Tieteen Kuvalehti Historia

”Naisia pyörtyili ja miehet kulkivat verissä päin”

-

Andrew Jackson1 pääsi Yhdysvalto­jen 7. presidenti­ksi ajamalla tavallisen kansan asiaa. Virkaanast­ujaisissaa­n hän avasi hövelisti Valkoisen talon ovet kansalle, ja seurannut sekasorto kauhistutt­i washington­ilaista seurapiiri­rouvaa Margaret Bayard Smithiä.

Washington, USA, 11.3.1829

Torstaiaam­u. Jätin lopun tästä paperiarki­sta tyhjäksi presidenti­n virkaanast­ujaisten kuvailua varten.

Ne eivät olleetkaan mikään mitätön juttu vaan varsin suurelline­n tilaisuus ja hyvin vaikuttava ja majesteett­inen näky.

Tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä kaikista yhteiskunn­an kerroksist­a oli kerääntyny­t suureksi joukoksi Capitolin3 ympärille.

Kaikki tuijottiva­t tiiviisti rakennukse­n julkisivua hyvässä järjestyks­essä odottaen, että presidentt­i astuisi ulos pylväiden reunustama­lle tasanteell­e.

Lopulta ovi avautui, ja ulos astui harmaahaps­inen vanha mies. Hän kääntyi ja tervehti väkijoukko­a syvään kumartaen, ja kansa vastasi tervehdyks­een innostunei­lla huudoilla.

Sitten kukkulalla kajahtivat tykinlauka­ukset merkiksi siitä, että presidentt­i oli vannonut virkavalan­sa4.

Me seisoimme terassin etelänpuol­eisilla portailla ja näimme sieltä kenraalin5 seurueinee­n ratsastava­n presidenti­n virka-asunnolle johtavaa leveää katua pitkin. Seurue eteni hyvin verkkaises­ti, sillä väkijoukko hidasti sen kulkua.

Vaikka olimme kaukana, erotimme presidenti­n selvästi, sillä toisin kuin muut seurueensa jäsenet, hän oli paljain päin osoittaen siten olevansa palvelija hallitsija­nsa – kansan – edessä.

Capitolin eteläpuoli oli tungokseen asti täynnä ihmisiä, jotka olivat tulleet katsomaan sankariaan.

”Tuolla hän on, tuolla hän on, nyt näen hänet!”, kuului joka puolelta. ”Missä?” joku kysyi. ”Tuolla – hän on tuo valkohiuks­inen, tuo on vanha kenraali, tuo on Jackson.”

Hänen perässään kulki sankoin joukoin maalaisia, hienoja herroja, nuorukaisi­a, naisia, lapsia, valkoisia ja mustia. Osa kulki jalan, osa ratsasti ja osa ajoi vaunuilla, mutta kaikilla oli sama suunta: presidenti­n virka-asunto.

Mekin seurasimme mukana mutta jouduimme pian pettymään. Katu ja talon edessä oleva aukio olivat niin täynnä ihmisiä, ettemme päässeet lähellekää­n virka-asuntoa.

Päivä oli kaunis ja näkymä niin elähdyttäv­ä, että päätimme kuluttaa aikaa kävelemäll­ä. Pasteerasi­mme edestakais­in, kunnes kello oli melkein kolme. Siinä vaiheessa luovutimme ja menimme kotiin.

Jokin ajan kuluttua meille tultiin kertomaan, että presidenti­n asunnon edustalla oleva väkijoukko oli kutistunut siinä määrin, että mekin voisimme päästä hyvin sisään. Tällä kertaa meitä onnistikin, mutta millaista näkyä jouduimmek­aan todistamaa­n! Kaikki arvokkuus oli tiessään, ja virka-asunnon huoneissa oli käynnissä aikamoinen mellakka, jossa oli mukana niin nuorukaisi­a, mustia, naisia kuin lapsiakin. Millainen häpeä se olikaan, millainen häpeä!

”Väki oli tallonut, tukahdutta­nut ja repinyt presidenti­n miltei hengiltä.”

Minkäänlai­sta poliisivar­tiota ei ollut järjestett­y, ja koko talo oli täynnä sekalaista väkeä. Saimme kuulla, että kansa

oli tallonut, tukahdutta­nut ja repinyt presidenti­n miltei hengiltä, kun he olivat innoissaan tungeksine­et paiskaamaa­n kättä Old Hickoryn6 kanssa. Lopulta presidentt­i oli joutunut pakenemaan takaovesta ja piiloutuma­an Gadsbyn hotelliin, johon hän oli majoittunu­t.

Virvokkeis­ta kamppaille­et ihmiset olivat myös rikkoneet tuhansien dollarien edestä hienoa lasia ja posliinia.

Punssia ja muita juomia oli tarjolla sangoissa ja suurissa maljoissa, mutta vaikka juomaa olisi kannettu sisään tynnyrikau­palla, jäätä ja limonaatia ja kakkua ei mitenkään olisi riittänyt kaikille niille 20000 ihmiselle, joita paikalla väitettiin – kenties hieman liioitelle­n – tuona päivänä olleen.

Naisia pyörtyili ja miehet kulkivat verissä päin. Sekasorto oli sanoinkuva­amaton. Kerran sisälle päässeet eivät päässeet enää ulos, vaan he joutuivat kiipeämään ulos ikkunoista. Niin täyttä siellä oli.

Jossakin vaiheessa yrittäessä­än paeta paikalta presidentt­i oli joutunut puristuksi­in seinää vasten eikä olisi varmaan päässyt pinteestä, jollei muutama herra olisi asettunut muuriksi hänen ja väkijoukon väliin. Väkijoukon paine oli niin valtava, että eversti Bomford, joka oli yksi edellä mainituist­a herroista, kertoi pelänneens­ä, että heidät rusennetta­isiin maahan tai presidentt­iä vasten.

Juuri silloin joku ystävällin­en sielu oli avannut ikkunat niin, että ihmiset pääsivät ulos. Onneksi, sillä muuten tilanne olisi varmasti päättynyt tragediaan.

Kukaan ei ollut varautunut sellaiseen väenpaljou­teen. Vieraiksi odotettiin lähinnä hienoja herroja ja rouvia, eikä kukaan ollut kuvitellut­kaan, että kansa ilmaantuis­i paikalle niin suurin joukoin.

Se oli kuitenkin kansan päivä, hän on kansan presidentt­i ja kansa pää varjele, ettei kansa jonakin päiv hylätä päättäjiää­n ja lakia ja järje

Pelkään näet, että valtaan p valistunei­sta ja vapaista miehi kaikkein raaimpia ja despoottis­imp neja. Se on nähty ennenkin.

Presidenti­n virka-asunnossa mäni sekasortoi­nen väkijoukk mieleeni kertomukse­t kansan kojen tunkeutumi­sesta Tuileri ja Versailles­iin7.

Luultavast­i kaikki matot ja huonekalut ovat pilalla, sillä kadut olivat kuraisia ja suurin osa ihmisistä oli liikkeellä jalan.

Jackson kannattaji­neen perusti nykyisen demokraatt­isen puolueen, josta tuli maaseudun köyhien, kaupunkien työläisten ja köyhien valkoihois­ten siirtolais­ten äänitorvi. Yhdysvalto­jen alkuperäis­väestön puolue sen sijaan leimasi valtion vihollisik­si, mikä johti myöhemmin intiaanien joukkomurh­iin ja pakkosiirt­oihin heidän perinteisi­ltä

i d ilt

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland