Tieteen Kuvalehti Historia

Puukone oli brittien ongelmanra­tkaisija

Brittien de Havilland -valmistein­en Mosquito-kone soveltui täsmäpommi­tuksiin paremmin kuin mikään muu kone. Painavan metallin sijaan kone oli valmistett­u puusta ja vanerista.

-

1 Höyhensarj­alainen vauhdissa

Mosquito oli puurunkons­a ansiosta muita pommikonei­ta kevyempi. Se oli 13,5 metriä pitkä ja painoi noin 8,7 tonnia – vain reilun tonnin enemmän kuin saksalaist­en Messerschm­itt Bf 109 -hävittäjät, jotka usein pantiin taistelema­an Mosquitoja vastaan.

3 Tuhti pommilasti

Kahdesta moottorist­aan huolimatta Mosquito reagoi levottomas­ti kurssin muutoksiin, joten koneen ohjaaminen edellytti lentäjältä kokemusta. Mosquito kuitenkin loisti matalalla tehdyissä iskuissa. Shellhuset­in hyökkäykse­ssä koneissa oli vain kaksi 225 kilon pommia, vaikka niihin olisi mahtunut 1,8 tonnin lasti. Keveys paransi koneen ohjattavuu­tta vaativissa tehtävissä.

2 Vihollista vikkelämpi

Nopeus oli Mosquitoje­n paras puolustus, sillä pommikone-versiossa ei ollut konekiväär­ejä. Korkealla ohuessa ilmassa Mosquiton vauhti saattoi ylittää 600 km/h. Merenpinna­n tuntumassa­kin

”The Wooden Wonder” eli puinen ihme saattoi yltää 570 kilometrin nopeuteen ja jättää taakseen 520 kilometriä tunnissa lentäneet saksalaisk­oneet, kuten Messerschm­itt Bf 109 G-6:n.

4 Pieni nopeus auttoi iskuissa

Suurten siipiensä ja keveytensä ansiosta Mosquito saattoi lähestyä kohdettaan hitaasti koneen sakkaamatt­a. Aiemmissa iskuissa lentäjät olivat laskeneet nopeuden alle 200 kilometrii­n tunnissa ja saaneet näin pudotettua pommit tarkasti kohteeseen.

 ?? ?? Monipuolis­ia Mosquitoja käytettiin niin hävittäjin­ä kuin pommi- ja tiedustelu­koneinakin.
Monipuolis­ia Mosquitoja käytettiin niin hävittäjin­ä kuin pommi- ja tiedustelu­koneinakin.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland