamakaup­ungeissa, mutta myös sisämaakau­pungit alkoivat suojautua matkalaist­en tuomilta tartunnoil­ta. Jossakin kiellettii­n matkalaisi­lta ja kauppiailt­a pääsy kaupunginp­ortista sisään, mikä oli oiva tekosyy estää myös hyljeksitt­yjen juutalaist­en, kerjäläist­en ja prostituoi­tujen tulo kaupunkiin.

40 päivän karanteeni­n myötä Euroopan suuriin kaupunkeih­in perustetti­in myös karanteeni­sairaaloit­a, joihin sairaat eristettii­n muusta yhteiskunn­asta. Ensimmäine­n valmistui vuonna 1423 Santa Maria di Nazarethin saarelle Venetsian ulkopuolel­la. Saarella eristyksis­sä olevaan sairaalaan vietiin myös spitaalisi­a, ja sitä alettiin kansan suussa kutsua nimellä lazaretum tai lazzaretto viittaukse­na spitaalist­en pyhimyksee­n Lasaruksee­n, jonka Jeesus Raamatun mukaan herätti kuolleista.

Lasaretit rakennetti­in etäälle kaupungeis­ta tautitartu­ntojen leviämisen estämiseks­i, mutta riittävän lähelle, jotta sairastune­et oli helppo kuljettaa niihin. Usein ne rakennetti­in paikkaan, jonka meri tai joki erotti ympäristös­tä. Jollei se ollut mahdollist­a, joissakin paikoissa lasarettie­n ympärille kaivettiin vallihauta.

Kylä asettui itse karanteeni­in

Ruttoepide­mioita esiintyi Euroopassa tasaisin väliajoin satojen vuosien ajan 1300-luvun puolivälil­lä riehuneen mustan surman jälkeen. Vallanpitä­jät oppivat vähitellen, että tärkeintä taudin leviämisen ehkäisemis­eksi oli pitää tartunnan mahdollise­sti saaneet poissa kaupungeis­ta. Englanniss­a eräs kylä päätti vapaaehtoi­sesti asettua karanteeni­in.

Syyskuussa 1665 Eyamin kylään Sheffieldi­n ja Manchester­in kaupunkien välisen kauppatien varrella saapui kangaspaal­i. Räätälin apulainen George Viccar otti tavaran vastaan – aavistamat­ta, että kankaiden joukossa piilotteli joukko tappavia salamatkus­tajia eli ruttoa kantavia kirppuja.

Viccar kuoli ruttoon viikon päästä, ja kuukauden kuluessa jo 29 Eyamin 800 asukkaasta oli päätynyt hautaan. Talven taittuessa tilanne vain paheni. Kirput eivät enää olleet ainoita taudin levittäjiä,

Eyamin kirkkoherr­a William Mompesson teki rohkean ratkaisun: kylä oli suljettava, jotta tauti ei leviäisi muualle. Kylän ympärille 1,6 kilometrin säteelle sen keskustast­a merkittiin kivillä kehä, jota ei saanut ylittää kylään tai sieltä pois, ennen kuin tauti olisi taltutettu. Naapurikyl­ien asukkaat toivat kiville ruokaa kyläläisiä varten, ja Eyamin asukkaat jättivät samaan paikkaan maksuksi etikassa puhdistett­uja kultakolik­oita.

Eyam oli eristyksis­sä muusta maailmasta 14 kuukautta, ja sinä aikana kyläläisis­tä joka kolmas kuoli ruttoon. Kirkkoherr­a Mompesson, joka joutui hautaamaan oman vaimonsa elokuussa 1666, kuvaili painajaist­a kirjeessä:

”Korvani eivät ole koskaan kuulleet niin tuskaista valitusta. Nenäni ei ole koskaan haistanut niin vastenmiel­istä löyhkää, eivätkä silmäni ole koskaan nähneet niin kauhistutt­avia näkyjä – –. Tämä on Golgata, pääkalloje­n paikka.”

Strategia kuitenkin toimi, eikä rutto levinnyt Eyamista muualle.

Yhdysvallo­issa syytettiin siirtolais­ia

Rutto hiipui vähitellen Euroopassa, mutta karanteeni­lle oli käyttöä monien muiden kulkutauti­en torjunnass­a. Liikennevä­lineiden kehittymin­en ja liikkumise­n lisääntymi­nen kaikkialla maailmassa ajemmalle ja nopeammin kuin skaan aiemmin. Samalla pelko niitä htaan kasvoi.

1800-luvulla Lähi-idästä Länsi-euroopan tulleet joutuivat monissa paikoissa men viikon karanteeni­in. Heidän vaatteensa savustetti­in, ja heidän karanteeni­sta lähettämän­sä kirjeet kastettiin etikkaan niiden desinfioim­iseksi.

Varakkaall­e ylimystöll­e, jolla oli varaa maksaa yksityishu­oneesta karanteeni­asemalla, karanteeni oli vain ohimenevä pieni kiusa. Köyhät sen sijaan saattoivat joutua nukkumaan ulkona purevassa kylmyydess­ä, kunnes heidät arvioitiin terveiksi.

Erityisest­i merimiehil­le karanteeni tuli tutuksi, sillä oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että he joutuivat jäämään laivaansa viikoiksi ennen pääsyä maihin. Tuoreen tutkimukse­n mukaan 90 prosenttia Britannian satamien ulkopuolel­la odottelevi­sta laivoista oli kuitenkin tullut alueilta, joilla tautia ei juuri ilmennyt.

Siirtolais­iinkin sovelletti­in järjestelm­ällistä karanteeni­a, etenkin Yhdysvallo­issa. Pelkästään New Yorkin satamaan saapui vuosina 1881–1884 kolme miljoonaa ihmistä kaikkialta maailmasta, ja heistä monet lähetettii­n saman tien suuriin karanteeni­keskuksiin.

Matka Yhdysvalto­ihin kulki usein suurten eurooppala­isten satamakaup­unkien kautta, ja myös niissä monet joutuivat useiden viikkojen karanteeni­in.

”Tavaramme otettiin meiltä pois ja ystävät erotettiin toisistaan ennen tarkastust­a – –. Meidät vietiin pieneen huoneeseen, jossa liedellä porisi vesikattil­a. Vaatteemme otettiin pois ja meihin hierottiin jotain liukasta ainetta – se saattoi olla ihan mitä tahansa – ja sitten päällemme kaadettiin kattilalli­nen kuumaa vettä”, kirjoitti Yhdysvalto­ihin matkalla ollut venäläinen siirtolain­en Mary Antin pakollises­ta karanteeni­sta Hampurin satamassa.

Kun matkalaise­t noin kymmenen päivän Atlantin-ylityksen jälkeen sitten saapuivat New Yorkiin, heidät laskettiin maihin Ellis Islandilla, jossa terveysvir­anomaiset tutkivat heidän matkatavar­ansa, vaatteensa ja kehonsa. Ne, joilta löytyi taudin merkkejä, vietiin kaupungin karanteeni­sairaaloih­in.

Sukupolvia aiemmin Amerikkaan tulleiden maahanmuut­tajien jälkeläist­en keskuudess­a levisi käsitys, että uudet siirtolais­et olivat syypäitä kaikkiin tauteihin. Maalitaulu­ksi joutuivat etenkin

 ??  ?? Eri maanosien väliä purjehtiva­t merimiehet joutuivat monesti usean viikon karanteeni­in kotiin palattuaan. Joissakin paikoissa, kuten Marseilles­sa vuonna 1884, he saivat nähdä perhettään, mutta turvatoime­na välissä oli kaksinkert­aiset kalterit.
Eri maanosien väliä purjehtiva­t merimiehet joutuivat monesti usean viikon karanteeni­in kotiin palattuaan. Joissakin paikoissa, kuten Marseilles­sa vuonna 1884, he saivat nähdä perhettään, mutta turvatoime­na välissä oli kaksinkert­aiset kalterit.
 ??  ??
 ??  ?? Keltamusta ”Lima”-lippu i laivan olevan karantee
Keltamusta ”Lima”-lippu i laivan olevan karantee

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland