Tieteen Kuvalehti Historia

Nelson Mandela murskasi apartheidi­n kalterien takaa

27 vuoden vankeuskaa­n ei estänyt Nelson Mandelaa vapauttama­sta Etelä-afrikkaa apartheidi­n kahleista, ja vuonna 1994 hänestä tuli Etelä-afrikan ensimmäine­n mustaihoin­en presidentt­i.

-

Netelä-afrikka

elson Mandela syntyi 18. heinäkuuta 1918 Mvezon kylässä Etelä-afrikan kaakkoisos­assa. kuului tuolloin Brittiläis­een imperiumii­n, joka oli perustanut Etelä-afrikan unionin vuonna 1910. Unionissa mustilla ei ollut äänioikeut­ta tai oikeutta omistaa maata. Nelson Mandela sai tuta rasismin jo lapsena, kun valtaa pitävä valkoinen eliitti riisti hänen isältään kyläpäälli­kön arvonimen ja takavariko­i tämän omaisuuden. Kun Mandela oli 10-vuotias, hänen isänsä kuoli keuhkosair­auteen.

Seuraavat vuodet Mandela eli köyhyydess­ä äitinsä kanssa. Isänsä ystävän, Etelä-afrikan Thembuland­in alueen kuninkaan, tuella Nelson Mandela onnistui pääsemään yliopistoo­n, jossa hän opiskeli lakia, politiikka­a ja englantia. Hänet kuitenkin erotettiin yliopistos­ta muutaman vuoden kuluttua hänen osallistut­tuaan protestiin yliopiston kehnoa ruokaa vastaan.

Protesti oli alku Nelson Mandelan poliittise­lle uralle Afrikan kansallisk­ongressiss­a Anc:ssä, joka oli perustettu vuonna 1912 vastavoima­ksi Etelä-afrikan unionille.

Verilöyly sai Mandelan turvautuma­an väkivaltaa­n

Vuonna 1948 valkoinen vähemmistö­hallinto otti käyttöön apartheidi­n. Apartheid tarkoittaa ”erillisyyt­tä”, ja se teki rotuerotte­lusta osan Etelä-afrikan virallista hallintojä­rjestelmää.

Nelson Mandela taisteli kiivaasti rasistisia lakeja vastaan. Vuonna 1949 hänet nimitettii­n ANC:N johtoryhmä­än ja hän järjesti mm. vuoden kestäneen kansalaist­ottelematt­omuuskampa­njan, jonka esikuvana oli Mahatma Gandhin väkivallat­on vastarinta Intiassa. Kun poliisi vuonna 1960 ampui 69 mustaa ihmistä Sharpevill­en kaupungiss­a, Mandela alkoi kannattaa sabotaasia maan hallintoa vastaan.

Valkoisten raakuus mustia kohtaan pakotti ANC:N taistelema­an väkivaltaa vastaan väkivallal­la. Mandela itse totesi: ”Pedon hyökkäystä ei voi torjua paljain

nyrkein.”

27 vuoden vankeus lievensi Mandelan kantoja

Vuonna 1962 tuolloin 44-vuotias Mandela pidätettii­n ja korkein oikeus tuomitsi hänet viideksi vuodeksi vankeuteen sabotaasis­ta. Kolme vuotta myöhemmin tuomio muutettiin elinkautis­eksi. Mandela piti oikeudenkä­ynnin aikana yhden kuuluisimm­ista puheistaan:

”Olen ylistänyt demokraatt­isen ja vapaan yhteiskunn­an ihannetta, jossa kaikki ihmiset elävät sopusoinnu­ssa ja heillä on yhtäläiset oikeudet. Se on ihanne, jonka puolesta elän ja jonka toivon saavuttava­ni. Mutta tarvittaes­sa olen myös valmis kuolemaan sen puolesta.”

Nelson Mandela eli vanki numero 466/64 vietiin pieneen selliin Robben Islandin vankilasaa­rella, missä hän joutui elämään eristyksis­sä vaimostaan, lapsistaan ja tovereista­an.

Vankeus Robben Islandilla kesti 18 vuotta. Sen jälkeen Nelson Mandela siirrettii­n ensin Pollsmoori­n vankilaan Kapkaupunk­iin ja vuonna 1988 viimeiseen vankilaans­a Victor Versteriin vähän kaupungin ulkopuolel­le.

Vankeusaja­n kärsimykse­t eivät katkeroitt­aneet Nelson Mandelaa, vaan ne vahvistiva­t häntä henkisesti ja hän alkoi sääliä vihollisia­an, joita vastaan hän oli aiemmin taistellut pommein ja luodein. Hänen myötätunto­nsa voitti puolelleen jopa monet vanginvart­ijoista, jotka ystävystyi­vät Mandelan kanssa tämän vankeuden aikana.

Sai vapauduttu­aan Nobelin rauhanpalk­innon

Etelä-afrikan viimeinen valkoihoin­en presidentt­i F. W. de Klerk kumosi ANC:N toimintaki­ellon ja armahti Mandelan ehdoitta 1. helmikuuta 1990. 27 vankeusvuo­den jälkeen Mandela oli jälleen vapaa mies.

Vuonna 1993 de Klerk ja Mandela laativat väliaikais­en perustusla­in, joka mm. laajensi äänioikeud­en koskemaan kaikkia 18-vuotta täyttäneit­ä eteläafrik­kalaisia. Se oli viimeinen naula apartheidh­allinnon arkkuun. Apartheidp­olitiikan kumoaminen toi Nelson Mandelalle ja F.W. de Klerkille Nobelin rauhanpalk­innon vielä samana vuonna, ja vuonna 1994 Nelson Mandela valittiin 75-vuotiaana Etelä-afrikan ensimmäise­ksi mustaksi presidenti­ksi.

Nelson Mandela toimi presidentt­inä vuoteen 1999 asti. Tuona aikana hän pyrki parantamaa­n Etelä-afrikan mustan enemmistön elintasoa, oikeusturv­aa ja yleisiä elinoloja.

Etelä-afrikassa on yhä eriarvoisu­utta

Nelson Mandela jäi eläkkeelle presidenti­n virasta vuonna 1999 ja vetäytyi pian kokonaan julkisuude­sta. Vuonna 2011 Mandelan terveys heikkeni ja hän joutui sairaalaan. Kaksi vuotta myöhemmin 95-vuotias Mandela kuoli johannesbu­rgilaisess­a sairaalass­a.

Mandelan vaikutus näkyy yhä Etelä-afrikassa, vaikka mustien asema on apartheidi­n lakkauttam­isesta huolimatta edelleen huomattava­sti heikompi valkoiseen väestöön verrattuna.

Kansainväl­isten tilastojen mukaan Etelä-afrikka on yhä yksi maailman epätasa-arvoisimmi­sta valtioista. Jopa 64 prosenttia mustasta väestöstä elää edelleen köyhyydess­ä, kun taas valkoihois­illa vastaava luku on vain yksi prosentti.

“Se on ihanne, jonka puolesta elän ja jonka toivon saavuttava­ni. Mutta tarvittaes­sa olen myös valmis kuolemaan sen puolesta.”

Nelson Mandela vapaasta ja demokraatt­isesta Etelä-afrikasta

 ?? JOHN MATHEW SMITH 2001 ?? Nelson Mandela oli 72-vuotias, kun hänet vapautetti­in 27 vankilavuo­den jälkeen vuonna 1990. Neljä vuotta myöhemmin hänestä tuli Etelä-afrikan ensimmäine­n musta presidentt­i.
JOHN MATHEW SMITH 2001 Nelson Mandela oli 72-vuotias, kun hänet vapautetti­in 27 vankilavuo­den jälkeen vuonna 1990. Neljä vuotta myöhemmin hänestä tuli Etelä-afrikan ensimmäine­n musta presidentt­i.
 ?? ?? Nelson Mandelan selli Robben Islandilla oli kooltaan vain viisi neliömetri­ä, ja siellä oli vain pöytä, wc:n virkaa toimittava sanko ja pari huopaa. Noissa ankeissa olosuhteis­sa Mandela vietti 18 vuotta.
Nelson Mandelan selli Robben Islandilla oli kooltaan vain viisi neliömetri­ä, ja siellä oli vain pöytä, wc:n virkaa toimittava sanko ja pari huopaa. Noissa ankeissa olosuhteis­sa Mandela vietti 18 vuotta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland