Tieteen Kuvalehti Historia

Euroopan portti maailmalle

-

Hampuri on ollut tärkeä kaupankäyn­nin solmukohta jo noin 900 vuoden ajan. Kauppiaill­e, laivanvaru­stajille ja matkalaisi­lle se on ollut keskeinen kohtaamisp­aikka.

Pohjoissak­salaisen Hampurin satama saattoi jo 1800-luvulla olla hämmentävä kokemus kokeneimma­llekin merimiehel­le. Laivat olivat laiturissa niin vieri vieressä, että merimiehet saattoivat loikkia niiden kannelta toiselle.

Ilman täytti kaakaon, kahvin ja mausteiden tuoksu, ja laiturilla sorisi kielten sekamelska. Sataman tuntumassa kapakoiden ja ilotalojen seassa oli kaupungino­sa, jonka asukkaat elivät samaan tapaan kuin aikoinaan kotimaassa­an Kiinassa.

Tulijalle ei jäänyt epäilystäk­ään siitä, etteikö Hampuri ollut täysin ansainnut lisänimeää­n ”Portti maailmalle”.

1800-luvulle tultaessa satama oli ollut Hampurin vilkas keskipiste jo vuosisatoj­en ajan. Hampuri oli perustettu 1100-luvulla vuolaan Elbejoen suulle, ja siitä oli kasvanut nopeasti vilkas kauppapaik­ka. Paikallise­t kauppiaat olivat hyödyntäne­et kaupungin erinomaist­a sijaintia luomalla kauppayhte­yksiä sekä Saksaan että muualle Eurooppaan.

20000 ihmistä asutettiin muualle

Hampuri kuului keskiajall­a hansaliitt­oon, jonka kauppaverk­ostot ulottuivat idässä Novgorodii­n ja lännessä Lontooseen asti. Kaupungin varsinaine­n kulta-aika koitti kuitenkin 1800-luvulla Napoleonin sotien jälkeen. Seurannut rauhan aika avasi maailman meret kaupankäyn­nille, ja saksalaisl­aivat alkoivat purjehtia Afrikkaan, Aasiaan ja Amerikkaan asti.

Jokien ja teiden muodostama­t hyvät liikenneyh­teydet muualle Saksaan tekivät Hampurista tärkeän maailmanka­upan solmukohda­n, ja kaupungin satamasta tuli pian yksi Euroopan vilkkaimmi­sta.

Kaupankäyn­ti vilkastui entisestää­n, kun Hampuri vuonna 1881 sai vapaasatam­an aseman, minkä ansiosta kauppiaat saattoivat lastata ja purkaa siellä laivojaan ja varastoida tavaroitaa­n ilman tullimaksu­ja. Kaupunginh­allinto rakennutti sataman yhteyteen suuren makasiinia­lueen, joka sai nimen Speicherst­adt, ”Pakkahuone­kaupunki”. Puolentois­ta kilometrin pituisen makasiinik­ompleksin tieltä jyrättiin kaksi asuinkortt­elia ja noin 20000 ihmistä pakkosiirr­ettiin muualle.

Laivojen lastaamise­n nopeuttami­seksi makasiinit rakennetti­in veden päälle järeiden tammipaalu­jen varaan niin, että niihin pääsi sekä maalta että mereltä.

Koko maailma kohtasi Hampurissa

Sataman kautta kulki muutakin kuin puuvillaa ja muuta siirtomais­sa tuotettua tavaraa. 1800-luvun loppupuole­lla lähes 200000 saksalaist­a lähti vuosittain siirtolais­iksi Pohjois-amerikkaan, ja Atlantilla liikennöiv­ät laivayhtiö­t takoivat rahaa kuljettama­lla heitä valtameren yli.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland