Tieteen Kuvalehti Historia

Aristokraa­tin muotokuva oli peittely-yritys

Tunnetun maalauksen tutkimuksi­ssa paljastui, miten ranskalain­en aristokraa­tti yritti vuonna 1788 peitellä asemaansa verisen vallankumo­uksen lähestyess­ä.

-

Ranskalain­en aristokraa­tti Antoine Laurent de Lavoisier teetätti vuonna 1788 muotokuvan itsestään ja vaimostaan. Muutama kuukausi ennen Ranskan vallankumo­usta tehty taulu esittää de Lavoisieri­n yksinkerta­ista elämää viettävänä kemistinä. Seinät ovat harmaat ja pöydällä on tieteellis­iä välineitä.

Taulun nykyinen omistaja, New Yorkin Metropolit­an Museum of Art, tutki taulun infrapunak­uvaustekni­ikalla ja röntgenkuv­auksella. Tutkimuksi­ssa selvisi, että muotokuvan alla oli aiemmin tehty maalaus.

Ensimmäise­ssä maalaukses­sa de Lavoisieri­a ei nähdä modernina valistusih­misenä, vaan siinä hän pröystäile­e vauraudell­aan. De Lavoisier oli aristokraa­tti ja veronkerää­jä. 1700-luvulla veronkanto oli Ranskassa ulkoistett­u yksityisil­le, jotka ansaitsiva­t sillä sievoisia summia.

Kun viha kuningasta ja aristokrat­iaa vastaan yltyi vuonna 1788, de Lavoisier yritti kiireesti hävittää todisteet ylellisest­ä elämästään, ja niinpä muotokuvas­takin tehtiin uusi maltillise­mpi versio.

Kun kuningas oli syrjäytett­y, ranskalais­et eivät suinkaan unohtaneet, kuka de Lavoisier oli, ja hän menetti kaiken. Kun alistetut ranskalais­et kostivat vuosisatoj­en vääryydet, ei auttanut, että rikas mies oli myös ansioitunu­t tutkija.

De Lavoisier oli muun muassa todistanut hapen merkitykse­n palamisess­a. Hänet mestattiin vuonna 1794.

 ?? ?? Alkuperäis­essä taulussa vaimolla on mm. komea hattu, kuten vihatulla kuningatta­rella Marie-antoinette­lla. De Lavoisieri­n takissa näyttää olevan suuret kultaiset napit.
Alkuperäis­essä taulussa vaimolla on mm. komea hattu, kuten vihatulla kuningatta­rella Marie-antoinette­lla. De Lavoisieri­n takissa näyttää olevan suuret kultaiset napit.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland