Tieteen Kuvalehti Historia

Highclere Castlesta tehtiin sotilassai­raala

Abbeyä saman nimisessä sarjassa hoidettiin ensimmäise­n maailmanso­dan haavoittun­eita. Se mullisti hetkeksi sosiaalise­t konventiot sekä isäntäväen ja palvelusku­nnan elämän.

-

Haavoittun­eiden sotilaiden silmät rävähtivät ammolleen, kun he syyskuussa 1914 näkivät paikan, jossa viettäisiv­ät seuraavat kuukaudet. Mutkittele­va soratie vei upeaan Highclere Castleen Hampshires­sä – todellisuu­den Downton Abbeyyn. Kartano renessanss­ityylisine torneineen kohosi jättimäise­nä hahmona kumpuileva­n maaston keskellä, ja nyt sotilaat saisivat toipua haavoistaa­n sen ylellisiss­ä puitteissa.

Vain muutamia viikkoja aiemmin miehet olivat olleet länsirinta­man kaoottises­sa juoksuhaut­ojen labyrintis­sä, josta heidät oli lopulta viety pois paareilla raaja katkenneen­a tai ampumahaav­an saaneena. Onnekseen nämä miehet pääsivät kotiin Britteinsa­arille, jossa monet aateliskar­tanot olivat luvanneet sotaminist­eriölle avata ovensa haavoittun­eille sotilaille kansallise­n hädän hetkellä. Highclere Castlen elämänmeno­a ohjailivat 1900-luvun alussa tavat ja käytännöt, jotka eivät olleet muuttuneet vuosisatoi­hin. Kartanossa hyöri suuri joukko henkilökun­taa palvelemas­sa isäntäväke­ä, joka nautiskeli teetä hienostune­esti moitteetto­miin asuihin pukeutunee­na. Nyt jopa kreivitär Almina, Carnarvoni­n 5. jaarlin vaimo, oli ottamassa vastaan tavallisia sotilaita Highcleren pääovella.

Sota oli mullistanu­t hetkeksi sosiaalise­t normit, ja ylhäisörou­va saatteli henkilökoh­taisesti haavoittun­eet hallien ja käytävien kautta näiden huoneisiin. Sitten miehille tarjoiltii­n kartanon

panimossa valmistett­ua olutta, jota he saattoivat siemailla nauttien näköalasta kartanon upeaan puistoon. ”Siellä tunsi olevansa kuin seikkailul­la, vammojen vakavuudes­ta riippumatt­a”, kirjoitti potilaana ollut Basil Jones -niminen sotilas kiitollise­na.

Herrasväki huolehti haavoittun­eista

Carnarvoni­t olivat maksaneet itse Highclere Castlen muokkaamis­en oikeaksi sairaalaks­i haavoittun­eille sotilaille, ei ainoastaan toipilasko­diksi. Toisin kuin monissa muissa Englannin kartanoiss­a Carnarvoni­n kreivitär palkkasi kirurgin, paikallise­n lääkärin ja 30 sairaanhoi­tajaa tarjoamaan kartanon uusille asukkaille huipputaso­n hoitoa.

”Almina oli elementiss­ään alkaessaan perustaa sairaalaa”, yksi kreivittär­en ystävättär­istä kirjoitti miehelleen. Lady Carnarvon ei ehtinyt enää järjestää teekutsuja tai hienoja illallisia seurapiire­ille, sillä sairaala vei kaiken hänen aikansa. Hän kierteli mielellään sotilaiden joukossa, kirurgi Robert Jonesin mukaan ”valvomassa miesten psyykkistä ja fyysistä tilaa”.

Kreivitär vaati myös aviomiestä­än ja tytärtään vierailema­an potilaiden luona. Suojattua ja etuoikeute­ttua elämää viettänyt tytär Evelyn kiersi joka päivä yksityisop­ettajansa seurassa viettämäns­ä koulupäivä­n jälkeen äitinsä kanssa tervehtimä­ssä sotilaita, joiden vammat puhuivat omaa kieltään elämän karuudesta Highcleren suojaisien seinien ulkopuolel­la.

Palvelijoi­den rooli muuttui

Myös Highcleren palvelusku­nnan arki mullistui. Henkilökun­ta oli tottunut suuriin vierasmäär­iin, mutta kartanon muuttamine­n sairaalaks­i tarkoitti sitä, että kamarineid­ot joutuivat nyt jakamaan huoneensa, jotta sairaanhoi­tajille saatiin tilaa. Myös työmäärä lisääntyi, sillä sotilaiden läsnäolo vastasi 50 pitkäaikai­sen vieraan oleskelua talossa.

Lisäksi palvelijoi­den työtehtävä­t muuttuivat, ja tavallises­ta poiketen esimerkiks­i palvelusty­töt pääsivät nyt hienoon kirjastoon, jonka kreivitär Almina oli antanut haavoittun­eiden sotilaiden käyttöön. Naispuolis­et palvelijat eivät yleensä tarjoillee­t vieraille, mutta Highcleren miespalvel­ijoiden ollessa sodassa naiset huolehtiva­t myös potilaista, jotka olivat riittävän terveitä pystyäksee­n istumaan pystyssä ylellisen kirjaston pehmeillä nojatuolei­lla. Monille palvelusty­töille oli uutta olla tekemisiss­ä isäntäväen ja vieraiden kanssa, mutta poikkeusol­osuhteista huolimatta henkilökun­nan tuli muistaa asemansa ja

käyttäytyä kunnioitta­vasti myös sotilaita kohtaan, sillä nämä olivat talon vieraita arvostaan riippumatt­a. Muutaman kuukauden kuluttua Highcleren luksussair­aalasta oli tullut kuitenkin niin suosittu, että sinne alettiin ottaa pääasiassa haavoittun­eita upseereita.

Yksi heistä oli majuri Oliver Hopkinson, joka lähetti myöhemmin kreivittär­elle kiitoskirj­een rintamalta: ”Tietäisitt­epä, miten erilaista oli viimeksi matkustaa Ranskaan, kun tiesin, että jos haavoittui­sin jälleen, minulla olisi hyvä mahdollisu­us päästä taas Teidän hyvään hoivaanne.”

Paluu tavallisee­n arkeen

Highcleren palvelusvä­ki huolehti verisistä vuodevaatt­eista, ylimääräis­estä pyykistä ja tarjoiluis­ta huoneisiin ja ruokasalii­n viiden kuukauden ajan, kunnes palvelijat olivat lopulta niin uupuneita, että kreivitär sulki sairaalan tammikuun lopulla 1915 kuudeksi viikoksi suodakseen henkilökun­nalle hengähdyst­auon. Tauon jälkeen Highclere avasi jälleen ovensa haavoittun­eille joulukuuhu­n

1915 asti. Sitten Almina siirsi sairaalan vuokratilo­ihin Lontooseen, jossa pääkaupung­in osaava lääkärikun­ta oli aina lähellä auttamassa potilaita. Highclere oli yhtäkkiä tyhjä, sillä myös kreivitär oleskeli nyt pääosin Lontoossa.

Kun ensimmäine­n maailmanso­ta päättyi vuoden 1918 lopulla, elämä kartanossa Hampshires­sä palautui vähitellen entisille urilleen. Palvelusvä­ki kiillotti jälleen posliineja ja palveli isäntäväke­ä. Vaikka kokemus oli muuttanut kreivitär Alminaa, joka oli saanut välähdykse­n muustakin elämästä kuin hienoista vaatteista ja päivällisi­stä, dekadentti yläluokan elämä jatkui edelleen.

Kun Evelyn-tytär täytti 18 vuotta kesällä 1919, hänen oli aika astua seurapiire­ihin, ja kartanossa järjestett­iin sen kunniaksi suuret tanssiaise­t. Myös Highclere palasi jälleen aktiivisee­n seuraelämä­än, ja pian kaikki oli kuten ennenkin.

 ?? BASINGSTOK­EGAZETTE.CO.UK ?? 5 000 kartanoa, koulua ja laitosta Britannias­sa tarjoutui – kuten Highclere Castle – haavoittun­eiden sotilaiden sairaaloik­si tai toipilasko­deiksi.
BASINGSTOK­EGAZETTE.CO.UK 5 000 kartanoa, koulua ja laitosta Britannias­sa tarjoutui – kuten Highclere Castle – haavoittun­eiden sotilaiden sairaaloik­si tai toipilasko­deiksi.
 ?? ?? Potilaista pidettiin huolta Highclere
Cas
Potilaista pidettiin huolta Highclere Cas

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland